Annonce
Sport

Hjulmand har respekt for den danske smag og identitet

Kasper Hjulmand synes, atr diskussionen om fodbold og stil ofte giver et alt for fortegnet billede af spillet. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Danmarks nye landstræner Kasper Hjulmand har talt med politikere, tidligere landstrænere og musikere for at være rustet til at forme det danske landshold i den rigtige retning og blæser til mere sammenhold i dansk fodbold.
Annonce

FODBOLD: Kasper Hjulmand kommer direkte fra Herning til Aarhus og til anden sal i den mennesketomme Ceres Arena. Han har netop set Horsens vinde over mesterskabsfavoritterne. Danmarks nye landstræner har i øvrigt også set og analyseret samtlige 96 Champions League-kampe i denne sæson.

For han har haft et år helt fri fra kamp-rumlen, siden han forlod Nordsjælland, flirtede hårdt med den belgiske storklub RSC Anderlecht og en anden mulighed, inden DBU indkaldte ham til samtale. Over en vand og en dunke håndsprit fortæller han om et år, som han brugt til at søge inspiration hos kolleger, klubber og udenlandske forbund og har talt danskhed med både håndboldlandstræner Nikolaj Jacobsen, tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og musiker Michael Falch.

- Siden 1998 har jeg været træner. Dengang med to jobs ved siden af. Jeg har savnet inspirationen fra kolleger. Jeg har kunnet besøge gode venner med spændende jobs i USA. Jeg har fulgt med i samtlige spilleminutter hos de spillere, der er inde over landsholdet. Og har brugt tid med familien - med mine tre børn, der lige pludselig også har set deres far i weekenderne. Men først og fremmest har jeg sørget for at forberede mig så godt som muligt på mit nye job, siger Hjulmand.

- Kan man blive rusten?

- Det kan man nok godt - også i at tale med jer i pressen. Men efter et års pause er jeg tværtimod mere end klar. Man ser flere og flere træde ud i trænerjobs et stykke tid for at trække vejret. Det er gavnligt og den seneste opgørelse viser, at man i snit er mellem 14 og 15 måneder i jobbet. Men det skulle jo gerne være mere end det. Det er så intenst, at du er i jobbet hvert sekund, du er vågen, så er det snarere gavnligt at træde ud af det en gang imellem.

- Hvorfor passer Morten Wieghorst så godt som assistent til dig?

- Jeg har arbejdet sammen med ham før. Han er menneskeligt en stor kapacitet. Jeg har oplevet ham i modvind, han har en stærk karakter og er en stor fighter. Ham har jeg lært meget af og så har han prøvet spillet og trænerjobbet. Jeg ved, hvor meget landsholdet betyder for ham. Samtidig er vi i samme familie og overbevisning i forhold til spillet, hvor vi er i samme boldgade. Han er loyal og hårdtarbejdende.

Men der er millioner af mennesker - normalt i hvert fald - der betaler mange penge for at komme ind på et stadion og endnu flere tv-seere. Hvis det bare var et resultat, de søgte, så kunne man bare slå resultatet op på en væg.

Annonce

For simple etiketter

- Hvad vil I tilføre landsholdet og hvad har det behov for?

- Jeg vil gerne snakke om fodbold, men jeg vil ikke tale konkret, før jeg har talt med spillere og staben. Derfor kan jeg ikke gå i dybden her og vi ved end ikke, hvornår vi skal spille igen og i hvilket format. Derfor har jeg lige nu ikke en formel til, hvordan vi vil spille. Åge har gjort et fantastisk arbejde og skabt sammenhold og fællesskab. Hvis han havde fortsat, ville han også have forsøgt at udvikle spillet og spillerne, der nu hviler på et fint fundament. Men tingene har taget en drejning. EM i sommer kunne have været en streg i sandet. Nu bliver det det muliges kunst. Nu skal vi kigge på de lavthængende frugter og forsøge at udvikle spillernes kompetencer. Med hensyn til det rent fodboldfaglige skal jeg først tale med spillerne, før jeg melder noget ud.

- Mange siger, at det bliver svært at komme efter Hareide, som har tre år stort set uden nederlag. Er du af samme opfattelse?

- Jeg er godt klar over, at nogen ud fra et egoistisk trænersynspunkt er dygtige til at overtage noget, der går skidt. Og jeg kommer også op imod noget, men det tænker jeg ikke over. Det hverken afskrækker eller driver mig. For mig handler det om at finde en retning og have en ambitiøs drøm for landsholdet og udvikle det frem mod gode resultater. Men jeg vil nok blive forholdt det tema mange gange.

- Hele Danmark har en opfattelse af, at du vil ændre spillestilen....har de ret?

- Jeg kan sige, at jeg gennem et stykke tid en gang imellem har oplevet en lidt fortegnet diskussion om, hvad fodbold er. Vi vil gerne påklistre etiketter på spillet. Enten er vi romantiske, fordi vi vil have bolden eller er kyniske eller kloge. Det er alt for simple etiketter. Spillet er meget mere organisk. Ser du kampe på allerhøjeste niveau, presser de enten højt eller stiller sig lavt alt efter situationen. De bedste hold mestrer mange flere ting. Det handler om at udnytte spillernes kompetencer. De skal føle, at de kun skal spille ud med det, de er bedst til, så de kan føle sig trygge. Det er det tætteste, jeg kan komme det med hensyn til spillestil.

- Åge Hareide sagde altid, at han var pragmatisk i forhold til spillet. Er du også det?

- Ja. Jeg kender ikke en eneste træner, der ikke er her for at vinde. Jeg har så en overbevisning om, at fodbold er mere end det. Det betyder også, at det ikke også er vigtigst. Men der er millioner af mennesker - normalt i hvert fald - der betaler mange penge for at komme ind på et stadion og endnu flere tv-seere. Hvis det bare var et resultat, de søgte, så kunne man bare slå resultatet op på en væg.

- Jeg er opvokset med at være inspireret af detaljer, kampenes dramaer - dette at nogen laver en aflevering eller en finte, der ikke er set før - en forsvarsaktion. Altså detaljer, som inspirerer os. Historier vi husker. Morten Wieghorst, der blev totalt lam, men efter hårdt arbejde kom tilbage og spille for Celtic. Der er mange eksempler på, at fodbold er meget mere end et resultat.

- Målet er at vinde kampe, men samtidig sådan, at vi bliver inspireret og vi kan begejstre. Det må være det ultimative.

Annonce

Udfordret i Mainz

- Hvis du nu ændrer spillestil, så er det vel rigtigt, at det får indflydelse på dit valg af spillere?

- Ja. Men man kan også forestille sig, at det bliver de samme spillere. Men Hareide havde spillere for halvandet år siden i Dublin, men nogle spillere udvikler sig til noget bedre og andre falder af. Som for ham og for mig vil der altid være en naturlig forskydelse i en trup.

- Kan du også som Hareide finde på at spille med "fejlvendte" backs?

- Ja, der er ikke noget dogme for det. Men som sagt - alt det tager jeg tættere fat i, når jeg har talt med spillerne.

- Det er sagt, at det at være træner i Nordsjælland er som at være chef i et beskyttet værksted. Men hvad bragte tiden i Bundesligaen hos Mainz, hvor der var langt mere pres på?

- Mit exit dernede havde intet med det fodboldmæssige eller resultater at gøre. Det var andre ting. Der var en intern magtkamp. Jeg oplever jo også i de her dage, at vi kun er her for folket og for fansene. I Mainz var der 30.000-35.000 hver gang og andetholdet i 3.liga så næsten 6000. Man kunne mærke, hvad byens hold betød for folk. Tyskland var lige blevet verdensmester, men det er fantastisk, at fodbolden betyder så meget. Det viser, at vi er i branchen for folkets skyld. Men jeg blev udfordret på de ting, jeg tror på. Alle tyske hold er trænet i et aggressivt overgangsspil, når man vinder bolden og træner de hurtige impulser. Jeg fik indsigt i, hvor vigtige de sekunder er i overgangene. Jeg mødte både Jürgen Klopp og Pep Guardiola og blev udfordret på tanker og strategier. Det var super fedt og med til at udvikle mig.

