Annonce
Svendborg

Hyldest til manden bag Lundeborghymnen: Ove Bager leverede ægte fynsk folkemusik

Er du trist og har du sorg i sinde, så tag med mig ned til Lundeborg…” blev skrevet af Ove Bager. Den 30. maj markeres hans 100-årsdag med en åben koncert i Lundeborg. Foto: Svendborg Arkiv.
”Er du trist og har du sorg i sinde, så tag med mig ned til Lundeborg…” blev skrevet af Ove Bager. Den 30. maj markeres hans 100-årsdag med en åben koncert i Lundeborg med blandt andre Fynsk Harmoniforvirring og Lasse Helner. Lasse Helner husker ham som ”en spøjs fætter”, hvis sang satte Fyn på landkortet.

Lundeborg: ”Er du trist og har du sorg i sinde, så tag med mig ned til Lundeborg…”

Lundeborghymnen indtog det ganske land til toner fra Lasse og Mathilde og Fynsk Harmoniforvirring – og med ét blev bager, gøgler, gadesanger og humørspreder Ove Bager landskendt.

Nu vil musikere fra Fynsk Harmoniforvirring – med et par års forsinkelse – hylde sangens ophavsmand, der blev født for omkring 100 år siden. Ove ”Bager” Wullf (1917-2004) var rigtignok bager i Odense, men flyttede til Lundeborg, hvor han underholdt fiskere og forbipasserende på Lundeborg Havn med sin harmonikamusik.

Koncerten er gratis og finder sted Kristi Himmelfartsdag torsdag den 30. maj i Smøjen i Lundeborg ved ”hav og vand, tæt ved skov og strand”, som sangen lyder. Overskud fra salg af øl, vand og vin går til Købmanden i Lundeborg, der drives af frivillige i byen.

Ove Bager

Ove Bager var gøgler, musiker, viseforfatter og komponist og især kendt for Lundeborghymnen.

Han optrådte sammen med Lasse og Mathilde og blev senere frontfigur i Fynsk Harmoniforvirring. Gruppen sang ved by- og havnefester, på festivaler, i radio og TV op gennem 1970'erne og 1980'erne.

Sammen med Harmoniforvirringen solgte Ove Bager over 200.000 plader.

Gennem 25 år var Ove Bager fast inventar på Midtfyns Festivalen. Som solist var han entertainer helt op i sin høje alderdom og optrådte blandt andet på plejehjem, ved firmafester og i forsamlingshuse. Ove Bager forlod gruppen i 1984, men optrådte lejlighedsvis som solist og indspillede i 1988 en soloplade med titlen "Blandede småkager".

Kilde: Svendborg Historie / Dansk Filmdatabase

Sang satte Fyn på landkortet

Lundeborghymnen blev i 1976 startskud til Lasse og Mathildes karriere, og hele stemningen fra folkemusikken dengang præger fortsat sangduoen. Det fortæller Lasse Helner.

- Den har påvirket os meget, for vi var inde i en periode, hvor det fynske pludselig kom i højsædet. I 1972 skulle Danmark stemme om EF, og der blev voldsomt fokus på alle nationale begreber. Hvem var fiskerne? Hvem var bonden? Alle ting havde deres egne særpræg. Vi havde spillemænd på Fanø, spillemænd fra Fyn og Sjælland, og vi havde Niels Hausgaard i Nordjylland, der sang med dialekt, forklarer han.

Netop det fynske blev landskendt gennem Ove Bager, Fynsk Harmoniforvirring, Lasse og Mathilde.

- Vi rejste rundt i hele Danmark og spillede på festivaler og fik Fyn på landkortet. Vi spillede meget på Midtfyns Festival, der kunne samle op til 90.000 mennesker, siger Lasse Helner, der forklarer, at Ove Bagers ”Er du trist og har du sorg i sinde” blev signaturmelodi på en trend, der prægede dansk musik i mange år og har udløbere helt op til i dag.

- Ove Bager stod for ægte folkemusik. Han optrådte på gader og stræder med glæde og gøgl i Odense og blev med sin harmonika efter hånden fast inventar på havnen i Lundeborg.

Annonce

Ingen sang, intet brændstof

Men hvem var Ove Bager egentlig?

- Ove Bager var både gøgler, sangskriver og bager, fortæller Lasse Helner.

- Op til 70’erne havde han en bagerforretning i Odense, men han var mere konditor, end han var bager. Han var mere til det kunstfærdige og dekorative. Han var en spøjs fætter. En opfindertype. Han lavede blandt andet en Beatles-kage med de fire ’beatler’ i 1962.

På et tidspunkt blev Ove Bager træt af bageriet og pakkede sin Opel Varevogn med harmonika og hele pivtøjet og kørte mod øst. Han kom dog ikke ret langt, men havnede på havnen i Lundeborg. Her fik han lov til at opholde sig hos Otto Vodbinder, der solgte brændstof og forskelligt udstyr til fiskerne.

Klokken fem om eftermiddagen kom der typisk 30-40 kuttere ind i havnen og skulle losse, og så mødtes man på bænken henne ved Otto, hvor man kunne købe øl. Dér satte Ove sig så med sin harmonika til meget blandet begejstring fra fiskerne. Men Otto syntes, at det var hyggeligt, og han solgte jo nogle øl, fortæller Lasse Helner.

- Det siges, at nogle af fiskerne sagde til Otto, at de ville havde stoppet det der musik. Så havde Otto sagt, at det kunne han godt, men så stoppede han også kreditten på brændstof til kutterne. Så blev der ikke talt mere om det. De havde jo brug for kreditten!

Ove Bager var fast inventar på den daværende Midtfyns Festival. Arkivfoto: Jørgen Hansen.
Annonce

”Det disharmoniske orkester”

Ove Bager blev fastinventar hos Otto Vodbinder på havnen i Lundeborg og efter hånden kom andre musikere til.

- De kaldte sig ”Det disharmoniske orkester”, og det var tæt på sandheden, fortæller Lasse Helner om gruppen, der senere blev til ”Fynsk Harmoniforvirring”, og som blandt andet bestod af tidligere formand for musikerforbundet, Chris Kromann, som spillede violin og guitar, Allan Corfixen, som spillede vaskebræt, og John Jensen, som var smed og spillede harmonika.

De sang og spillede blandt andet Lundeborghymnen, og da Lasse Helner hørte den på havnen i Lundeborg, var han solgt:

- Jeg ringede til min pladeselskabsdirektør, som var producer for Gasolin på CBS, og sagde: ”Du er nødt til at komme herover og høre den sang. Den bliver ved med at sidde fast. Jeg kan ikke komme af med den igen!”

Lasse Helner arrangerede, at det spøjse orkester skulle spille på Ryslinge Højskole og Hotel Færgegården i Faaborg.

- Vi kører derned med en stor varevogn fyldt med båndoptagere og en masse grej. Vi optog dem i timevis, og bagefter sad vi og lyttede optagelserne igennem for at finde den her sang. Men det viste sig, at de ikke gad spille den.

Ove Bager havde en bod, hvor han stod og bagte pandekager, når han ikke skulle spille. Han havde en campingvogn stående fast på campingpladsen på Midtfyns Festivalen, fortæller Lasse Helner. Arkivfoto:
Annonce

50.000 plader hurtigt solgt

Samtidig var Lasse og Mathilde lige startet i 1975 og skulle lave deres første "rigtige" fælles plade. De havde nemlig tidligere lavet en plade, hvor Mathilde sang til nogle af Tove Ditlevsens digte, som Lasse havde sat musik til.

- Vi spurgte Ove Bager, om han havde lyst til at lave sangen sammen med Mathilde og jeg. Det ville han rigtig gerne, og så indspillede vi den i et studie i Jylland. Da vi sendte den ud i 1976, solgte den 50.000 eksemplarer på ingen tid, og turisterne strømmede til Lundeborg. Det endte med, at vi fik nogle fantastisk sjove dage på havnen i Lundeborg om sommeren, fortæller Lasse Helner.

