Annonce
Fyn

Hver tredje dropper ud: Værkstedsforløb skal minimere frafald

Katrine Svendsen knokler i sommervarmen med blandt at mure. Det gør hun på det fire uger lange forberedelsesforløb Praktikum, som UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole tilbyder til studerende med en gymnasial baggrund. Målet er, at forløbet skal mindske frafaldet. Foto: Mark Lodberg, UCL
Hver tredje elev med en gymnasial baggrund dropper ud af de tekniske videregående uddannelser. Fire ugers praktisk undervisning skal mindske frafaldet.
Annonce

Odense: Det er ikke kun eleverne i grundskolen, der har åbnet bøgerne for at tilegne sig lærdom i denne uge.

Det gælder også en gruppe elever, der er optaget på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, som ellers først starter undervisningen om et par uger. De er nemlig i gang med det praktiske værkstedsforløb Praktikum, der skal klæde studerende med en gymnasial baggrund bedre på til at gennemføre en teknisk videregående uddannelse.

I forløbet får deltagerne praktisk undervisning i en række håndværksfag.


Det er meget nyt for mig, alt det vi laver. Men jeg synes, at vores underviser tager sig god tid til at forklare os tingene. Vi har arbejdet med træ og isolering, og vi har prøvet at installere rør og el, og i dag skal vi prøve at mure.

Katrine Svendsen


Baggrunden for forløbet er simpel: Kun hver tredje med en studentereksamen, der begynder på en teknisk videregående uddannelse, gennemfører. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Derfor har UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole - ligesom landets andre erhvervsakademier - oprettet det fire uger lange forløb, der skal gøre eleverne klar til at kunne gennemføre studiet.

Annonce

Givet godt indblik

Og forløbet kommer til at gøre en forskel. Det er Henrik Kowal, der er en af underviserne på Praktikum, ikke i tvivl om.

- Det er et rigtig godt tilbud til de studerende, der kommer uden praktisk erfaring. De bliver ikke håndværkere på fire uger, men de får et godt indblik i, hvad de forskellige håndværk handler om.

- Mange af dem har jo aldrig holdt en stiksav eller en skruemaskine i hænderne før. De får noget erfaring, så kan de snakke med, når de begynder på uddannelsen og måske sidder ved siden af en medstuderende, der er uddannet håndværker. Det har stor værdi, siger Henrik Kowal i en pressemeddelelse.

Annonce

God viden

På UCL, der har hovedsæde i Odense, er der flere end 20 deltagere på dette års værkstedsforløb.

En af dem er Katrine Svendsen, der om et par uger starter på uddannelsen til energiteknolog, og hun er glad for at prøve kræfter med håndværksfagene - også selv om hun skal bruge noget af sin sommerferie på det.

- Det er meget nyt for mig, alt det vi laver. Men jeg synes, at vores underviser tager sig god tid til at forklare os tingene. Vi har arbejdet med træ og isolering, og vi har prøvet at installere rør og el, og i dag skal vi prøve at mure.

- Det er rigtig godt at lære, for når vi skal ud og have et arbejde senere som energiteknologer, så er det jo rimelig basal viden at have, fortæller Katrine Svendsen, der har en EUX-eksamen.

Hos Dansk Erhverv mener uddannelses- og forskningspolitisk chef Mads Eriksen, at Praktikum er en rigtig god idé.

- Frafaldsstatistikken viser tydeligt, at det er vigtigt at have praktisk forståelse, hvis uddannelsen skal gennemføres. Ligesom det kan være nødvendigt med en teoretisk opdatering for faglærte, der skal ind på en boglig uddannelse, siger han i pressemeddelelsen.

Forløbet er en forsøgsordning, der løber til og med 2021. Håbet er, at ordningen kan blive permanent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Stadig flertal for Broholm-møller: - Med mindre der kommer noget helt vildt i hvidbogen, så mener jeg, at vi skal stille møllerne op

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce