Annonce
MILJØ

Fyn skal være klimaneutralt og uden affald: Vi er nødt til at bukke os efter det skrald, andre kan bruge

Mange fynske virksomheder er i gang med grøn omstilling i et eller andet omfang, og bæredygtig forretningsudvikler Palle Mathiasen fra Erhvervshus Fyn (t.v.) har med omkring 60 GCO-projekter (Grøn Cirkulær Omstilling) mere end indfriet målet om 13 projekter. Her er han på besøg hos Alaska på Langeland. Foto: Lasse Olsson
For at nå Fyns ambitiøse klimamål er det ikke nok, at virksomhederne hver især tænker over, hvordan de kan blive mere bæredygtige. De skal også se sig selv som en del af en større sammenhæng, hvor det, nogen ser som affald, kan blive til en ressource andre steder.

Fyn: Midt mellem de ambitiøse, politiske klimamål og dagligdagen for de fynske virksomheder står Palle Mathiasen.

Maskinmester med ledelseserfaring, bæredygtig forretningsudvikler i Erhvervshus Fyn og med et indgående kendskab til produktion, materialer og muligheder kører han rundt til fynske virksomheder, sparker dæk i deres produktion og kigger på, hvordan det kan betale sig at bukke sig efter det skrald, de måske ikke selv kan se den store værdi i. Det kan han. Både ud fra et overordnet bæredygtighedsperspektiv og med en økonomisk gevinst i tankerne.

- Sagt lidt provokerende er der nogle, der sidder ved et skrivebord og tegner og fortæller, hvad der kan lade sig gøre. Men det kan være svært at omsætte i praksis ude i virksomhederne. Men der kommer jeg og mine kollegaer ud og kigger på virksomheden og spørger måske, om de ikke vil have penge for de ting, de ellers betaler for at komme af med. Så bliver det pludselig noget helt andet, forklarer Palle Mathiasen.

Annonce

Har man kendskab til og netværk med en stor mængde virksomheder, kan der nemlig være penge at hente i dit skrald. På flere måder. For selv om din virksomhed ikke selv kan udnytte restprodukter som okker, glasfiberrester, plastrester fra indpakning eller grafit direkte, kan det måske være en råvare for andre, og den forbindelse kan Erhvervshus Fyn være med til at skabe mellem virksomheder.

Kobler virksomheder sammen

Sådan er flere og flere nødt til at tænke, hvis vi både på nationalt og regionalt plan skal nå de klimamål, politikerne har vedtaget.

På Fyn er alle 10 kommuner gået sammen om Fyn 2030. En ambitiøs plan, der sigter mod visionen om et klimaneutralt Fyn uden affald. Målet er allerede i 2030 en genanvendelse på 80 procent af plastaffald og 70 procent af øvrigt husholdningsaffald. Det kræver, at virksomhederne både tænker ud over deres egen matrikel, og at der bliver indgået partnerskaber på tværs af kommunegrænser.

De såkaldt industrielle symbioser, hvor nogle virksomheder udnytter andres restaffald, er derfor en måde at øge klimaindsatsen. Faktisk oplever Palle Mathiasen, at det er de færreste virksomheder, der tænker over, at hvis alle verdens lande havde et lige så stort forbrug som Danmark, ville vi allerede i marts have opbrugt klodens ressourcer.

Vi skal vænne virksomhederne til, at selv om de ikke synes, det er værd at bukke sig efter noget affald, så er der andre, der kan bruge det.

Palle Mathiasen, bæredygtig forretningsudvikler

Resten af tiden skal vi klare os med genbrug, genanvendelse og upcyclede produkter. På verdensplan lå "Earth Overshoot Day", som datoen kaldes, i år den 29. juli.

- Jeg har arbejdet med symbioser i 10 år. Førhen var det økonomien, der drev det for virksomhederne. Nu er det både økonomien og bæredygtighedselementet, og økonomien får endda dobbelt effekt, fordi virksomhederne både får penge for deres restprodukter og samtidig slipper billigere i CO2-afgift, hvis de kan levere varer videre, forklarer Palle Mathiasen.