Et par år senere blev Fynsk Harmoniforvirring et af hovednavnene på Roskilde Festival sammen med Ewald Thomsen. Og Ove blev fast inventar på Lundeborg Havn, og folk strømmede til for at opleve ham.

- Vi rejste land og rige rundt og solgte grusomt mange plader, fortæller Lasse Helner.

- På Midtfyns Festival blev Ove den helt store attraktion – han havde en bod, hvor han stod og bagte pandekager, når han ikke skulle spille. Han havde en campingvogn stående fast på campingpladsen, hvor blandt andre Ebbe Kløvedal Reich og Troels Kløvedal kom og skrev.

Lasse Helner husker Ove Bager som en "spøjs fyr". Arkivfoto: Carsten Bundgaard.
Annonce

Folkemusikken tilbage til folket

Ove Bager døde i 2004, 88 år gammel. Men Lundeborghymnen lever videre og får stadig turister i Lundeborg til at trække på smilebåndet.

Og Kristi Himmelfartsdag den 30. maj klokken 20 kan interesserede få syn for sagn, når musikere Fynsk Harmoniforvirring, Lasse Helner og musikere fra den lokale undergrund i Lundeborg sammen hylder Ove Bager og den folkelighed, han blev eksponent for. For folkemusikken har meget at sige os i dag, mener Lasse Helner.

- Vi burde tænke lidt i de baner igen. Folkemusikken er måske gået hen og blevet lidt højpandet – det er blevet gjort til en niche, noget forfinet og akademisk, sådan at dem, der er tilpas folkelige, ikke bliver accepteret i de kredse.

- Det er blevet enormt elitært. Man spiller til hinanden og ikke til folket. Man kan sige, at folkemusikken har fjernet sig fra folket. Man tilegner det ikke til folket længere. Man tilegner det til sig selv og sine egne evner. Den er blevet et spejl, man sætter op foran sig selv, siger Lasse Helner.

Ove Bager, en folkekær folkemusiker. Arkivfoto: Jørgen Outzen.
Annonce

Akustiske instrumenter stadig populære

Men der findes stadig trubadurer, påpeger Lasse Helner.

- De er der for fuld hammer, og dem har der aldrig været så mange af, som der er nu. Det er en blanding af folkemusik og pop, ligesom vi selv er. Mathilde har rødder i folkemusikken med violinen, og jeg har rødder i rockmusikken fra 60’erne.

Hvordan ser det ud for folkemusikken om 50 år?

- Det bliver meget spændende at se. Man spåede allerede for 20 år siden, at strengeinstrumenterne ville forsvinde på grund af den teknologiske udvikling. Men de er jo stadig populære, ligesom gammeldags klaver også er her for at blive. Instrumenterne passer med de udtryksformer, vi har som mennesker. Så jeg tror, at folkemusikken vil være her om 50 år, ligesom man også vil lytte til Mozart om 50 år.

Det vil tilhørere ved mindekoncerten i Smøjen på Lundeborg Havn den 30. maj kunne vurdere. Fynsk Harmoniforvirring, Lasse Helner og lokale musikere vil gøre sit til at sprede den glade atmosfære, som Ove Bager stod for. Og så er Lundeborghymnens profeti igen gået i opfyldelse:

”Er du trist og har du sorg i sinde, så tag med mig ned til Lundeborg…”

Annonce
Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Smitten stiger på skolerne: I flere klasser er over halvdelen af eleverne fraværende

Ærø For abonnenter

Del en Tesla med naboen: Ærøfonden og Øpower går sammen om at afdække behovet for el-delebiler

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Kvinde blev skubbet ud på kørebanen: Politiet efterlyser stadig bilist

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Trist besked at få når man er på ferie: Kynisk tyv har stjålet børnenes sparebøsse

Erhverv For abonnenter

Værft og marina solgt: Nu skal der bygges boliger på Thurø

Ærø

Læserbrev: Vi skal ikke bruge sommeren 2020 som skræmmebilledeoverturisme

Annonce