Annonce
SØSIDEN

I sivbåd på Stillehavet: - Vi sultede 23 timer i døgnet

Depotrummet i en af de første uger på Viracocha III. Da sejladsen blev længere og gik meget langsommere end forventet og muligheden for at fange fisk var tæt på nul, kom provianten på stærk rationering. Alle om bord sultede. Foto: Buck Expeditions
-Jeg tabte mig 15 kilo og skar tre nye huller i livremmen, fortæller den 28-årige maskinmester Simon Melchiorsen fra Rudkøbing om sin ekspeditions-sejlads med Viracocha III.

RUDKØBING: Har vi proviant nok …?

Efterhånden som sivbåden sneglede sig over Stillehavet, trængte dette livsvigtige spørgsmål sig faretruende på.

Talrige gange blev provianten talt op og mængden divideret ud på den forventede, resterende sejltid. For de otte om bord blev resultaterne stadig mere nedslående. Der blev dømt livsnødvendig og massiv slankekur i en grad, så der flere gange måtte bores nye huller i livremmene.

Et af problemerne med provianten på Stillehavs-sejladsen var, at indkøbet blev disponeret, som om der kunne fanges fisk undervejs.

På grund af sivbådens langsomme fart lykkedes fiskefangst kun i yderst beskedent omfang. En af de få undtagelser var en nat, da der blev fanget 48 fisk. Det skruede op for humøret. Men glæden blev kortvarig.

Indtaget af fiskene fremkaldte udslet og maveonde på alle om bord. Det til trods for, at fiskene blev forsøgt tilberedt som enten grillede, kogte eller tørrede. Lige lidt hjalp det. Men sulten nagede så meget, at besætningen valgte at tage de efterfølgende ulemper med.

Annonce

Fra Simon Melchiorsens logbog

"22. MARTS - EFTER TI DAGE I SØEN: To hvidkål og otte agurker tilbage. Nul fisk fanget. Batterier lader kun til det halve. Stormast flækket, ror brækket, tre centerkølbrædder knækket, seks sejl hejst, gennemsnit 60 sømil i døgnet. Gennemsnit 3 knob, over grund 2,8, betydelig afdrift, kurs over grund 275, kompasvisning 240, alle master læner kraftigt mod styrbord. Alle i godt humør".

Hund spiste flyvefisk

Det hændte også, at der landede flyvefisk på dækket. Dem tog skibshunden sig af.

En enkelt gang blev der fanget en blæksprutte på omkring en fod. Ikke meget frisk mad til otte sultne voksne. Indvoldene blev brugt til madding på fiskelinerne med blink af blik fra konservesdåser.

Et andet stort problem for proviant-beholdningen var, at sivbåden sejlede meget langsommere end forventet. Derfor skulle beholdningen af fx kartofler, pasta, ris, dåsemad, mel, the og sukker hele tiden strækkes:

- Alt det friske var spist efter en måned. Vi måtte skære ned til en tredjedel af normal ration. Det var en håndfuld ris, en skefuld eller to af bønner, en halv kartoffel og et kvart æg to gange dagligt. Morgenmaden droppede vi, siger Simon Melchiorsen.

- Alt bliver også sværere

Efter et par måneders sejlads nærmede beholdningen af sukker og krydderier sig nul, og der måtte rationeres yderligere i sivbådens depot forude:

- Allerede der var vi sultne næsten 23 timer i døgnet. Kun en halv times tid efter hvert måltid tænkte jeg ikke på mad. Jeg tabte mig 15 kilo og skar tre nye huller i livremmen.

- Alt bliver også sværere, når man er sulten. Få timers let arbejde udmattede mig så meget, at jeg måtte lægge mig på køjen. Og det var så stressende at se provianten falde samtidigt med, at båden nærmest ikke kom nogen vegne, fortæller Simon Melchiorsen.

Simon Melchiorsen. Denne glinsende krabat var en af de få fisk, der bed på. Foto: Buck Expeditions

To kilo ris til otte m/k

Efter 81 dage på Stillehavet har Simon Melchiorsen noteret i sin logbog, at dagens første måltid delt mellem de otte om bord er lagen af saft fra en dåse ferskener samt et æg. Status i proviantdepotet er opgjort til: “Ikke mere mel tilbage, kartofler og løg kan ikke fylde en lille gryde og vi har under et lag æg tilbage. Vi laver en ugemadpakke. Den kan være i en skoletaske - til otte mennesker. Vi må bruge en liter madolie om ugen.”

Kort før sejladsen sluttede for Simon Melchiorsen har han i logbogen noteret, at beholdningen af proviant stort set indskrænker sig til - to kilo ris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Søsiden

Politikere raser over miljøskibs-farcen: Amatøragtigt, stærkt kritisabelt, kaotisk, klamphuggeri

Annonce