- I hvilken retning vil du skubbe dansk fodbold?

- Man skal forstå, hvor meget landsholdet betyder for spillerne. Selv om de spiller for store adresser i udlandet, så betyder det sindssygt meget at repræsentere sit land. Jeg vil gerne være med til at yde en indsats for at samle os. Der har været for mange konflikter med spillere, DBU og Divisionsforeningen, og tiden er inde til det. Vi skal fokusere en meget visionær og ambitiøs plan sammen - lige fra bredde til elite og fra øst til vest. Jeg er smaskhamrende stolt af at være dansker, og vi skal forstærke vores identitet. Men det kræver hårdt arbejde ellers er det bare dagdrømmeri. Vi skal turde tænke stort og hele tiden blive dygtigere og visionære for at opnå store ting. Jeg kan ikke gøre det alene - det kan de enkelte spillere heller ikke.

- I 1998 var der ikke en eneste fuldtidsansat træner her i landet med fokus på talentudvikling. Det var der i mange andre lande meget tidligere. Vi er der, hvor hollænderne var for 15 år siden. Vi skal opfange viden, og vi er et vidensland. Når man taler med politikere og erhvervsfolk handler det også om at være kloge og innovative. Vi kan skabe en unik model, fordi vi hænger så tæt sammen. Efter folkeskolen er fodbolden den næstestørste instans her i landet. Fodbold er ekstremt sundt også mentalt. Alle burde dyrke spillet, hvor man lærer at respektere hinanden uanset, om man kommer i stor bil eller på cykel. Der er en dannelse i at være sammen på et hold og derfor fylder fodbolden så meget. For mig er det også vigtigt at arbejde sammen med pigefodbolden, så vi sørger for, at fodbolden kommer til at fylde endnu mere i samfundet. Der er ikke grænser for, hvad spillet kan udrette - altså der er tre milliarder, der følger med under et VM.

FAKTA

KASPER HJULMAND

Bor i Allerød. Født 9. april 1972 (48 år) i Aalborg.

Landstræner i herrefodbold

Aktiv seniorkarriere: Randers Freja (1987-1991), Herlev IF (1992-1994), B93 (1995-1998).

Træner:

Lyngby BK II (2003-2005), Lyngby BK (2006-2008), FC Nordsjælland – assistent (2008-2011), FC Nordsjælland (2011-2014), FSV Mainz 05 (2014-2015), FC Nordsjælland (2016-2019).

Dansk mesterskab med Nordsjælland i 2012.

Annonce

Det særligt danske

- Findes der en bestemt dansk måde at spille fodbold på?

- Jeg er ekstremt interesseret i at tale om dansk identitet. Jeg har brugt tid på at tale med tidligere landstrænere, Nikolaj i håndbold, Helle Thorning-Schmidt, Michael Falch og en masse andre for at finde ud af, hvad vi står for i Danmark. Alle organisationer og alle klubber med succes er startet med deres identitet, og når vi læser op på vores historie, så startede det allerede med Sophus "Krølben" og Poul "Tist" i 1908. Vi har en historie, hvor både det effektive og tekniske spiller en stor rolle med spillere, der kan begejstre os. Vi har en smag og det er ikke nok med resultatet. Det skal bare ikke høres på den måde, at det ikke er det vigtigste, men vi hviler på en historie om spillere, der er vigtige for at danne sammenhæng for folket. Vi er stadig nye i top-landsholdsfodbold og jeg tror på, at vi kan komme tættere. Vi har noget, vi kan udtrykke ved at sætte holdet før alt muligt andet. Vi skal turde slås med de helt store og ikke bare lade os trykke rundt. Vi skal spille op mod de største og en gang imellem være lidt klogere, men vi har altid haft teknisk dygtige spillere, når vi har været bedst.

- Tyskerne erkender, at de er gået i stå på talentsiden, fordi de skaber for mange ens spillere, fordi de er holdt op med at lege fodbold, når de er mindre. Er det et tema for Danmark?

- Både Rinus Michels og Morten Olsen talte allerede om gade- og vejspillere - dem der lærte at spille frit uden, at der var en træner ind over alt, så det i stedet for blev en slags PlayStation for voksne. Når det nu ikke længere findes på gade og vej, så skal legen tages med ind i klubberne i stedet. De skal have lov at drible, for det er selve spillet og ikke træneren, der er læremesteren. Jeg ser heldigvis en diskussion om det herhjemme også, for det bliver afgørende for hvilke spillere, vi har om ti år.

- Spillet kommer til at gå hurtigere, men teknikken skal følge med. Tyskerne har folk ansat til udelukkende at se på, hvordan spillets udvikling ser ud om fem år for at kunne guide indholdet af træneruddannelsen.

- Kernen af vort nuværende landshold stammer fra Thomas Franks U17-landshold - og både Morten Olsen og Keld Bordinggaard havde spillere fem år forinden med tekniske spillere. Spillere som Andreas Christensen, Yussuf Poulsen, Pierre Emile Højberg, Riza Durmisi, Lucas Andersen, Patrick Olsen og Viktor Fischer fra årgang 94, 95 og 96 er produkter af den type fodbold og strategi, og den skal holdes i gang, så vi også har et landshold om ti år. Jeg har set dem alle som ungdomsspillere også de ældste som Lasse Schøne og Kasper Schmeichel.

- I hvilken retning bevæger fodbolden sig?

- Det går hurtigere og hurtigere. Der er flere aktioner og flere afleveringer. Der er endnu større behov for at kunne læse spillet og der er i snit til en Champions League-kamp 1200 afleveringer. Hvis du skal forsvare på ekstremt hurtige og kortklippede baner, skal du kunne læse spillet. Alle spillere skal være i gang i alle faser af spillet. Der er ingen angriber, der står og flegner. Der er stor taktisk fleksibilitet, og den er ekstrem vigtig. Man spiller ikke kun på kontra - man spiller ikke kun på at have bolden. Det skal man vide, før man kan uddanne i spillet, og den viden skal vi søge at udnytte.

- Hvorfor er landstræner-jobbet så vigtigt for dig?

- Jeg var på vej ud af landet. Men jeg kunne mærke, hvor meget det betød at repræsentere sit land. Det er rent hjerteblod. Jeg vil gøre alt i min periode for, at vi kan mærke stoltheden. Man siger, at landsholdsfodbolden ikke så vigtig mere med Champions League som konkurrent, hvor det bedste fodbold spilles. Men landsholder er stadig der, hvor der er de fleste og største følelser. Chilenere og peruvianere solgte alt de havde for at opleve VM. Her kan landholdet noget særligt. Der er mange, der ikke ser fodbold - undtagen når det er landsholdet. Og det betyder alt for spillerne. Det er naboens dreng, der kommer på banen, og det handler om at give tilbage, når man spiller på landsholdet. Derfor betyder det alt for mig.

Og så var det tiden inde til at granske flere facetter i en lige så mennesketom Ceres Park i kampen AGF-OB sammen med Morten Wieghorst, men vi venter videre og videre på det nye landshold.

Kasper Hjulmand vil forsøge at samle hele Danmark igen efter år med stridigheder mellem DBU, Divisionsforeningen og spillerne. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Kasper Hjulmand (th.) og Morten Wieghorst til fodbold i Aarhus anden pinsedag. Hjulmand har stor respekt for Wieghorsts karakter og fighter-egenskaber. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Kasper Hjulmand har talt med mange om, hvad den danske identitet egentlig er for en størrelse. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Kasper Hjulmand. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Kasper Hjulmand. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Kasper Hjulmand. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Kasper Hjulmand. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

DF-ledelse uforstående over for kritik

Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Annonce