Annonce
Danmark

- Hvis min historie hjælper bare en, er det det hele værd

26-årige Liselotte Lykkemark fortæller sin historie til The Human Aspect for at hjælpe andre. Hun er desuden også aktiv i Det Sociale Netværk i Odense, hvor hun i dag studerer jura på SDU. Foto: Michael Bager
26-årige Liselotte Lykkemark har kæmpet med angst, selvskade og selvmordstanker i store dele af sit liv - i mange år troede hun, at hun var alene i verden med sine psykiske problemer, men i dag ved hun, at det hjælper at åbne op, så derfor har hun fortalt sin historie til The Human Aspect.
Annonce

Åbenhed: - Det var en stor ting for mig, da jeg fandt ud af, at jeg bare er helt almindelig kedelig som de fleste af os.

26-årige Liselotte Lykkemark griner og smiler bredt. Den jurastuderende har netop delt sin historie med norske Jimmy Westerheim, og om kort tid vil millioner af mennesker verden over kunne se videoen med den unge dansker på Westerheims onlinebibliotek over livshistorier på The Human Aspect.

- Jeg har utrolig stort respekt for hans arbejde, og det han gerne vil, siger hun.

Hun har brugt omkring en time på at fortælle sin historie, som begynder i fødebyen Randers, hvor en noget yngre Liselotte i mange år blev mobbet, mens angsten for præstere dårligt konstant slog hende ned.

- Jeg led af præstationsangst, og i mange år blev jeg ved med at komme med undskyldninger for mig selv, og samtidigt bildte jeg mig selv ind, at det næste klassetrin eller den næste skole ville blive meget bedre, siger hun.

På efterskolen i 10. klasse forsøgte hun at begå selvmord ved at spille piller, og hun var også selvskadende, for som hun siger i dag, var det en af de ting, hun selv kunne kontrollere. Da hun skulle i gymnasiet flyttede hun fra Randers til Aarhus, hvor mødet med en socialrådgiver blev afgørende for hende.

- Jeg knækkede helt og gik helt ned i tre måneder, da jeg startede på gymnasiet i Aarhus. Jeg kunne nærmest ikke komme ude af min seng eller gøre noget som helst. Men da min socialrådgiver åbnede op og fortalte mig sin egen historie med angst, betød det, at jeg for første gang oplevede, at jeg ikke var alene med mine problemer, siger Liselotte Lykkemark.

Liselotte Lykkemark kæmpede i mange år med præstationsangst og var både selvskadende og selvmordstruet. I dag har hun det meget bedre - ikke mindst fordi hun valgte at fortælle om sine problemer til andre, siger hun. Foto: Michael Bager
Annonce

Fortæl det til nogen

I dag bor hun i Odense, hvor hun er i gang med femte semester på jurastudiet på SDU.

- Det er en kæmpe sejr for mig, at jeg holder fast efter to et halvt år, det er næsten det vigtigste for mig. Jeg har det rigtig godt i dag, siger hun.

Hun arbejder samtidigt frivilligt i det Sociale Netværk, hvor kontakten til Jimmy Westerheim og The Human Aspect blev skabt.

- Jeg håber, at bare en derude hører min historie og kan genkende noget af det og dermed får troen på, at de kan tage et skridt i den rigtige retning og få noget hjælp. I sidste ende handler det om at få hjælp, siger hun.

- Det er derfor, det er vigtigt for mig at stå frem i The Human Aspect. Det blev først bedre for mig selv, da jeg fortalte min historie til nogen, siger hun.

For Liselotte Lykkemark handler det også om at erkende, at man er god nok, som man er. Og ikke nødvendigvis noget særligt.

- Jeg tror, at mange bliver syge, fordi vi hele tiden bliver fortalt, at vi skal være noget helt specielt og særligt - men måske er det specielt nok at være helt almindelig og lidt kedelig, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Langeland For abonnenter

Venstre vil bygge nyt plejehjem på Langeland: Forlod forhandlinger efter forgæves forsøg på enighed

Annonce