Annonce
Erhverv

Ingen til at afløse de gamle, der går på pension: Alt for få unge på Fyn vil være håndværker

Der er brug for håndværkere i Danmark, men alt for få unge har lyst til at tage en erhvervsuddannelse. Arkivfoto: Kim Rune
På Fyn er der slet ikke unge nok, der drømmer om en erhvervsuddannelse. Nu må kommunerne tage sig sammen og få flere af dem til at gå den vej, mener Dansk Byggeri Fyn.

Dansk Byggeri er bekymret, fordi der stadig er alt for få unge, der drømmer om at blive murer, tømrer eller snedker.

Når de 139.000 håndværkere, der har rundet 60 år, om få går på pension, er der slet ikke nye folk nok til at afløse dem.

Også på Fyn ser det sløjt ud, fordi kun godt hver femte af de unge, der forlader folkeskolen, søger ind på en erhvervsuddannelse. Helt skidt er det i Svendborg og Odense, hvor bare 17 procent af de unge går den vej.

Og der er ikke noget, der tyder på, at det bliver bedre med de unge i år. De skal senest 1. marts beslutte, hvad de vil.

- Det skyldes jo, der i de store byer er videregående uddannelser, som der er mere fokus på, og som falder mere naturligt. Lidt ude på landet er det oftere normen, at man tager en erhvervsuddannelse, forklarer Jørgen B. Jensen, der er UU-vejleder i "Den Grønne Boks" i Odense, der siden 2015 været stedet, hvor skoleklasser kan komme og få et grundigt indblik i, hvad erhvervsuddannelserne har at byde på.

Annonce

Så mange procent søger

Procent-andel af unge, der forlader folkeskolen og søger en erhvervsuddannelse.

Odense 17 pct.

Svendborg 17. pct.

Ærø 18 pct.

Middelfart 21. pct.

Kerteminde 25 pct.

Faaborg-Midtfyn 25 pct.

Assens 26 pct.

Nordfyn 27 pct.

Nyborg 27 pct.

Langeland 30 pct.

Kilde: Dansk Byggeri.

Flest uden for byerne

Jørgen B. Jensen har igennem sit job et godt billede af, hvordan det står til med de unges lyst til at gå den vej i livet.

- Jeg er indimellem ude og lave oplæg for eleverne på skoler uden for Odense, og der kan jeg se, at for eksempel Søndersø, Ullerslev og Tommerup ligger på 26-28 procent. Men det er klart, at for Odense med 17 procent er der et stykke vej til de 30 procent af en årgang, der er målet, siger han, men påpeger samtidig, at årgangene også bliver mindre.

- Men det er helt sikkert, at vi mangler unge til erhvervsuddannelserne, og at der er for mange, der ukritisk vælger at gå i gymnasiet, fordi det er acceptabelt, og fordi det er dér, at deres venner skal hen. Der er dog en stigende del af de unge, som starter på en erhvervsuddannelse, efter de har gået i gymnasiet. Så det er sådan en omvej, de tager, siger Jørgen B. Jensen.

- Der er job at få

I Dansk Byggeri Fyn mener formand Dan Johansen, at det er kommunernes opgave at få de unge til at indse, at der er en anden vej end gymnasiet. At en uddannelse som håndværker kan være det rigtige for dem.

- Fremtidsudsigterne inden for byggeri og anlæg er mange og gode. Der er løn under uddannelsen og job at få. Man kan blive selvstændig eller videreuddanne sig til for eksempel ingeniør eller bygningskonstruktør, og man kan få lov til at bruge sine hænder og udfolde sig kreativt, siger han i en pressemeddelelse.

- Det er bekymrende, at så få vælger en erhvervsfaglig uddannelse, særligt når så mange faglærte er på vej på pension, tilføjer han.

I Den Grønne Boks i Odense har skoleklasser siden 2015 kunnet få et indblik i de mange erhvervsuddannelser. Det kan de også fremover. Dog ikke i boksen, som kommunen har solgt, men i Erhvervstanken i Schacksgade. Arkivfoto: Jens Wognsen

Den Grønne Boks er væk

I Odense har Den Grønne Boks siden efteråret 2015 modtaget skoleklasser, som har fået et indblik i de mange muligheder i en erhvervsuddannelse.

Men faktisk har kommunen netop solgt boksen, og den er allerede er blevet fjernet fra sin plads i Dannebrogsgade bag banegården.

- Den har skullet nedlægges i lang tid, men indholdet lever videre. Det bliver i kommunens kursusejendom Phønix i Schacksgade, hvor vi åbner 21. februar. Fremover kalder vi det for Erhvervstanken, fortæller Jørgen B. Jensen.

- Vi vil også udvikle indholdet, men meningen er stadig, at elever, unge og unge på kontanthjælp kan komme forbi og få nogle idéer til en erhvervsuddannelse, tilføjer han.

På Fyn og øerne er kun Langeland i mål med at få 30 procent af de unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Den Grønne Boks lå i starten bag rådhuset, blev siden flyttet til Dannebrogsgade, men er nu solgt. Indholdet lever dog videre under navnet Erhvervstanken. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Se billeder fra statsminister-visit: Skoledreng krævede svar om organdonation

Svendborg

Statsministerbesøg i Svendborg: Spørgelystent publikum holdt Frederiksen til ilden

Annonce