Annonce
Langeland

Hjertestop: Alt tyder på et skifte

Alt tyder på, at ordningen med "Hjerteløberne" formentlig vil træde i kraft fra 1. maj næste år. Arkivfoto: Lasse Hansen
Alt tyder på, at ordningen "Hjerteløberne" kommer til at træde i kraft fra maj næste år. Sagen afgøres i det samlede regionsråd, når dette træder sammen mandag den 25. november sidst på dagen.

LANGELAND OG STRYNØ: Alt tyder på, at Region Syddanmark skifter ordning, når der skal rykkes ud til hjertestop. Et markant flertal blandt de 17 medlemmer af forretningsudvalget følger indstillingen fra flertallet i præhospitalsudvalget om, at "Hjerteløberne" under Trygfonden får tildelt opgaven fra 1. maj 2020, viser mødereferatet fra forretningsudvalget.

Hermed stopper samarbejdet med Projektet "Danmark redder liv", tilknyttet akuthjælperordningen, som har sit udspring på Langeland.

De tre medlemmer af SF og Enhedslisten vil fortsætte med udkald af frivillige førstehjælpere til hjertestop via "Danmark Redder Liv".

Der bliver altså en forlængelse af samarbejdet med "Danmark redder liv" de første fire måneder af 2020, men så slutter det.

Sagen afgøres i det samlede regionsråd, når dette træder sammen mandag den 25. november sidst på dagen.

Flertallet i præhospitalsudvalget slår på, at "Hjerteløberne" har markant flere tilmeldte, og at det øvrige fire regioner i Danmark enten gør brug af denne ordning eller overveje at skifte til den. Så kan frivillige, der vil hjælpe, mens de opholder sig i en anden region, rykke med ud.

Omvendt hæftede Ida Damborg (SF) sig ved, at "Hjerteløberne" ikke stiller noget krav til folks kvalifikationer, og at det så at sige er nok at være ejer af en mobiltelefon for at kunne tilmelde sig ordningen. Desuden frygter mindretallet samt adskillige kritikere, ikke mindst på Langeland, at der kommer alt for mange fremmede i for eksempel et privat hjem, fordi man hos "Hjerteløberne" vil kalde 20 ud til et hjertestop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Så er det tid til at indstille til Den Sydfynske Initiativpris: Chefredaktør er stolt og ydmyg over avisens rolle

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Annonce