Annonce
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Oldemor holdt svaret i sine hænder

De fint udskårne vindepinde. Indsendt af Lene Bjørn
Bagsidelæsere og et 100 år gammelt familiebillede forklarede formålet med to trædimser.

Opklaring: Tidligere på ugen efterlyste Lene Bjørn fra Rågelund, der ligger mellem Aasum og Marslev nord for Odense, formålet med to trædimser, hun havde arvet fra sin mormor og oldemor. Det gav en del henvendelser fra bagsidelæsere.

- Der var en, der mente, at de var til at tage honning med. En anden mente, at man brugte dem i zoneterapi. Men fem kom med det svar, jeg tror er det rette: En vindepind til at lave garnnøgler, skriver Lene Bjørn.

De fint udskårne vindepinde. Indsendt af Lene Bjørn

Og løsningen har faktisk hele tiden hængt lige for øjnene af hende: på et gammelt billede af hendes oldeforældre, Lene og Anders Øbro.

Annonce

Strik under rødbøg

- Min oldefar byggede en ny gård og plantede mange æbletræer og en rødbøg. Rødbøgen, plantet i 1876, er i dag et meget stort træ. I varme somre er det et skyggefuldt sted med god plads til et stort selskab.

- På billedet, som jeg tror er taget omkring 1920 (de havde guldbryllup i 1921), er Anders optaget af at plukke æbler. Lene er med, men aldrig ledig. Man kunne godt strikke, når man gik en tur i haven. Og her er det så, at forklaringen på vindepinden kommer ind.

- Hvis man vandt garnet op på vindepinden, kunne man få tråden op indefra - inderst i nøglet. Derfor kunne Lene nu have sit garnnøgle i lommen, og tråden kom fint op uden at nøglet skulle røres. Det var smart. Og det er også den måde, vi strikker på den dag i dag. Fra inderst i nøglet.

Lene Bjørn tilføjer, at nogle af bagsidelæserne fortæller, at en vindepind kunne være en kærestegave, så her kan den fingernemme bejler have været i gang med kniven.

Endnu en sag er opklaret, takket være Danmarks mest vidende bagsidelæsere.

Hvemhvadhvor

Hvemhvadhvor er Bagsidens gratis søgetjeneste, hvor Fyns mest vidende bagsidelæsere hjælper hinanden med at finde nogen eller noget.

Det koster ikke noget, men alle henvendelser skal være til din mail.

Efter et stykke tid skal vi have at vide, hvordan det gik, så vi kan fortælle det til de andre bagsidelæsere.

Send tekst og billede til: hhh@fyens.dk eller hhh@faa.dk.

Vi forbeholder os ret til at afvise efterlysninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Er udviklingsgrådigheden ved at gå for vidt, Svendborg Kommune?

Annonce