Annonce
Svendborg

Indsatsledere advarer mod ny struktur: Kunne have jævnet virksomhed med jorden

Sådan så der ud på virksomheden Ceropa på Græsholmevej i Svendborg efter en brand i august, men branden kunne have endt i en katastrofe, hvis en lokal indsatsleder ikke havde været hurtigt fremme, mener de indsatslederne. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Svendborg skal dele indsatsleder med Faaborg-Midtfyn og Assens Kommuner i nyt strukturforslag fra Beredskab Fyn. Indsatsledere advarer og bruger en brand i industrivirksomhed som et eksempel på, hvorfor der er brug for at få en indsatsleder med lokalkendskab hurtigt frem på stedet.

Svendborg: Skal indsatslederen komme kørende fra Assens eller Ringe, når det brænder på Flintholm eller Bjørnemose Gods?

Ja, mener ledelsen i Beredskab Fyn, der i et forslag til en ny struktur vil fjerne den faste indsatsleder i både Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens Kommuner og lade de tre personer erstatte af en fuldtidsansat indsatsleder, der skal dække alle tre kommuner.

I Svendborg advarer indsatslederne mod den nye struktur, som de mener i værste fald kan koste menneskeliv. De peger på en brand i virksomheden Ceropa på Græsholmevej som et eksempel på, hvor vigtigt det er, at indsatslederen er hurtigt fremme.

Annonce

Trykstøberiet støber i åbne kar med flydende metal, og kommer der vand direkte i karrene, kan det udvikle brandbare gasser og udløse en eksplosion. Det gjorde det ikke ved branden i august sidste år, da indsatslederen var hurtigt fremme, fik talt med virksomhedens ledelse og evakueret eleverne på den gamle tekniske skole, der er direkte nabo til Ceropa.

- Men hvis den brand derude var blevet håndteret forkert, så kunne man have jævnet hele bygningen og halvdelen af teknisk skole med jorden, siger indsatsleder Brian Andersen, der udtaler sig på vegne af indsatslederne i Svendborg.

Han forklarer, at en indsatsleder i modsætning til en holdleder er uddannet til at skabe overblik og koordinere en indsats, og at tid i den fase er en afgørende faktor.

Meget færdigt oplæg

Forslaget til den nye struktur, en såkaldt RBD-plan (Risikobaseret dimensionering), skal behandles i Beredskabskommissionen den 25. februar, hvorefter den bliver sendt i høring.

Borgmester Bo Hansen (S) har sæde i kommissionen, men han bliver allerede på tirsdag den 23. februar bedt om at redegøre for den plan, der vil betyde, at Svendborg mister sin faste indsatsleder. Det sker i byrådet, og det er Venstre i Svendborg, der har krævet, at borgmesteren forklarer sig.

Gruppeformand og borgmesterkandidat Mette Kristensen (V) er ikke tilfreds med, at Bo Hansen ikke har fortalt byrådet om den nye struktur.


For nuværende er tilliden til Beredskab Fyn fra Brandmandsforeningen i Svendborg i bund, og vi har svært ved at se os deltage fremadrettet i den stil, som Beredskab Fyn dikterer.

Brandmandsforeningen i Svendborg


- Vi har kun hørt om planen ad omveje, og vi har fået at vide, at man er så langt, at der er personer, der er blevet orienteret om, at de skal forvente at få en opsigelse. Det betyder, at det er et meget færdigt oplæg, der er på vej i høring, og jeg tror ikke, der bliver ændret ret meget, hvis vi ikke er nogen, der råber op nu, siger Mette Kristensen.

Hun vil på mødet i byrådet bede borgmesteren redegøre for den nye RBD-plan, og Venstre lægger samtidig op til, at byrådet skal sende borgmesteren til møde i Beredskabskommissionen to dage senere med en besked om, at Svendborg siger nej.

Mette Kristensen håber på, at hun kan finde et flertal i byrådet, der mener, at Svendborg fortsat skal have sin egen indsatsleder.

- Vi er en kommune med over 58.000 indbyggere, et stort sygehus, uddannelsesinstitutioner, havnemiljøer og en tæt bebygget bykerne, og vi skal selvfølgelig også have vores egen indsatsleder, siger Mette Kristensen.

Annonce

En tydelig ulighed

Hun mener, at Svendborg er ved at blive ofret i en centralisering i Beredskab Fyn, hvor mandskab og materiel i stigende grad bliver koncentreret i Odense.

Det er indsatslederne i Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Assens enige i. I et brev til alle politikere i de tre kommuner beskriver de en lang række problemer i Beredskab Fyn, og de konkluderer blandt andet, at den nye struktur vil centralisere kræfterne i Odense på bekostning af servicen i omegnskommunerne.

Indsatslederne i Svendborg fremhæver en brand i støberivirksomheden Ceropa på Græsholmevej som et eksempel på, hvor vigtigt det er, at indsatslederen er hurtigt fremme. Arkivfoto: Søren Tideman Lassen

”Dette vil give en tydelig ulighed i serviceniveauet på Fyn og ikke mindst i kystbyerne. Som kørende indsatsledere, borgere og skatteydere i de berørte kystkommuner opleves denne forskel i serviceniveau ikke retfærdig eller acceptabel”, skriver indsatslederne i brevet til politikerne.

Også Brandmandsforeningen i Svendborg har sendt et bekymringsbrev til politikerne. De advarer mod, at der ”utvivlsomt vil blive begået fejl”, hvis man skal vente 30-40 minutter på, at en indsatsleder når frem.

”For nuværende er tilliden til Beredskab Fyn fra Brandmandsforeningen i Svendborg i bund, og vi har svært ved at se os deltage fremadrettet i den stil, som Beredskab Fyn dikterer”, skriver foreningen.

Annonce

Venstre er tidligt ude

Borgmester Bo Hansen afviser, at han har forsøgt at skjule noget for byrådet. Han forklarer, at han den 11. december første gang hører om en ny struktur, som kan få betydning for indsatslederne i Svendborg, og at han først modtog en dagsorden med indholdet af planen den 12. februar.

Venstres krav

Venstre har rejst sagen om en ny struktur (Risikobaseret Dimensionering, RBD) i Beredskab Fyn på mødet i byrådet tirsdag den 23. februar.

Venstre ønsker, at borgmesteren skal redegøre for indhold i den kommende struktur samt årsagen til en centralisering af indsatsledelsen.

Herefter vil Venstre have byrådet til at stemme om sagen. Venstre vil sende borgmesteren til møde i Beredskabskommissionen den 25. februar med en besked om, at byrådet ikke kan godkende en centralisering af indsatsledelsen og ønsker at bevare den lokale indsatsledelse i Svendborg Kommune.

Venstre vil også sætte administration på rådhuset i arbejde og ønsker følgende:

En evaluering af de seneste fem års beredskab i Svendborg Kommune, herunder hvorvidt de forventede økonomiske stordriftsfordele ved en sammenlægning er opnået.

En evaluering af det lokale frivillighedsområde og de seneste fem års udvikling på den frivillige indsats.

Et forslag til hvorledes Svendborg Brandskoles funktion vil kunne indgå aktivt i beredskabet, eventuelt i et styrket samarbejde med Simac.

Han vil først på mødet i byrådet fortælle, hvad han mener om det forslag, som vil betyde, at Svendborg skal dele indsatsleder med Assens og Faaborg-Midtfyn.

- Men jeg vil gerne allerede nu sige, at jeg synes, Venstre er meget tidligt ude, og at jeg synes, det er svært at sige nej til noget, som ingen kender indholdet af. Det her kommer i høring i alle kommuner, og derefter har hver kommune mulighed for at nedlægge veto mod beredskabsplanen. Gør de det, bliver den ikke til noget, siger Bo Hansen.

Ni fynske kommuner blev i 2016 indlemmet i Beredskab Fyn i en femårig aftale, der udløb med udgangen af 2020. Mette Kristensen savner en evaluering af arbejdet i Beredskab Fyn, inden man indgår en ny aftale.

Hun vil ikke afvise tanken om, at Svendborg kan træde ud af Beredskab Fyn. Foreløbig afventer hun evalueringen af det fem år lange beredskabssamarbejde.

Annonce

Vejle går solo

- Men hvis det viser sig, at vi ikke har haft nogle stordriftsfordele og måske kan etablere et andet beredskab til billigere penge, så er jeg positiv for, at vi kan trække os. Nu afventer jeg en evaluering og et beslutningsgrundlag, så det er ikke der, vi er lige nu, siger Venstres borgmesterkandidat.

I Vejle Kommune har et flertal i byrådet besluttet, at kommunen træder ud af det fælleskommunale samarbejde i TrekantBrand med seks kommuner. Baggrunden er blandt andet en ekstraregning på syv millioner kroner om året fra 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Populistisk, Mette Kristensen

Svendborg For abonnenter

Ekspert: Det skal der til, før kommunen kan rive øverste etage af Rubberton-byggeri ned

Annonce