Annonce
Svendborg

Hvor er det fra? Nationalmuseet beder om hjælp til at få styr på sit fotoarkiv

Flere af billederne er allerede blev stedfæstet som dette af fire saboterede skibe på Svendborg Skibsværft fra 10. juni 1944. Men der er mange flere, der endnu ikke er blevet plottet ind på museets kort.
Nationalmuseet vil gerne have alle til at hjælpe med at få geografisk orden i sin omfattende samling af gamle fotografier, og hvis du sidder inde med viden om de sydfynske gadehjørner og veje, er det lige dig, de har brug for.

Sydfyn: - Hvor FA-.... er det lige, det billede er taget henne? Den tanke har de fleste sikkert gjort sig, når de har siddet med et gammelt fotoalbum og er faldet over en bygning eller et gadehjørne, som det har været svært at stedfæste.

Det er så den samme pine, Nationalmuseet sidder i lige nu bare med et fotoalbum med adskillige tusinde billeder. Og derfor beder det nu alle, der kunne have lyst til det, om at hjælpe til med at finde ud af, hvad det er, billederne egentlig viser.


Annonce

Vi har faktisk ikke selv hverken ressourcerne til at gøre det eller den nødvendige viden, og det er derfor, vi tager det skridt at invitere alle danskere med til at kigge på billederne og vurdere, hvor de er taget.

Jacob Wang, Nationalmuseet


- Vi har en kæmpestor samling af historiske fotografier, vi gerne vil vise frem for alle på internettet, og det vil vi gerne gøre på så interessant en måde som muligt. Derfor har vi villet skabe en ny, geografisk indgang til vores billedarkiv, fortæller projektleder og koordinator for digitale initiativer ved Nationalmuseet Jacob Wang.

- Som det har været i mange år, har man kunnet søge på emneord. Det kan være "stenalder", "besættelsestiden", "kjoler" eller "sporvogne" eller hvad det skal være, men vi tror, vi kan gøre arkivet interessant for mange flere, hvis vi bruger geografien som omdrejningspunkt, fortæller han.

Han understreger, at museet i det store hele har styr på den overordnede placering af fotografierne, men at der lige mangler det sidste, før det kommer helt på plads.

- Vi ved jo godt på områdeniveau, hvor vores billeder er fra. Om det er fra Odense Herred eller Fyns Amt eller hvor det måtte være, men hvad det lige er for et gadehjørne, fotografen har stået på i 1928, da han tog det her billede og i hvilken retning, kameraet pegede, de oplysninger har vi ikke, og vi vil meget gerne have dem knyttet til billederne, forklarer Jacob Wang.

Og det er her, museet gerne vil have hjælp til at kigge sin betragtelige samling igennem.

3700 frivillige

- Vi har faktisk ikke selv hverken ressourcerne til at gøre det eller den nødvendige viden, og det er derfor, vi tager det skridt at invitere alle danskere med til at kigge på billederne og vurdere, hvor de er taget og så placere en nål på vores kort inde på hjemmesiden, lyder opfordringen fra Jacob Wang.

Oplysningerne, som bliver koblet på billederne, bliver så gemt på det interaktive kort til glæde for alle brugere.

Kortet over Sydfyn er allerede godt oversået med billeder, der er fundet placering til. Og vil man ind og hjælpe til, skal man registrere sig som bruger.

Statens Museum for Kunst er i gang med en meget lignende øvelse for at få fastslået, hvor i landet motiverne på de billeder, de har i sine arkiver, findes i den virkelige verden.

- Det er lidt sjovt. For det er ikke noget, vi har koordineret, det er bare begge projekter, der er opstået samtidig. Men det er jo, fordi det med geografien kan noget. Tid og kronologi kan også været principper, man formidler ud fra, men det med geografien er bare meget nemt at formidle viden fra på nettet med, forklarer Jacob Wang.

Projektet har indtil videre været i gang i et halvt års tid, og det har med Jacob Wangs egne ord været en succes.

- Det er gået ret godt. Vi har, siden vi startede i februar, fået 3700 frivillige, der har oprettet sig hos os for at hjælpe, og de har fået stedfæstet omkring 25.000 billeder. Men vi tror, der stadig er mange derude, der endnu ikke har hørt om projektet, men som vil synes, det er spændende, og som gerne vil hjælpe os, lyder det fra Jacob Wang fra Nationalmuseet.

Har man lyst til at deltage i det fotografiske detektivarbejde - og der er nok at tage fat på, for der mangler endnu 174.000 fotografier at stedfæste - kan man gøre det via hjemmesiden www.hvorerdetfra.dk

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Varmt kyllingekød og defekt køleskab: Burgerrestaurant får sur smiley og bøde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn

Sidst kom der 17.000 på Brahetrolleborg: Nu går de efter 20.000 gæster i weekenden

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Annonce