Annonce
Langeland

Indstillet til pris: Skaffede 12,4 milllioner til Langeland

Formanden for Langelands Mobil- og Bredbåndsforening Jørgen Jensen, bestyrelsesmedlemmerne Mads Rosell Jørgensen og Ejvind Skive. Forening er nomineret til Fyns Amts Avis Initiativpris. Foto: Gitte Kjeldal
Langelands Mobil- og Bredbåndsforening er blandt de nominerede til Fyns Amts Avis' Initiativpris, der uddeles på avisens fødseldag i Ollerup den 2. februar

Ejvind Skive, bestyrelsesmedlem i Langelands Mobil- og Bredbåndsforening, er svær at lukke munden på. Han taler på bredt københavnsk og med stor entusiasme. Derfor får han ofte rollen som murbrækker, hvis det kan være svært at overbevise folk om, at de skal have bredbånd. Det lykkedes ham for nogle år siden at overbevise TDC, om at de skulle holde en fest for folk i Lohals og dermed skaffe nye bredbåndskunder. Som tidligere leder i SAS har han en veltrimmet evne til at fremstå overbevisende.

Jørgen Jensen, formand for foreningen, tidligere ingeniør og radioamatør, er den nørdede, som indædt stædigt har råbt op om vigtigheden af at skaffe bedre mobil- og bredbånd til Langeland. Han stillede sågar op til kommunalvalget for på den måde at få indflydelse på muligheder for at forbedre digitaliseringen på Langeland, men blev dog ikke valgt.

Mads Rosell Jørgensen, bestyrelsesmedlem i foreningen, selvstændig datamatiker og radioamatør har i 30 år forsøgt at råbe langelænderne op om, at der skulle gøre noget ved den digitale infrastruktur på øen, han står bag det projekt på Langeland, der får det største tilskud fra bredbåndspuljen i år, nemlig ni adresser, der hver får 70.000 kr i tilskud.

Jørgen Jensen og Ejvind Skive har ikke boet lige så længe på Langeland, men har ikke desto mindre stædigt kæmpet for at råbe såvel politikerne som menige langelændere op. De tre udgør sammen med Lars Ole Larsen, der er arbejdsramt, og suppleanten Thormod Kaae, bestyrelsen i Langelands Mobil- og Bredbåndsforening.

Men det er over tredive frivillige, der har gjort det utrættelige benarbejde - at tale med folk og overbevise dem om, at det er vigtigt at skaffe bredbånd til øen.

Annonce

Hul igennem

Med etableringen af Langelands Mobil- og Bredbåndsforening i efteråret 2018 kom der virkelig skred i digitaliseringen.

Året forinden havde enmandshæren Vagn Pertl vist vejen ved at stemme dørklokker i Helletofteområdet og ikke mindst sat sig ind i nærmest uforståelige regler for at få del i regeringens bredbåndspulje.

Det lykkedes ham af skaffe bredbånd til 27 adresser i sit område.

Lige før jul 2019 kunne fem nye projekter på hele Langeland med mobil- og bredbåndsforeningen i ryggen få godkendt projekter til i alt 12,4 millioner kroner fra bredbåndspuljen, de kommer til at dække 352 adresser. Det har nu skaffet foreningen en nominering til Fyns Amts Avis Initiativpris.

Masser af opgaver

Det betyder ikke, at det dermed er slut med mobil og bredbåndsforeningen. De har allerede fastsat et stort borgermøde på Ørstedskolen den 11. marts for alle interesserede for at få sat nye projekter i søen, der kan søge om de 100 millioner kroner, der er afsat i en bredbåndspulje for 2020, der meget vel kan blive den sidste.

- Der er rigeligt at tage fat på også uden bredbåndspulje. Der vil stadig være steder, der ikke vil være dækket. Men i og med, at der nu lægges fiber næsten fra nord til syd er der rig mulighed for, at folk undervejs på ruten kan komme på. Derudover kommer den nye 5G teknologi, der vil kunne sikre andre et godt mobilt bredbånd, siger Jørgen Jensen, der er foreningens formand.

Fælles for de tre bestyrelsesmedlemmer er, at de er pensionister, men de har også haft et aktivt arbejdsliv, som de kan udnytte i det frivillige arbejde, de laver.

- Efter valget fik vi nye politikere der virkelig forstod, hvad det drejer sig om. Der var opbakning til at gøre noget, siger Jørgen Jensen.

- For mig personligt vil jeg gerne være med til at give Langeland et løft. Vi har det så dejligt og fredeligt, det er en skøn ø, men vi skal også kunne leve her, siger Jørgen Jensen.

Og Ejvind Skive supplerer: - Der ligger adskillige enmandsvirksomheder på øen, som mangler et hurtigt internet - det betyder skattekroner og arbejdspladser, hvis man kan arbejde herfra. Det vil jeg gerne være med til at skaffe, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Sydfynske trafikprojekter på dagsordenen nu

Coronakrisen har sat meget i stå og i de seneste uger har vi i Folketinget brugt mange kræfter på adskillige hjælpepakker til mange forskellige sektorer for at hjælpe Danmark så skånsomt som muligt gennem krisen. Nu er tiden kommet til også igen at se fremad. Væksten er ikke alene gået i stå, den er også slået tilbage. Derfor er det vigtigt, at vi fra statens side hurtigt får gang i nye projekter, der kan skabe og understøtte ny vækst, beskæftigelse og udvikling. I Venstre har vi nu meldt ud og opfordret til forhandlinger om igangsættelse af infrastruktur- og trafikprojekter. Det sydfynske trafikprojekt ”Fra Omvej til Genvej” skal på dagsordenen i Folketinget nu og sammen med Lolland/Falster dermed skabe hurtigere trafikkorridor fra Sydfyn til Femernforbindelsen, som forventes at komme om nogle år. Her på den sydfynske side handler det om en ny omfartsvej på Tåsinge, og på Lolland-siden om en fremskudt færgehavn. Projektet vil give øget og hurtigere fremkommelighed. På den måde vil projektet medvirke til at gøre Svendborg, Langeland og hele det sydfynske område attraktivt at investere i som virksomhed og samtidig styrke bosætningen. Allerede i disse år inden Femernforbindelsen er etableret, mærker man tydeligt, at trafikmængden øges hen over Tåsinge og Langeland. Derfor skal dette vigtige trafikprojekt på dagsordenen nu. Samtidig udestår der også investeringer i at færdiggøre investeringer i støjskærme fra Svendborgmotorvejen og et stykke frem mod Svendborgsund. En del er lavet. Det resterende bør sættes i gang nu. Og det er ligetil at gå i gang med nu. Helt oplagt er det naturligvis også nu at få sat gang i cykelstiprojektet fra Ollerup til Svendborg. Nu har staten chancen for at gå foran og give et projektet et godt startskud. Lad os komme i gang. Kære regering. Sæt infrastrukturplan på dagsordenen nu, og indkald til forhandlinger. Sæt disse sydfynske trafikprojekter på planen. Der er behov for det.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce