Annonce
Ærø

Initiativprisen i forbifarten: Ydmyge og stolte ildsjæle gør Sydfyn til det bedste sted i verden

Den Sydfynske Initiativpris blev afholdt søndag på Marstal Søfartsmuseum. Marstal Småborgerlige Sangforening underholdt gæsternes ved ankomst. Foto:Søren Stidsholt Nielsen
Der var lagt op til en festlig søndag eftermiddag, da ÆrøXpressen og Marstal Søfartsmuseum værtede Den Sydfynske Initiativpris 2021. Blandt de mange fortræffelige initiativer måtte ét løbe med prisen, selvom alle blev hædret.

Marstal: Ærøxpressen anduvede Marstal Havn søndag eftermiddag med flag over top som lovet, og ud steg de nominerede til Den Sydfynske Initiativpris – og andet godtfolk – og satte kursen mod Marstal Søfartsmuseum, hvor festlighederne skulle afholdes.

Inde i gården blev gæsterne modtaget af den sprøde røst fra Marstal Småborgerlige Sangforening, der under ankomsten var i gang med sangen Wild Rover, men det blev også til shanties om både Marstal og den berømmede drik Riga Balsam, som også stod fremme i små glas til på bænkene til fri afbenyttelse.

M/f Ærøxpressen, festlig flagning. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Direktør for søfartsmuseet David Thygesen-Tashev stod i baren, der også indeholdt øl, vand og kage, og han glædede sig over at være vært og bakke op om det lokale arrangement.

Annonce

Flere af de nominerede nød da også den festlige stemning. Bestyrelsesformand Kenneth Arndrup i den frivilligt drevne Købmanden i Lundeborg, kunne berette om et meget flot traktement til prisdeltagerne ombord på Ærøxpressen.

- Det var var virkelig fornemt, der var blandt andet flere forskellige og nærmest overbelagte smørrebrød, sagde han.

Købmandens repræsentantskab var ikke fuldtalligt, da en frivillig havde meldt afbud til prisfesten, fordi der var et hul i vagtplanen.

- Og det synes jeg er et godt udtryk for ånden hos vores frivillige, sagde Kennth Arndrup, som betragtede nomineringen i sig selv som en stor cadeau.

Der var også plads til en lille Riga under søndagens prisfest. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.

Hos Strynø Bosætningsgruppe, der står for at markedsføre Strynø som et godt sted at bo og hjælper tilflyttere med at falde til, var man også begejstret for smørrebrødet og stemningen ombord på Ærøxpressen, og gruppen bestående af koordinator Eva Knudsen, Lise Sørensen, John Sørensen, Lene Rasmussen og Keld Tønder Hansen kunne i øvrigt melde om 32 tilflyttere til Strynø sidste år.

- Det kører derud af. Og husene bliver solgt - der er faktisk boligmangel lige nu, sagde John Sørensen.

Det kører også derud af for Jasper Gramkow, talsmand for foreningen Små Armbevægelser, der står bag festivalen 5700 Summer - så godt, at de resterende medlemmer af foreningen måtte blive i Svendborg og tage sig af det praktiske til årets festival, som starter den 23. juli. Billetsalget går nemlig godt. Foruden talsmaden var foreningen repræsenteret af Anja Kaas og Henrik Salomon. Og de var alle glade for nomineringen.

- Det er en sinddsygt stor ære at være nomineret blandt så mange kompetente og vigtige initiativer, som i den grad fortjener at vinde. Så vi er glade for bare at være med, sagde Jasper Gramkow.

- Og så er det fedt at være på Ærø, og de småborgerlige er jo fantastiske.

Forsamlingen blev gelejdet indenfor og op af trapperne til Trollesalen, og her kunne chefredaktør på Fyns Amts Avis, Rikke Bekker, byde velkommen.

- I lyset af corona havde vi på avisen snakket om at udskyde eller springe over i år – men selvfølgelig skal vi ikke det. Vi skal mødes og sætte pris på livet og på initiativerne. Folk kommer valfartende til vores område, og det er fordi, der er fedt at være, og fordi der er liv – og dét liv, er I med til at skabe, og det er helt fantastisk, sagde hun.

Talekortet blev givet videre til direktør i Ærø Turist- og Erhvervsforening, Chris Hammeken, som startede med en rundtur i nylige ærøske initiativer og nævnte blandt andet udvidelsen af Søby Havn og den nye og dobbelt så store Dagli’Brugsen i Søby, som Karin Korup og de lokale har kæmpet for. Og så betonede han vigtigheden i selve dét at tage initiativ.

