Annonce
Erhverv

Hjælp en kokkeelev: Gå ud og spis som aldrig før

Anders Philip (tv) er skolepraktikinstruktør på Kold College og har med ét fået mange elever under sine vinger. Her er han på udflugt med alle elever på Helnæs ved Assens og i gang med at instruere 20-årige Kia Sofie Jensen, som startede på Kold College i januar og endnu mangler at finde en læreplads. Foto: Birgitte Heiberg
Anders Philip, skolepraktikinstruktør på Kold College, har på grund af coronakrisen fået et usædvanligt rykind af kokkeelever, som står uden læreplads og derfor skal i skolepraktik

- Hvad er meningen med skolepraktik for kokkeelever?

- Skolepraktikken er egentlig for dem, som ikke har formået at finde en læreplads. Det kan der være mange grunde til - nogle skal lige modnes lidt, lære branchen at kende, lære at komme tid tiden og den slags, inden de kommer ud i et køkken. Og når de kommer ud, skal de ud det rigtige sted. Det er vigtigt at finde det rigtige match mellem elev og køkkenchef.

- Hvad er din opgave?

- Det er ikke mindst at finde netop det rigtige match, at motivere de unge og se potentialet i dem og få dem til at vokse. Det er det sjove og det fede ved mit job. Jeg siger til dem, der kommer hos mig, at de nok skal komme ud. Og det gør de. Jeg elsker at motivere dem.

- Hvor mange plejer I at være på nuværende tidspunkt?

- I størrelsesordenen tre-fire stykker. Jeg plejer at have to hold - ét, der kommer til januar og et, der kommer til august, og normalt er mit mål, at jeg ikke skal have elever tilbage, når et nyt hold lander. Det er usædvanligt at få elever på det tidspunkt, som vi har fået nu på grund af coronakrisen.

- Hvor mange er der nu?

- Cirka tyve, som er på meget forskellige steder i deres uddannelse. Coronakrisen har gjort, at jeg har snakket med nogle rigtig triste restauratører, som måtte sige farvel til elever. Nogle elever mangler kun et halvt års tid, andre mangler et år, og endnu andre har endnu ikke en uddannelsesaftale.

- Hvad kan du gøre for alle de her unge mennesker?

- Det er forskelligt alt efter, hvor langt de er. For de elever, som kun mangler kort tid af uddannelsen, kan vi f.eks gøre nogle af de ting, de aldrig har prøvet før eller vil være bedre til. Hvis de aldrig har prøvet at skære et lam ud før, så bestiller vi et lam. Hvis de har brug for at lave desserter, så laver vi desserter. Vi kan også gøre noget, der ellers aldrig er tid til - f.eks tage alle mand og en vejleder fra Naturstyrelsen en dag på Helnæs og lave mad med naturens råvarer.

- Hvor foregår skolepraktikken ellers?

- Vi laver mad i Ungdomshusets Cafe i Nørregade - det har vi en aftale med Odense Kommune om. Det er så virklighedsnært, som det kan være - alt bliver lavet fra bunden, og man skal møde til tiden, men den åbner vi ikke endnu, for vi må naturligvis ikke være konkurrenceforvridende. I maj måned plejer vi at lave mad til havnekulturfestivalen i Odense, og det kan vi ikke i år, men vi har lavet en aftale om at lave nogle dage på Kold College.

- Synes du fremtiden for unge kokkeelever ser lys ud?

- Havde du spurgt mig for 14 dage siden, så havde du fået et andet svar, end du får i dag. For jeg er faktisk overrasket over, hvor mange af eleverne, der har åbne aftaler med restauratører allerede - det er gået stærkt fremad på kort tid. Jeg håber, at danskerne går ud og spiser som aldrig før, og det tror jeg, de gør, og så skal der bare bruges folk. Det har jeg også allerede kunnet høre på de køkkenchefer, jeg har talt med.

- Så du er optimistisk?

- Ja. Og sommerferien er lige om hjørnet, og mange restauranter har udendørs servering, så forhåbentlig kommer der hurtig vækst, og så skal der bare bruges nogle hænder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Tre socialdemokrater stemte ikke med borgmesteren: Splittet byråd godkender principper for søfartsskoleprojekt

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce