Annonce
Svendborg

Hesselager-virksomhed fortsætter: Landmand ny ejer af butik og værksted

Lars Printzlau (th) har i 35 år haft virksomhed på Langgade i Hesselager, men den er nu solgt og flyttet til Landevejen 202, hvor han og mekanikeren Kasper Christensen fortsætter under den nye ejer. Foto: Michael Thorbjørnsen
Efter 35 år med butik og værksted i Hesselager har Lars Printzlau solgt sin virksomhed, og han glæder sig over, at forretningen og dermed et par arbejdspladser bevares. Virksomheden fortsætter lige syd for bygrænsen.

Hesselager: De mindre landsbyer omkring Svendborg har i en årrække sagt farvel til mange butikker og små værksteder - og dermed lokale arbejdspladser. I Hesselager kan man nu glæde sig over, at en byens ældste virksomheder fortsætter, selvom den var tæt på at lukke.

Butikken "Lars Printzlau", der sælger og reparerer cykler, scootere samt park- og havemaskiner, stod foran et salg af sin virksomhed, men køberne stod ikke ligefrem i kø. Det fortæller Lars Printzlau, som i dag er 66 år, og i 35 år på Langgade i Hesselager har stået bag virksomheden.

- Pensionen nærmer sig, og derfor var mit håb at finde en lokal køber, der havde lyst til at drive butikken videre, så både et par arbejdspladser og vores service kunne bibeholdes i Hesselager. Udsigterne var dog ikke lyse, selvom der er tale om en sund forretning med mange faste kunder, siger Lars Printzlau.

Men en dag rendte han ind i Kurt Nielsen, en lokal landmand med speciale i juletræer, som havde en løsning.

Annonce
Forretningen hed før "Lars Printzlau", men efter ejerskiftet blot "Printzlau" - det er stadig Lars Printzlau, som er den daglige leder. Foto: Michael Thorbjørnsen

Flere fluer med et slag

Kurt Nielsen bror, Erik Nielsen, som var smed og vognmand med firmaet Vognmandsforretningen Viggo Nielsen med domicil på Landevejen 202 i Hesselager, døde på grund af sygdom pludselig i foråret.

- Min brors værksted og garage på knap 400 kvadratmeter stod derfor tomt og ubrugt, og da Lars Printzlau så fortalte om sine overvejelser vedrørende sin forretning, fik jeg en idé, som kunne slå flere fluer med et smæk, fortæller Kurt Nielsen.

Han købte "Lars Printzlau", lukkede ned for aktiviteterne på Langgade og byggede i stedet broderens værksted lidt syd for Hesselager by om, så den nu huser både butik, værksted og kontor, hvor Lars Printzlau og den faste mekaniker gennem 14 år, Kasper Christensen, nu har deres daglige gang.

- Selvfølgelig har jeg købt "Lars Printzlau" for at tjene penge, men det har også været vigtigt for mig at beholde lidt erhvervsliv her i Hesselager. Jeg har som landmand selv brugt "Lars Printzlau" og værkstedet mange gange gennem årene, og det har været rart med en lokal og dermed hurtig service, når en af mine maskiner skulle til eftersyn eller repareres - og jeg ved, at mange lokale herude har det på samme måde, forklarer Kurt Nielsen.

Han kalder nu virksomheden for "Printzlau" - og har dermed strøget "Lars".

- Alle i Hesselager og omegn kender jo virksomheden og navnet Lars Printzlau, så det vil være dumt at ændre navnet helt, men da det ikke længere er Lars, der står som indehaver, har jeg lavet dette kompromis, begrunder Kurt Nielsen.

Der er i øvrigt goddag og farvelreception i "Printzlau" fredag den 27. september klokken 11-15.

Fortsætter som lønmodtager

Lars Printzlau var i sine unge dage ansat på værkstedet hos entreprenør Jens Dyhr i Gudbjerg, men da virksomheden i 1978 skulle flytte, så Lars Printzlau sit snit til at overtage værkstedet og åbne sin egen cykelforretning.

Frem til 1984 virkede han som cykelhandler i Gudbjerg, men flyttede så til Hesselager, hvor han åbnede sin forretning på Langgade.

Salget af cykler bremsede herefter så småt op, så Lars Printzlau begyndte for små 20 år siden også at satse på havemaskiner, som i dag er hans hovedforretning sammen med reparation af scootere.

- Så vidt jeg er orienteret, er der ingen steder i Svendborg, hvor man kan få repareret sin scooter, og der er ingen steder i Nyborg, hvor man kan få lavet sine havemaskiner, så jeg har rigtig mange kunder fra de to byer, fortæller Lars Printzlau, som har planer om at fortsætte i sit nye job som lønmodtager, så længe bentøjet og hovedet tillader det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Selv vegetartossede kunder har vel også lidt ret

Måske er det atter engang vores fortid med den fede fynske muld, der har gjort os lidt træge i forhold til udvikling og trends her på Fyn? Enhver hernede ved som bekendt, at netop fordi de gode grøntsager og afgrøder nærmest sprang op af jorden, uden at vi for alvor gjorde noget, så har vi haft det lidt skidt med at tænke nyt. I hvert fald kan noget godt vente til i morgen ... Sådan mener folk uden for Fyn i hvert fald, at vi nogen gange har kunnet have det med nye ideer og nye tanker. Da Svendborg Kommune for nogle år siden hyrede et bureau til at finde ud af branding-mulighederne for kommunen og erhvervslivet her generelt, så lavede de først en afdækkende analyse af, hvad der kendetegner svendborgenserne. Og det var kort sagt: At vi lever i fortiden og venter på besked. Altså groft sagt - og det modsatte af at leve i fremtiden og selv tage initiativet. Måske er det det, der kommer til udtryk hos flere af vores virksomheder i øjeblikket - og som det måske er værd at kigge nærmere på. Avisen tog nemlig ganske rigtigt på jagt efter en god erhvervshistorie hos BF-Oks - I ved, det kendte og velrenommerede kødgrossist-firma i Hesselager. Men mødte udover successen også en ejer, der var træt af den udvikling. Det er selvfølgelig fuldstændig forståeligt, at det er træls med den mulige disruption, firmaet er ude for, når kunderne ikke længere kun efterspørger den primære vare på hylderne, nemlig kødet. Det er klart, at det kræver omstilling af produktionen og forståelse af brugernes nye behov. Vi er helt med på udfordringen herfra - det er nærmest ligesom skærm-tossede medieforbrugere, der også efterspørger andet end papir. Det, der er så slående, er, at det faktisk er lykkedes BF-Oks at omstille produktionen, så den i dag udgør fem-syv procent af omsætningen i selve BF-Oks og endnu mere i søsterselskabet. Det, kan man da sige, er at disrupte disruptionen tilbage - endda med et millionoverskud i seneste regnskab. At det så er gjort i trods og i ønsket om en anden ageren i markedet og måske også med frygt for store konsekvenser, er interessant og måske lærerigt for flere af os. For når det kan lykkes på den måde at sælge planter som kød og det endda med succes, hvor langt kan man så nå med en mere proaktiv indstilling? For måske er selve kernen i forretningen ikke selve kødet fra dyr. Hvis kernen er at levere selve hovedingrediensen i måltidet, og forbrugerne vil have det fra planter, så skal der måske i stedet turbo på den del? Dét kan være læren til alle os andre, der måske fejlagtigt også tror, at kernen er noget andet - om det så er papiraviser eller kødbøffer. Eller andre ting, som de tossede kunder nu efterspørger, og gælder det ikke stadig, at kunderne stadig har ret? Også de vegetartossede af dem? I hvert fald er den sydfynske erhvervshistorie et klasseeksempel på udfordringerne, når forbrugerne flytter sig og man mere eller mindre velvilligt flytter med. Og ja, avisen ville gerne lave en historie om den succes. For alene den omstilling, som firmaet har præsteret indtil nu, er ret imponerende og inspirerende. Også for alle, der helst ønsker bøffer af rød kød.

Annonce