Annonce
Læserbrev

Hvorfor har vi lofter for vindmøller?

Der er lige nu lidt over 4000 landvindmøller i Danmark, men det tal skal i løbet af de næste 10 år mere end halveres. Det skrev et flertal af Folketingets partier for to år siden ind i en energiaftale, hvori de på samme tid afsatte over en milliard til nye vindmøller. Det skete ud fra en forvisning om, at de gamle møller i løbet af årene ville være udtjente og derfor alligevel skulle erstattes.

Virkeligheden har bare overhalet det kun to år gamle forlig, for det har vist sig, at møllerne i gennemsnit lever fem år mere end forudsat i forliget, og spænder således ben for opsætning af nye større, effektive og mere støjsvage vindmøller.

Danmark er således det eneste land i verden, der har en grænse for, hvor mange vindmøller der må sættes op på land. Det er jo fuldstændig tudetosset og kommer nok som en overraskelse for dem, som tænker på Danmark som en af de førende vindnationer. Det forlig skal brydes op og laves om, for det kan og vil vi ikke leve med. Ej heller på Sydfyn.

Hvorfor skal vi i kommunerne ikke selv kunne beslutte, hvor mange landbaserede vindmøller vi vil have opsat? Heldigvis ønsker klimaminister Dan Jørgensen (S) også forliget ændret og er nu gået i gang med at forhandle med Folketingets partier, så energiaftalens loft kan blive fjernet eller ændret.

Jeg ser frem til, at vindmøllerne ved Broholm bliver opsat, så de kan komme til at producere strøm til cirka 9.000 husstandes årlige elforbrug.

I 2040 skal Svendborg Kommune være CO2-neutral som geografisk enhed, så vi har allerede mere end travlt.

Jeg synes, at der er udarbejdet og besluttet en god klima- og energipolitik i Svendborg Kommune og nogle gode mål. En politik er dog næsten ligegyldig, hvis den ikke bliver fulgt op af handlinger. Det samme gælder den nationale klimalov. Alle politikker og love kræver derfor masser af handleplaner og handlinger.

Hvis vi skal nå det danske klimamål om 70 procents reduktion af drivhusgasserne i 2030, så skal vi ikke bygge lofter og læhegn.

Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce