Annonce
Fyn

Her er det ikke nok med et plaster: Sår behandles med fysisk træning

 Hans Christian Rasmussen fra Søndersø er blevet så glad for træningen i den siddende crosstrainer, at han gerne vil fortsætte, når såret på hans fod er helet. Foto: Nordfyns Kommune
Nordfyns Kommune bruger fysisk aktivitet som en del af behandlingen af sår, der blandt andet opstår i forbindelse med diabetes.

Nordfyn: Behandling af sår klares langtfra altid med en plaster og måske lidt salve.

Slet ikke, hvis såret skyldes sygdom som for eksempel diabetes. Så kan en hjælp til heling være fysisk aktivitet.

Derfor har Nordfyns Kommune besluttet, at fysisk aktivitet skal være en del af behandlingen for personer, der har brug for kommunens hjælp til at få bugt med såret.

Annonce

- Et sår opstår altid som symptom på noget andet. Det er derfor vigtigt, at vi kender diagnosen på såret, så vi kan fokuserer på at fjerne eller reducere årsagen og få såret til at hele. Når diagnosen er stillet, og der er sat gang i behandlingen, har borgeren gode muligheder for selv at påvirke helingen af såret positivt. Her har fysisk aktivitet vist sig både at fremme helingen og forebygge nye sårdannelser, siger sårkonsulent i Nordfyns Kommune Dorthe Pedersen i en pressemeddelelse.

Træning med sidegevinst

En af dem, der har prøvet den nye sårbehandling, er 71-årige Hans Christian Rasmussen fra Søndersø.

Sårbehandling

I sygeplejen i Nordfyns Kommune er der ansat ca. 35 udekørende sygeplejersker.

Sygeplejerskerne behandler årligt ca. 2000 borgere, som lever med mange forskellige sygdomme.

I marts 2021 er tilknyttet ca. 170 borgere der modtager sårbehandling.

Af de sår, der behandles, ses hyppigst sår efter operation, tryksår og traumesår efter eksempelvis

fald, som typisk sker for ældre mennesker.

Ca. 30 procent af de udekørende sygeplejerskers tid bruges på indsatser, der relaterer sig til hudpleje og sårbehandling.

Knap 80 procent af de borgere, der modtager indsatser fra sygeplejerskerne i Nordfyns Kommune, er ældre borgere mellem 70 og 90+ år.

Ifølge fremskrivning for den demografiske udvikling for Nordfyns Kommune vil der være 71 procent flere 80 + årige i 2030.

Han har nedsat funktionsevne og type-2 diabetes, og han har det seneste år haft et langsomt helende sår på foden og får behandling på sårklinikken i Søndersø.

Han fik at vide, at han skulle træne 15 minutter i en Nustep-træningsmaskine (en slags crosstrainer hvor man sidder ned, red.), før han kom til behandling på Sundhedsklinikken.

Og efter nogen skepsis i starten har han efter en måneds tid oplevet, at helingen af såret går hurtigere, og at han i tilgift er blevet stærkere i armene og har lettere ved at flytte sig fra sengen til kørestolen.

Han er endda blevet så glad for træningen, at han ifølge pressemeddelelsen agter at fortsætte, når såret er helet.


At fysisk træning ikke alene kan forebygge en masse sygdomme, men også er vigtig i den forebyggende og rehabiliterende behandling viser bare, hvor vigtig det er, at vi mennesker holder os i gang.

Mogens Christensen (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget


Hans Christian Rasmussens historie glæder formand for kommunens Social- og Sundhedsudvalg Mogens Christensen (V).

- Det viser, hvor stor forskel den rigtige behandling kan gøre i den enkeltes liv. At fysisk træning ikke alene kan forebygge en masse sygdomme, men også er vigtig i den forebyggende og rehabiliterende behandling viser bare, hvor vigtig det er, at vi mennesker holder os i gang, siger udvalgsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce