Annonce
Ærø

Ildsjæle fra Ommel: Satser på madkulturhus

(Fra venstre) Karin Kristensen, John Petersen og Per Helmann er alle frivillige i Ommel Beboerforening. De tre arbejder hårdt for at kunne skabe Ærø Madkulturhus. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
En håndfuld ildsjæle fra Ommel arbejder hårdt for at kunne stable Ærø Madkulturhus på benene. De har i fem år arbejdet for fuld kraft, og nu håber de, at drømmen snart kan blive til virkelighed.
Annonce

Ommel: Udenfor er der stille, men indenfor fylder verdens mindste heltekvad det lille beboerhus i Ommel. Tonerne smyger sig langs husets inderside, og det er som om, at sangen vækker det gamle hus til live.

Det er søndag formiddag, og Ommel og Omegn Beboerforening har inviteret byens folk til brunch og fællessang i Beboerhuset. Dagens første sang er "Noget om helte" af Halfdan Rasmussen. På grund af den stadig aktuelle coronavirus må der kun være 40 deltagere til brunchen, og i dag er der godt fyldt op med lige knap 40 mennesker.

Søndagens brunch starter med fællessang. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Det er ikke unormalt, at huset har så stor opbakning, og med den store opbakning følger også Ommel og Omegn Beboerforenings store ambitioner for det gamle beboerhus, der i sin tid blev opført som missionshus. Lige nu må husets gæster for eksempel nøjes med et lille toilet, der ikke just er handicapvenligt, en lidt for lille festsal, og de frivillige i foreningen må nøjes med et trængt køkken, der ikke er optimalt, når der skal laves mad til større forsamlinger.

Karin Kristensen, der er sekretær for Ommel og Omegn Beboerforening, formand John Petersen og Per Helmann, der er medlem af foreningens bestyrelse, har fået nok af de forældede faciliteter. Det er på tide, at der kommer andre boller på suppen.

Foreningen har i fem år arbejdet på at søge fonde, så de kan opdatere det gamle Beboerhus. Og det er netop på grund af den ønskede opdatering, at foreningen kom på at skabe Ærø Madkulturhus. For en opdatering er ikke nok. Foreningen tænker stort, og de vil gerne tiltrække flere mennesker, der kan have lyst til at benytte huset. Det handler om fællesskab og gastronomi, og det er netop fællesskabet og gastronomien, der skal hyldes med Ærø Madkulturhus.

Annonce

Til gavn for hele Ærø

Det er blandt andet pladsmanglen og de ringe faciliteter, som Beboerforeningen ønsker at gøre op med - også hvis et madkulturhus skal blive en realitet.

De har i de seneste år søgt flere fonde, så de kan bygge beboerhuset ud og få bedre køkken- og toiletfaciliteter.

Køkkenet kommer til at være noget af det vigtigste i Ærø Madkulturhus. Derfor står det foreningen meget nært at give det nuværende køkken en ordentlig overhaling. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Foreningen har ved hjælp af donationer fra byens borgere selv opkøbt tre grunde bag Beboerhuset, hvor de blandt andet vil lave en udbygning af det nuværende beboerhus, parkeringspladser og en have, der skal være til rådighed for alle.

- Ærø Madkulturhus skal gavne hele øen, og vores store ønske er et hus og udeområde, som også er godt for fritidshusejere og turister, siger foreningens sekretær, Karin Kristensen.

- Det ville også være rigtig godt for Ommel, indskyder bestyrelsesmedlem Per Helmann.

Det er visionen, at Ærø Madkulturhus skal tiltrække flere nye beboere og turister til Ommel. Foreningen vil sågar lave kulinariske pakkerejser til landsbyen.

- Vi har haft kontakt med en del virksomheder og foreninger for at høre, om de kan støtte op om vores projekt. Vi har fået mange gode støtteerklæringer tilbage, fortæller Karin Kristensen.

Beboerhuset blev opført som missionshus i 1889. Ommel og Omegn Beboerforening ønsker at bevare husets stil, men vil gøre det mere brugervenligt. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Lige så vel som at lave kulinariske pakkerejser til Ommel, vil foreningen gerne, at Madkulturhuset skal bruges til lokale fællesspisninger.

- Vi kan for eksempel invitere nogle kendte kokke ud, der kan lære folk at lave en bestemt slags mad, eller som tilbereder en middag udelukkende af ærøske produkter, siger Per Helmann.


Vi håber, at der er fonde, som har lyst til at være med til at realisere vores projekt. For os gælder det om, at der er liv og fremtid i de små lokalsamfund

John Petersen, formand for Ommel og Omegn Beboerforening


Annonce

Æblehaven

Æblehaven, som den store have kommer til at hedde, har en særlig plads i Beboerforeningens hjerte. Som den står nu, er den ikke andet end en tilgroet plads, men når Ærø Madkulturhus står færdigt, er den en smuk have med legefaciliteter til børn, æbletræer, et madsted og et bord og bænkesæt, hvor forbipasserende kan nyde deres medbragte madpakker.

- Der skal være plads til, at man kan grille og hygge sig sammen, og børn skal kunne lege her, siger Karin Kristensen og skuer ud over den tilgroede plads med håbefulde øjne.

- De grunde, vi har købt, var fulde af træer før. Ommel Maskinstation har sponsoreret rydningen af grundene, så vi kan komme til at bygge Beboerhuset ud og anlægge Æblehaven, fortæller formand for Ommel og Omegn Beboerforening, John Petersen.

Skitsetegning af Ærø Madkulturhus og Æblehaven.
Annonce

Tålmodighed

I fem år har Ommel og Omegn Beboerforening væbnet sig med tålmodighed. Det gør de stadig, men de håber, at drømmen snart kan få ben at gå på.

- Når finansieringen er på plads, så vil der nok gå op til et år, før det hele står færdigt, siger John Petersen.

Foreningen har søgt flere fonde og har sågar ansat en fundraiser, så fondene bliver søgt på den helt rigtige måde.

- Det kommer nok til at koste seks millioner kroner at bygge huset ud og anlægge æblehaven, siger John Petersen.

Nok er seks millioner kroner mange penge, men Beboerforeningen er ikke i tvivl om, at projektet er pengene værd.

- Vi håber, at der er fonde, som har lyst til at være med til at realisere vores projekt. For os gælder det om, at der er liv og fremtid i de små lokalsamfund, siger John Petersen.

Så snart fondene er blevet overbevist, og pengene er i hus, kan udbygningen af Beboerhuset gå i gang, og så er det blot et spørgsmål om tid, før Ærø Madkulturhus er klar til brug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce