Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hun deler i forvejen gratis mad ud til nødstedte: Nu vil Christina have hjemløse boende i baghaven

Christina og hendes mand Jesper Kjølby åbner nu shelter for hjemløse i deres baghave. I midten skuespilleren Bodil Jørgensen, der deltog i indvielsen. Foto: Torsten Cilleborg.
Facebook-gruppe nærmer sig 900 medlemmer. Frivillige deler ugentlig 30-40 megamadpakker ud til økonomisk trængte. Nu kan hjemløse bo i shelter hos Faaborg Restvarer.

Faaborg: I et års tid har den 48-årige førtidspensionist, Christina Kjølby, leveret mad, tøj og omsorg til mennesker i økonomisk krise og social nød via foreningen Faaborg Restvarer. Nu vanker der også husly til hjemløse og mennesker i akut bolignød.


Vi kræver ikke nogen til regnskab for, hvorfor de er på røven. Det her skal bygge på tillid, og vi hjælper, hvor vi kan.

Christina Kjølby, stifter af Faaborg Restvarer


Annonce

Fredag kom hendes efterhånden gode ven og "livline", som hun kalder ham, borgmester Hans Stavnsager (S) forbi for at klippe gavebåndet til en shelter, Christina Kjølby åbnede i baghaven ved sit hjem på Nyborgvej 122. Blandt mange andre overværet af den folkekære skuespiller, Bodil Jørgensen, som har hjulpet foreningen med en reklamevideo.

Galoperende succes

Gavebånd kan man roligt tage bogstaveligt. Christina Kjølby forlanger intet til gengæld for den hjælp hun og en god håndfuld frivillige i foreningen yder socialt udsatte og økonomisk trængte, der færdes i velfærdssamfundets skyggeside.

Borgmester Hans Stavnsager klippede gavebåndet ved åbningen af Faaborg Restvarers nye shelter. Foto: Torsten Cilleborg

Faaborg Restvarer er en galoperende succes. Deres facebook-gruppe stormer frem mod 900 medlemmer, og hver eneste dag kommer der mennesker forbi, som mangler helt basale fornødenheder som mad og tøj.

Det skaffer Christina Kjølby ved det samarbejde med områdets dagligvareforretninger, genbrugsbutikker og andre virksomheder.

- Vi udleverer en 20-30 poser med madvarer på ugebasis, og pakker 10-15 overlevelsespakker, så en familie kan klare sig en uges tid, fortæller hun.

Folk kommer fra nærområdet, fra det meste af Fyn, og ordet har såmænd også spredt sig til Jylland.

Annonce

Kræver ingen til regnskab

Det kan måske overraske, at behovet er så stort, men der kan der være mange individuelle årsager til. Pludseligt opståede dyrlægeregninger eller skilsmisseforældre, der skal have børnene på weekend, når kontoen er tømt.

Shelteret har muldtoilet, som Bodil Jørgensen her besigtiger sammen med Annstina Krogh, formand for det sociale værested Havnestuen i Faaborg. Foto: Torsten Cilleborg

- Men vi kræver ikke nogen til regnskab for, hvorfor de er på røven. Det her skal bygge på tillid, og vi hjælper, hvor vi kan, siger Christina Kjølby.

Nogle gange er hendes fryser tom, når nødstedte står på hendes dørtrin.

- Så ringer jeg til Malou i Føtex og eller Flemming i SuperBrugsen, og siger, at jeg står sammen med nogle mennesker, der skal bruge hjælp, og det skal være nu. Så pakker de en kasse med mad. Det er fantastisk, og det gør, at det hele kan hænge sammen forklarer hun.

Annonce

Hjæp til forslået og rullet hjemløs

Forleden blev hun ringet op fra et forsorgshjem, der stod med en forslået hjemløs, som var blevet rullet.

Minutter senere havde Christina Kjølby været i kontakt med Loppeladen i Faaborg og Horne Kræmmermarked.

- De kom med både tøj, sko og tæpper. Det tog ingen tid, og manden var lykkelig over hjælpen, konstaterer hun.

Foreløbig har hun altså udvidet konceptet med én velindrettet shelter med tilhørende muldtoiliet. Planen er, at der skal bygges en mere, ligesom en gammel skurvogn skal indrettes til sovepladser.

Christina og hendes mand Jesper Kjølby har gjort deres hjem på Nyborgvej 122 nord for Faaborg til udleveringscentral for hjælpepakker til økonomisk trængte og socialt udsatte. Foto: Torsten Cilleborg

Faaborg Restvarer er også blevet lidt af et hjertebarn for borgmester Hans Stavnsager, der har en fortid som konsulent for Center for Frivilligt Socialt Arbejde, og han har blandt andet hjulpet foreningen med at få sine vedtægter på plads, og følger fortsat arbejdet tæt:

- Vi så under de store brande i Faaborg forleden, at faaborgenserne kerer sig om hinanden, og straks træder til med alle former for hjælp og støtte, når ulykken er ude. Det varmer mig. Men her i Faaborg Restvarer møder vi altså mennesker, der gør det på daglig basis. De ser værdien i folk, der er havnet i en svær situation og hjælper dem videre. Det er et fantastisk projekt, fastslår han.

Den gamle skurvogn i baggrunden skal også indrettes til sovepladser hos Faaborg Restvarer. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce
Erhverv For abonnenter

Skjoldnæs-kaptajn har afleveret sine nøgler: Stopper med øjeblikkelig virkning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Skepsis over ny legeplads: Kommer til at gå ud over torvehandlen

Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Langeland For abonnenter

Nyt fra Langelands erhvervsliv: Gode penge i grise, svære kår for yoga-retreat og parløb i Peløkke og Luxenborg uden den store succes

Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Faaborg-Midtfyn

Flere børn mistrives: Vi skal genopfinde forebyggelsen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ærø

Pengene vælter ind: Ærø kåret til Europas mest energiansvarlige ø

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Svendborg

Snart kan børnene rutsje og klatre i midtbyen: Sådan kommer den nye legeplads på torvet til at se ud

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Kultur

Fem nye navne på Heartland: Fleetwood Mac-legende giver sin første solokoncert i Danmark

Annonce