Annonce
Fyn

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Ved at sælge hele inderhavnen til A. Enggaard giver kommunen en enkelt entreprenør monopol. Og man risikerer at få "den samme grød over det hele på havnen", mener arkitekt og tidligere  byplanlægger i Odense Kommune, Esben Fog. Arkivfoto: Michael Bager
Hvad siger fagkundskaben til storaftalen om at sælge hele inderhavnen til entreprenørfirmaet A. Enggard? Vi har talt med to arkitekter, som begge har været involveret i byomdannelsen - den ene advarer, den anden er forsigtig optimist.

Havnen: Odense Havn skal være byens bedste bydel og en attraktion, der kan trække andre til Odense. Sådan lød det på pressemødet onsdag, da Lindø Port of Odense, A. Enggaard og Odense Kommune præsenterede en ny samarbejdsaftale og et kommende salg af 183.000 kvadratmeter på havnen.

Det er en aftale, som modtages med blandede følelser dagen derpå hos to af de fagfolk, der tidligere har været involveret i omdannelsen af Odense og havnen. Begge udtaler sig på baggrund af det, der er kommet frem i pressen indtil videre.


Annonce

Nu er der en stor risiko for, at du får den samme grød over det hele på havnen. Hvordan vil kommunen sikre mangfoldigheden?

Esben Fog, arkitekt og tidligere byplanlægger i Odense Kommune


For arkitekt og tidligere byplanlægger i Odense Kommune, Esben Fog, er det primært bekymringerne, som står i kø:

- Jeg kan ikke se nogen fordele for Odense Kommune ved at gå ind i sådan en handel. Havnen får noget ud af det i form af penge, og Enggaard får reelt monopol på det mest attraktive område i Odense.

- Kommunen derimod afgiver indflydelse på, hvordan den fremtidige havn skal være. Nu får et privat firma afgørende indflydelse på noget, som burde være de folkevalgtes opgave. For i det øjeblik, der er indgået en købsaftale og en aftale om, hvor meget A. Enggaard kan bygge, er kommunen låst fast på det. Og så kan der være nok så mange gode intentioner, siger Esben Fog.

Et sats

Han undrer sig over, hvorfor man ikke har valgt at bruge modellen fra omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade på havnen i stedet:

- I TBT-området delte man hele arealet op i mindre stykker og lavede projektkonkurrence for hver af de områder. Det har givet en fin og varieret bebyggelse, fordi man ikke alene konkurrerede på prisen, men også på projektet. Nu er der en stor risiko for, at du får den samme grød over det hele på havnen. Hvordan vil kommunen sikre mangfoldigheden?

- Og har Odense Kommune stillet konkrete krav om at sikre kultur- og fritidsfaciliteter og bevaring af specifikke bygninger i aftalen? Hvis man nøjes med hensigtserklæringer, vil borgerinddragelsen få trange vilkår, mener han.

Annonce

Bedre mulighed for at styre

Hans Toksvig er mere positiv indstillet.

Han var med til at lave den første vision for udviklingen af Odense Havn tilbage i 1989 og har tidligere arbejdet som både udviklingschef i Midtconsult og som arkitekt og direktør hos Creo Arkitekter. I dag er han selvstændig med eget firma, Toksvig Rådgivning.

- Salget gør kommunens rolle mere entydig. I de sidste 15 år har udvikling på havnen kørt efter en slags salami-metode med salg i små stykker, men ved at sælge hele området til en, der har forstand på at bygge, har man langt bedre mulighed for at styre ønsket om en positiv og kvalitativ byudvikling på havnen. Jeg er dog ikke så blåøjet og naiv, at jeg tror, det bare bliver godt. Men jeg vælger at tro på de gode muligheder, siger han.

Hans Toksvig nævner Spritten i Aalborg som en af grundene til hans optimisme:

- Her ser jeg en ambition hos Enggaard om at tage et andet udgangspunkt, end man har set og hørt i Odense i mange år - også med de arkitekt-rådgivere og andre, man omgiver sig med, som han siger.

En anden grund til hans optimisme er, at det simpelthen giver mest mening, at A. Enggard laver et mangfoldigt og spændende sammenhængende havneområde af hensyn til den økonomiske investering:

- Det er en ordentlig mundfuld, man skal ind og gabe over de næste mange år frem - det er et multisats for firmaet. Enggaard ved godt, at hvis man ikke får analyseret behovet rigtigt - og finder ud af, hvad der skaber byliv på den rigtige måde - så bliver det nogle meget langsigtede investeringer, før de giver et afkast, siger Hans Toksvig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce