Svendborg: I kommer med idéerne og vi med pengene.
Det er det overordnede budskab fra formand for Lokaludvalget, Hanne Ringgaard Møller (RV), efter man politisk er blevet enige om en plan for, hvordan udvalgets midler for det kommende år skal udmøntes.
I alt sidder Lokaludvalget på fem millioner kroner, som kan gå til store som små initiativer til gavn for lokalsamfundene rundt om i Svendborg Kommune.
Udvalgsformanden opfordrer derfor nu borgere til at komme ud af busken med idéer og konkrete projekter og dermed få andel i puljen.
- Mit klare budskab er, at borgerne og lokalrådene skal kontakte os i Lokaludvalget og administrationen, så vi kan være med til at hjælpe dem til at få deres projekter realiseret, lyder det fra formanden.
Tredelt plan
Lokaludvalgets pulje er delt op i tre dele, som borgerne kan søge i.
Den første gren indeholder en million kroner og uddeles som de såkaldte borgerbudgetter. Her er det i udgangspunktet de eksisterende lokal- og borgerråd, der kan søge, forklarer Hanne Ringgaard Møller.
- Her er det vigtigt at sige, at selvom man som lokalområde tidligere har fået et borgerbudget, så kan man godt søge igen. Vi har penge nok og har endda nogle fra sidste år, som ikke blev brugt, siger hun og forklarer, at loftet på et borgerbudget er 200.000 kroner pr. projekt.
- Det er vel det, man kan kalde den lille pulje, men den kan have stor gevinst i små lokalsamfund gennem mindre tiltag, som for eksempel hvis man vil have en bænk eller lave noget nyt på torvet, siger Hanne Ringgard Møller.
Med hjælp fra borgerbudget
Lokaludvalget har i en årrække arbejdet med borgerbudgetter, der yder økonomisk støtte til borgerprojekter i de enkelte lokalområder, hvor der de fleste steder er oprettet lokal- og/eller borgerråd.
Her er nogle eksempler på projekter, der er blevet til med hjælp fra borgerbudgetterne:
- Lysanlæg i Hesselager
- Lydanlæg i Vejstrup forsamlingshus
- Ny belægning ved Egebjerg Mølle
- Picknickplads foran kirken i Kirkeby
- Lundeborg Vikingemarked
Anden del er en anlægspulje, som består af fire gange 500.000 kroner og går til de lidt større projekter, mens den tredje gren, der ligeledes er på to millioner kroner, er en ekstrabevilling, som Lokaludvalget har fået til i år.
- Den er ny og blev vedtaget til budgetforhandlingerne. Den er til dem, der allerede har udviklet en potentialeplan for deres område, forklarer Hanne Ringgaard Møller.
- Inde i sådan en plan vil der ligge nogle projekter, som man ønsker at arbejde med. Så vil administrationen gerne gå ud og være med til at kvalificere et sådant projekt. For eksempel med et borgermøde. Det skal være en hjælp til at udvikle de projekter, som borgerne allerede har bragt på banen, siger hun.
Hanne Ringgaard Møller, formand for LokaludvalgetDet skal være en hjælp til at udvikle de projekter, som borgerne allerede har bragt på banen
Borgerbudgettet kan søges løbende gennem året, mens ansøgningsfristen for de to andre dele endnu ikke ligger helt fast, men ifølge formanden falder den formentligt i slutningen af marts.