Annonce
Langeland

Initiativpris vil synliggøre Strynø

John Sørensen fra Strynø Bosætningsgruppe, mener at det er et kæmpe skulderklap til øens frivillige, at man nu for andet år i træk er nomineret til Den Sydfynske Initativpris. Arkivfoto: Katrine Damkjær
Normineringen til "Den Sydfynske Initiativpris" er et kæmpe skulderklap til de frivillige kræfter i Styrnø Bosætningsgruppe, som arbejder for at få flere tilflyttere til øen, mener en glad John Sørensen

STRYNØ: Det er et kæmpe skulderklap, at Strynø Bosætningsgruppe nu for andet år i træk er blandt de nomineret til Fyns Amts Avis' pris "Den Sydfynske Initiativpris". Det mener foreningens John Sørensen, da avisen fanger ham på en telefonforbindelse fra Tyskland.

- Det er et stort klap på skulderen til vores frivillige og et vidnesbyrd om væksten her på Strynø. Mange frivillige har fuldtidsjob, og alligevel finder de overskud til at engagere sig i det at få flere til Strynø.

John Sørensen og andre fra Strynø Bosætningsgruppe vil være til stede, når den endelige vinder får overrakt prisen ved en begivenhed Ollerup Gymnastikhøjskole 2. februar.

- Det er helt vildt for os at være nomineret. Vi er en lille ø, en lille gruppe, så det er vi utroligt glade for, siger en begejstret John Sørensen.

Annonce

Bedre end landgennemsnittet.

Pris eller ej - resultatet af bosætningsgruppens arbejde kan allerede nu ses rundt om på øen, mener John Sørensen.

- Tre børnefamiliers tilflytning har givet hele 15 nye strynøboere. Det betyder supermeget både for skolen og børnehavnen, lyder det stolt i telefonrøret.

I John Sørensens øjne er Strynø da også verdens bedste sted at være barn, netop på grund af den tryghed og det sammenhold, man kan tilbyde.

- Det er nøjagtig ligesom opvæksten for "Børnene i Bulderby", griner John Sørensen med henvisning til den svenske forfatter Astrid Lindgrens berømte børnebøger.

Det glæder ham særligt, at øen kan bryste sig af at have flere børn boende end selv nogle af de børnerigeste kommuner i københavnsområdet.

Fuldt booket

Det er ikke kun for børnefamilier, bosætningsgruppens arbejde har givet positivt afkast. Overfor avisen må John Sørensen melde "alt optaget" i de boliger, som nysgerrige på ø-livet kan prøve at leje sig ind i for en stund.

- Vi mangler ledige lejeboligere, fordi dem, vi har allerede, er beboet. I modsætning til de større byer som Rudkøbing og Svendborg har vi ikke et selskab, der lejer boliger ud.

Men dem, der har fundet sig til rette i en bolig, er også faldet rigtig godt til, forsikrer John Sørensen.

Sådan fungerer det

Arbejdet i bosætningsgruppen har været i gang i mange år. Det meste er svært at måle resultatet af, fordi beslutningen om at flytte til Strynø ofte er en process, der for nogle kan tage flere år.

Men særligt på et område kan John Sørensen se gruppens succes. Er man interesseret i at slå sig ned på Strynø, kan man nemlig få tildelt en værtsfamilie, der matcher en selv, og det sted man er i livet.

- Det er både for børnefamilier og pensionister. Så får man en kop kaffe og snak om livet på øen, siger han.

John Sørensen slår især på, at Strynøs succes skal findes i befolkningssammensætningen.

- Vi har pensionister og enlige, som holder bl.a købmanden beskæftiget, og så har vi børnefamilierne, som sørger for, at vi kan have skole og børnehave her også, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce