Annonce
Erhverv

Ingen corona-hjælp til nystartet Svendborg-café: - Vi finder det helt urimeligt

Carsten Johansens café, Allo Allo, er nystartet, og det betyder, at han ikke kan søge kompensation for tabte indtægter og faste udgifter i corona-hjælpepakkerne. Det er uretfærdigt og bør laves om, mener han, og han har derfor allieret sig med folketingsmedlem Erling Bonnesen (V). Foto: Hans-Henrik Dyssel
Den nystartede café Allo Allo har endnu ikke aflagt et årsregnskab og kan derfor ikke få økonomisk kompensation. Det er konkurrenceforvridende og helt urimeligt, mener ejeren - og folketingsmedlem Erling Bonnesen (V) er enig.
Annonce

Svendborg: Det er juleaften, der er tre til stede, og efter dansen om træet skal der deles pakker ud - til to af dem.

For den tredje er ikke gammel nok til at få en gave.

Det er sådan, Carsten Johansen beskriver den måde, som statens corona-hjælpepakker fungerer på.

- Og sådan kan man altså ikke tillade sig at behandle folk, siger han.

Sammen med sønnen Frederik Johansen startede han caféen Allo Allo i Gerritsgade i Svendborg i marts 2020 - men nåede ikke at åbne, før hele landet blev lukket ned.

Så de havde brug for hjælp, men fik ingen.

- Hvis vi skal søge kompensation, skal vi aflevere dokumentation for, hvad nedlukningen har kostet os, og det kan vi ikke, eftersom vi er nystartede og derfor ikke har afleveret et regnskab endnu, siger Carsten Johansen.

Annonce

Forskelsbehandling

Foreløbig har Allo Allo ikke fået en krone i kompensation, oplyser caféejeren, som er temmelig utilfreds.

- Vi kan ikke klandre dem, at de har lukket samfundet ned, men de må ikke gøre forskel. Og når vi ikke kan få hjælp, mens dem, der er konsoliderede, godt kan, så er det forskelsbehandling og konkurrenceforvridende. Det finder vi helt urimeligt, siger Carsten Johansen, der også fortæller, at situationen er alvorlig.

Det er ellers ikke, fordi forretningsmodellen, som er baseret på økologi og bæredygtighed, er helt skæv.

Spisestederne fik lov at genåbne 18. maj, og ifølge Carsten Johansen var der voldsomt gang i den hen over sommeren.

- Men 19. september fik folk besked på at bruge mundbind, og det betød, at vi tabte 55-60 procent af omsætningen i perioden frem til 1. december, fortæller han.

Håbet var, at noget af det tabte ville blive indhentet i julemåneden.

- Vi forventede at omsætte for trekvart million kroner ligesom i juli, men det gjorde vi ikke. Julefrokosterne blev aflyst, og vi solgte kun for 131.000 kroner, siger han.

Annonce

Tom kasse

Ved årsskiftet stod der ifølge Carsten Johansen 4000 kroner på kontoen, og på grund af nedlukningen kom der ikke flere til.

Det er problematisk, eftersom caféen har faste omkostninger på 115.000 kroner om måneden.

- Så vi var pressede. Vi havde lånt en million kroner for at komme i gang, og nu var vi nødt til at låne yderligere 100.000 kroner og sætte ind på kontoen for bare at kunne betale huslejen, siger Carsten Johansen, der erkender, at det er småt med bæredygtigheden i dén model.

- Hvis det ender med, at vi skal holde lukket i yderligere fire måneder, så kan man jo gange fire med 115.000 kroner. Og så kommer man frem til, at det selvfølgelig ikke kan gå, siger han.

Annonce

Mail til ministeren

Carsten Johansen har forståelse for, at det er svært at beregne en kompensation til virksomheder, som endnu ikke har aflagt regnskab.

Men umuligt er det ikke, mener han.

- De kan få alle oplysninger fra mig, og det er jo let at dokumentere, hvad man har i faste omkostninger, siger caféejeren, der finder situationen så alarmerende, at han har taget kontakt til byrådsmedlemmet Mette Kristensen (V), som har sat ham i forbindelse med folketingsmedlem Erling Bonnesen (V).

- Ham har jeg skrevet til, og han har sendt min mail videre til erhvervsministeren (Dan Jørgensen (S), som vikarierer for sygemeldte Simon Kollerup (S), red.) og bedt om et hurtigt svar. Reglerne er ikke rimelige, og vi er nødt til at råbe vagt i gevær nu. For vi er hårdt presset, siger Carsten Johansen.

Annonce

Helt grotesk

Erling Bonnesen bekræfter, at han har været i kontakt med Carsten Johansen, og at han har videresendt hans mail.

- Jeg har sendt den til erhvervsministeren og bedt ham om at finde en ordning, så Carsten (Johansen, red.) kan komme ind i hjælpepakkerne. For det er klart utilfredsstillende og helt grotesk, at Carsten er dømt helt ude af landkortet, blot fordi han er nystartet, siger Erling Bonnesen.

Erling Bonnesen (V) finder det uacceptabelt, at Carsten Johansen og andre med nystartede virksomheder ikke har mulighed for at få kompensation fra statens corona-hjælpepakker. Han har derfor opfordret erhvervsministeren til at finde en løsning. Foto: Michael Bager

Han erkender, at det er umuligt at give tilskud på baggrund af dokumentation i form af årsregnskaber, som ikke findes endnu.

- Men det kan jo tænkes, at der ligger et budget, som kan bruges til at dokumentere indtægtstabet på fornuftig vis. Og de faste udgifter i form af for eksempel husleje kan jo dokumenteres, og derfor har jeg bedt ministeren komme med forslag til, hvordan Carsten og andre i tilsvarende situationer kan få hjælp. Der skal findes en løsning på det her, for det er dybt alvorligt, siger Erling Bonnesen.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Dorthe Ullemose om Johan Emils exit: - Jeg er ked af, at han forlader partiet, og jeg ønsker ham held og lykke med hans liste

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Johan Emil Rasmussen om sin exit fra DF: - Dorthe Ullemose har det med at skubbe folk fra sig

Sport

OB blæste fremad i stormvejret

Svendborg

Johan Emil Rasmussen forlader DF: - Der er et meget forskelligt syn på god og social acceptabel adfærd i byrådsgruppen

Annonce