Han har netop været med til at stifte et nyt nationalt netværk, der skal gøre det nemmere at koble virksomhederne sammen, for hvordan er det lige, man finder ud af, om ens restprodukt er noget værd, og i givet fald for hvem?

På de første 14 dage har netværket - ud over Erhvervshus Fyn - fået 90 medlemmer, og Palle Mathiasen tror på, at det er det, der skal til.

- Jeg kender mange virksomheder og kan godt spotte, når der er noget af værdi, men det er ikke altid, at jeg kan afsætte det her på Fyn, men så har jeg måske en kollega i Nordjylland, der har mulighed for at afsætte det - eller omvendt. På den måde får vi koblet virksomhederne sammen, forklarer han.

Annonce

Øget pres fra alle sider

I dag bliver mange restprodukter kørt til forbrænding eller deponi, men langt det meste kan ifølge Palle Mathiasen enten genbruges, genanvendes eller forarbejdes, så det igen får værdi.

Det handler blot om at kunne se mulighederne i stedet for at gøre, som man plejer. I dag betaler de fleste virksomheder for at komme af med deres affald, men der kan være penge i at få det videre til andre, der kan bruge det.

For eksempel har Scandrums i Søndersø investeret i et avanceret vaskeanlæg til blandt andet palletanke, der bliver samlet ind i hele landet, vasket, tørret, kvalitetssikret og derefter solgt igen.

- Vi skal vænne virksomhederne til, at selv om de ikke synes, det er værd at bukke sig efter noget affald, så er der andre, der kan bruge det. Nogle synes også, det er for besværligt at håndtere, men man skal opveje omkostninger ved at håndtere affaldet mod indtægten ved at sælge det, og dertil kommer hele bæredygtighedsdelen i det. Det affald, der genanvendes, kommer heller ikke på CO2-regnskabet, og det betyder noget for mange virksomheder, siger Palle Mathiasen.

Interessen er der da også, og det samme er muligheden for at få støtte til de grønne projekter, man går og pusler med. Og dem er der mange af. Palle Mathiasen havde en målsætning om at få 13 fynske virksomheder til at lave deres eget projekt indenfor det landsdækkende projekt Grøn Cirkulær Omstilling. Han er allerede oppe på omkring 60 virksomheder, og ofte tager medarbejderne fat i ham, når han er på virksomhedsbesøg.

- De har presset chefen i mange år, uden der er sket noget, så de er glade for, at der kommer en udefra, siger Palle Mathiasen.

Det pres bliver ikke mindre i fremtiden, og for Teis Bro, der er chefkonsulent i Byregion Fyn, er pres i denne sammenhæng et positivt ladet ord.

- Der er et stigende pres om at gøre noget fra alle niveauer. Både fra det politiske niveau, men også i form af unge, der som fremtidens medarbejdere kræver at arbejde i en bæredygtig virksomhed. Det er højt oppe på dagsordenen hos dem, så presset er stigende, og det vil det også være fremover, understreger han.

Annonce
Langeland For abonnenter

Forslag om statslig lånegaranti på huskøb: - Det er et godt skridt på vejen, men det gælder ikke erhvervsdrivende

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Aftale om støjskærm endeligt på plads: Forventes færdig i 2023

Ærø For abonnenter

Dyr dame: Ellen er 40 millioner dyrere end planlagt

Sport

OB har den ene støvle i pokalsemifinalen

Svendborg

Solouheld i Svendborg: Politi og beredskab massivt til stede

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Debat

Klumme: Der er håb derude

Sport For abonnenter

Søndagsnavne med flere folk fra Hall of Fame i Ådalen og italiensk glæde over Christian Eriksens optræden samme sted

Sport

Svendborg Rabbits sejrer ovenpå corona-nedtur: - Jeg skal ikke lægge skjul på, at det ikke blev den kamp, vi havde håbet

Annonce