- Alle undersøgelser viser, at det ikke er penge, der gør os glade, selvom de er rare at have. Det er nysgerrighed, undren og initiativ, som skaber lykke i vores hverdag.

Turist- og erhvervschefen løftede også sløret for et bud på en nominering til næste års initiativpris og nævnte holdet bag Langeland siger nej og alle dem, der tager store og små initiaver for at gøre Sydfyn til "det bedste sted at bo i verden."

- Sydfyn er det nye sort. Vi har både til gården og til gaden, og det er fordi, vi tager de rette initiativer, sagde han.

De nominerede blev siden præsenteret én for én, og formand Claus Krosstieg kunne på vegne af Vildmandsforeningen - en forening for mænd, der har gennemgået rehabiliteringskursus på grund af alvorlig sygdom - fortælle om etableringen af en ny offentlig bålhytte med muldtoilet, men også om foreningsfremgang.

Foreningen Skovhuggeren, der har etableret mountainbikespor i Egebjerg Bakker, var repræsenteret ved godsejer Carl Johan greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn og fader Christian greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn, hvor sidstnævnte læste en tale fra foreningsformand Morten Eeg og resten af bestyrelsen, der ikke kunne være til stede, som udtrykte ydmyghed over igen at være nomineret. Foreningen kunne berette om flere yngre medlemmer samt piger og kvinder i foreningen, og at man har lavet en ny kontrakt med lodsejerene - greverne - om at udvide sporene.

Selvom mange af de talende udtrykte tilfredshed med, at det ikke var lige præcis dem selv, der skulle vælge blandt alle initiativerne, så skulle der jo som bekendt findes en vinder.

Direktør for ÆrøXpressen, Boye Kromann, var formand for juryen, der skulle beslutte vinderen af årets initiativpris. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.

Juryen bestod af tidligere forstander på Gymnastikhøjkolen i Ollerup Uffe Strandby, Helle Ravn fra Medicinhaverne på Langeland, landsbyklynge-konsulent Pia Skovshoved, redaktionschef på Fyns Amts Avis Caspar Troest Jørgensen samt repræsentant for sidste års vinder, Boye Kromann. Som formand for juryen fortalte Kromann, at man havde haft særdeles berettigede og fortræffelige indstillinger mellem hænderne og bare dét at vælge seks ud, havde været lidt af en opgave.

Direktøren fra Ærøxpressen sagde, at juryen havde lagt vægt på, at vinder-initiativet skulle være samfundsrelevant og bæredygtigt flere år frem i tiden, ligesom der gerne skulle være filantropi og trods af dårlige odds involveret.

Og med det oplæg blev vinderen fundet, nemlig Foreningen Korinth Kro repræsenteret ved formand Finn Kyhn, hans kone Anne Kyhn samt Lis Bjergegaard.

Foreningen, der renoverer og puster liv i den historiske Korinth Kro, har gennem mange års slid og vilje lykkes med få genetableret kroen, selvom lokalpolitikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune havde truffet deres beslutning om nedrivning. Men frivillige ildsjæle fik i 11. time en allersidste chance for at redde kroen. Og den lod de ikke forbipassere.

Finn Kyhn (midt i billedet) er formand for Foreningen Korinth Kro, som vandt Den Sydfynske Initiativpris 2021. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.


Prisvinderne var både glade og overraskede, og den ellers sjældent mundlamme formand tabte næsten mæglet.

- Det er helt vildt, sagde Finn Kyhn og blev suppleret af sin kone.

- Vi stod med bulldozerne for døren og mange tvivlede på om det kunne lade sig gøre. Men det gør I ikke mere.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Skjoldnæs-kaptajn har afleveret sine nøgler: Stopper med øjeblikkelig virkning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Skepsis over ny legeplads: Kommer til at gå ud over torvehandlen

Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Svendborg

Snart kan børnene rutsje og klatre i midtbyen: Sådan kommer den nye legeplads på torvet til at se ud

Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Ærø

Pengene vælter ind: Ærø kåret til Europas mest energiansvarlige ø

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Kultur

Fem nye navne på Heartland: Fleetwood Mac-legende giver sin første solokoncert i Danmark

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Undskyld for fjernvarmeuheld: - Nina skal holdes skadefri

Annonce