Annoncørbetalt indhold

Hvornår og hvordan skifter man motorolie og oliefilter?

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Som bilejer er der en del af vedligeholdelsen og de løbende reparationer du skal overlade til en mekaniker, mens der er andre ting, du sagtens kan klare på egen hånd. Udskiftning af oliefilter og motorolie er eksempler på ting, du selv kan klare.

Olieskift og skift af oliefilter er ikke til at komme udenom, og det ved du sandsynligvis godt. Det er dog ikke sikkert, at du ved, hvor ofte og hvordan du skal udskifte disse ting. I givet fald kan du tilegne dig den nødvendige viden ved at læse dette blogindlæg.

Annonce

Derfor er et olieskift og nyt oliefilter nødvendigt fra tid til anden

Der er al mulig god grund til at skifte både motorolie og oliefilter hyppigt. Dette er strengt nødvendigt for, at du ikke blot kan minimere slitagen på motoren, ligesom det er nødvendigt for, at din kørsel ikke belaster miljøet mere end højst nødvendigt. Ved at skifte motorolie og oliefilter jævnligt kan du ligeledes sikre, at din bil kører jævnt og sikkert (manglende vedligeholdelse kan modsat have en negativ indflydelse på bilens køreegenskaber).

Dårlig – eller endnu værre; manglende – motorolie kan skade bilens motor, og det kan blive en bekostelig affære. Det er nemlig motorolien, der sikrer, at de bevægelige dele i motoren kan bevæge sig optimalt (og helt gnidningsfrit).

Opsummeret er skift af motorolie og oliefilter ikke blot en god idé. Det er obligatorisk.

Så ofte skal du kontrollere bilens oliestand

Du ved nu, at din bil og dens motor ikke kan undvære motorolie. Så langt, så godt. Nu melder der sig helt naturligt et supplerende spørgsmål; hvor ofte skal jeg kontrollere bilens oliestand?

Dette er et godt og relevant spørgsmål.

En god tommelfingerregel lyder på, at man skal tjekke bilens oliestand, hver gang man har kørt 1.000 km. Hvor tit det er afhænger helt naturligt af, hvor ofte du bruger din bil, og hvor lange ture du kører. Du kan også vælge at tjekke oliestanden, hver gang du tanker, hvis det er lettere for dig at huske. Det vigtigste er, at du får tjekket standen hyppigt.

I de fleste biler vil et særligt symbol lyse, når olietrykket er lavt. Der er tale om et lille oliekande-symbol, der typisk vil lyse gult, når bilen mangler motorolie. Lyser dette symbol, så skal du straks standse bilen og tjekke bilens oliestand. Mangler bilen olie, så påfyld olie i henhold til instruktionsbogen.

Tegn på, at bilens oliefilter skal udskiftes

Det er ikke kun nødvendigt at påfylde olie og skifte motorolien fra tid til anden. Det er også nødvendigt at skifte oliefilteret. Et oliefilter har som regel ikke en længere holdbarhed end selve motorolien, hvorfor man med fordel kan få skiftet oliefilteret på samme tid, som man skifter motorolien.

Der er i øvrigt en række tydelige tegn på, at oliefilteret trænger til at blive skiftet.

Du bør skifte oliefilteret, hvis:

·     Du alligevel skal udskifte motorolien

·     Oliefilteret er snavset eller tilstoppet

Hvor ofte oliefilteret og motorolien skal skiftes afhænger af, hvilken bil man har. Det er derfor alfa og omega, at man får gennemgået bilens instruktionsbog. I de fleste tilfælde er det nødvendigt, når man har rundet 10.000-15.000 km. Med et normalt kørselsbehov vil det svare til, at man skifter motorolie og oliefilter en eller to gange om året. Det lyder overkommeligt, ikke?

Sådan skifter du motorolie og oliefilter

Har du mod på at klare udskiftningen af motorolie og oliefilter selv? I så fald skal du selvfølgelig vide, hvordan du griber det an.

I første omgang er det altafgørende, at du får fundet både noget motorolie og et oliefilter, der passer til din bil. Bliver du ikke afklaret ved at læse instruktionsbogen, så bør du kontakte bilproducenten eller bilforhandleren. Det er nemlig ikke en god idé at tage unødige chancer.

Sådan gør du:

1.    Løft din bil (ved brug af en donkraft)

2.    Fjern oliedækslet og lad olien løbe ud fra bunden (sæt en skål under bilen, så du kan indsamle motorolien)

3.    Vent på, at al olien er løbet ud

4.    Skru oliefilteret af ved brug af en oliefiltertang (og hold en pose under filteret, da der godt kan være lidt olie tilbage i filteret)

5.    Montér det nye oliefilter (du kan evt. putte lidt olie på pakningen for at gøre monteringen mere gnidningsfri)

6.    Sænk din bil og hæld motorolie på

7.    Tjek op på, om der løber olie ud (det bør der selvfølgelig ikke)


Kilder:


https://www.autodele24.com/oliefilter

https://altom-bilreparation.dk/blog/olie-til-bilen-9-ting-du-skal-vide-om-din-bils-olie-2

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.