Annonce
Erhverv

Ikea og flere fynske kædebutikker takker nej til Black Friday

Det amerikanske koncept Black Friday fik sit indtog i Danmark i 2013. Siden er det blevet årets vigtigste handelsdag for butikkerne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Black Friday er årets største handelsdag med slagtilbud og lange åbningstider i butikkerne. Men konceptet er kritiseret for at belaste klimaet og presse butikkerne, derfor melder Ikea og en række butikskæder på Fyn fra på tilbudsfesten.

Fyn: Fredag 26. november løber Black Friday af stablen, det betyder massevis af gule skilte, der skriger om tilbud på alt fra tøj og sko til teknologi.

Men den svenske møbelmastodont Ikea melder sig fra. I stedet for rabatter laver virksomheden i år en lodtrækning, hvor præmien er vintagemøbler til original pris, altså den pris der stod på varen, da den i sin tid kom på markedet.

Ikea har indsamlet 76 af de mest unikke designikoner, der alle er brugte og udgået af sortiment. Formålet er at sætte fokus på genbrug, fortæller kommunikationsdirektør i Ikea Danmark, Christian Mouroux.

Annonce

Han forklarer, at Ikea i mange år har brugt den populære handelsdag til at tænke i bæredygtige baner. For Ikea er der flere årsager til, at firmaet melder fra på forbrugsfesten.

- Vi mener, at udviklingen med prisnedslag skaber mistillid mellem forbruger og butik. Kunden skal kunne stole på, at prisen altid er retfærdig, fortæller Christian Mouroux og fortsætter:

- De senere år har vi haft fokus på genbrug og cirkulær økonomi. Det, at give forbrugerne mulighed for at gøre en god handel, skal ikke gå ud over planeten, siger kommunikationsdirektøren.

Christian Mouroux afviser, at Ikeas tiltag med genbrugsmøbler er et reklamestunt. Han forklarer, at det er et led i Ikeas overordnede mål om at være klimaneutral i 2030.

- Ikea deler ikke den holdning, at mindre forbrug er vejen til et bedre klima, det handler i stedet om at sikre et bæredygtigt forbrug med omtanke, siger Christian Mouroux.

Gigantkædens forholdsvis lave priser på alt fra møbler til tilbehør, har ifølge Christian Mouroux ikke nogen betydning for klimaet.

- Vi kommer aldrig nogensinde til at sætte priserne op for at skubbe på en bæredygtig udvikling. Det skal ikke være sværere for forbrugerne at få fat i ting, der gør deres liv nemmere. Bæredygtighed bliver en luksus for de få, hvis vi sætter prisen op, slutter kommunikationsdirektøren.

- Vi kommer aldrig nogensinde til at sætte priserne op for at skubbe på for et bedre klima.

Søstrene Grene og fynske butikker takker nej

Søstrene Grene, der har to butikker i Odense og en i Svendborg, ønsker ikke at være med i det amerikanske koncept.

- Black Friday er ikke noget, vi har afholdt i Søstrene Grene historisk set. Det er en del af vores koncept ikke at køre med slagtilbud eller tilbud generelt, da vi gerne altid vil tilbyde vores kunder fund til prisen, siger administrerende direktør og medejer af Søstrene Grene, Mikkel Grene.

Stolen designet af Verner Panton kostede 698 kroner i 1996. Det kan en heldig vinder købe den for på Black Friday. Pressefoto.

Han tilføjer, at kæden på dagen forventer stor trafik både på webshoppen og i de fysiske butikker, derfor forbereder de sig med ekstra personale og udvidede åbningstider.

Så mange penge bruger danskerne Black Friday

En analyse udgivet 23. november af Dansk Erhverv om Black Friday viser, at det forventede forbrug i gennemsnit per dansker lå på 3150 kroner i 2020. 

I 2021 forventes tallet at ligge på 3100 kroner per dansker, men e-handelsdirektør for Dansk Erhverv, Niels Ralund spår, at tallet kan blive højere, blandt andet fordi butikkerne ikke er underlagt samme restriktioner som sidste år.

Udover Søstrene Grene ønsker detailkæden The Athlete's Foot med tre butikker i Odense samt en række specialbutikker herunder aneBane og Julia Odense ikke at være med i Black Friday.

Butiksindehaver af aneBane i Klaregade, Ane Johansen, forklarer, at det typisk er specialbutikker, der melder fra konceptet.

- Det er klart et bevidst valg fra vores side, at vi ikke kører med Black Friday. De andre år har vi holdt lukket. I år har vi åbent på grund af bestillinger, men vi kører ikke med udsalg eller udvidede åbningstider, fortæller hun.

Annonce

Ingen aflyste rabatter i Rosengårdcenteret

For en stor del af det fynske handelsliv er forberedelserne til Black Friday ufortrødent i gang. Centerdirektør for Rosengårdcenteret, Casper Bach Andersen, mener klimadebatten om tilbudsdagen skal ses i et større perspektiv.

Centerchef Casper Bach Andersen er ikke enig med kritikken af Black Fridays klimabelastning. Det gælder om at tænke grønt hele året, Rosengårdcenteret tænker bæredygtighed ind i strøm og lys, siger han. Arkivfoto: Vibeke Volder

- Når vi snakker klima, skal man i min verden huske på e-handlen. Den belaster i høj grad klimaet, fordi pakkerne skal transporteres langt - nogle steder fra land til land. Herude kommer kunderne i bil eller kollektiv transport, de handler fysisk i butikken og transporterer selv pakker hjem, siger Casper Andersen og tilføjer:

- Flere kunder på grund af rabatter, giver ikke centeret et større klimaaftryk. Forbrugeren har de samme penge at gøre godt med.

Det, at give forbrugerne mulighed for at gøre en god handel, skal ikke gå ud over planeten.

Kommunikationsdirektør Ikea Danmark, Christian Mouroux.

Rosengårdcenteret er klar til de mange kunder, centeret forventer fredag. Casper Bach Andersen fortæller, at de har forøget antallet af servicevagter og håndspritstandere for at sikre en tryg handel.

Han glæder sig samtidig over, at regeringens lovforslag om genindførsel af mundbind først sker mandag.

- Mundbindskravet påvirker et shoppingcenters kundetal negativt, det viser vores erfaring. Folk er dødtrætte af mundbind, siger Casper Bach Andersen, der forventer et besøgsantal på samme niveau som 2020.

Fredag i Radio4 Morgen var Black Friday på programmet. Halvdelen af danskere tænker ikke over klimatrykket, når der købes julegaver. Det fortalte Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver indenfor miljø, Forbrugerrådet Tænk. Lyt til indslaget nedenunderAnnonce
Langeland For abonnenter

Glad langelandsk folketingsmand: Nu er chancen for bedre trafik øget med grundig undersøgelse af fremskudt færgehavn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Podcast: Lodsejere siger nej tak til fredning af Vejstrup Ådal - mener de selv kan tage vare på naturen

Svendborg For abonnenter

Besparelser rammer børnene: Tidligere forårs-sfo og kortere åbningstider i børnehaven

Svendborg

Fredagens coronatal: Smitten falder i flere sydfynske kommuner på nær Ærø

Fyn For abonnenter

Derfor kommer drab på uskyldig mand i Odense først for retten i efteråret 2022

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Livsstil For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Faaborg-Midtfyn

Caféejer er træt af unge, der smugler øl og spiritus ind: - Vi kan ikke overleve, hvis det forsætter

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur For abonnenter

Madanmeldelse: Lige ud ad landevejen på Vester Skerninge Kro

Ærø For abonnenter

Nu er magten fordelt på Ærø Rådhus: Borgmesteren er officielt fundet efter endnu en afstemning

Faaborg-Midtfyn

Caféejer står alene med smuglerproblem: Kommunen vil ikke blande sig

Annonce