Annonce
Erhverv

Her er andres skrald en virkelig god forretning: Henter fedtrester i hele Europa og på småøer ved Mauritius

At genbruge og genanvende restprodukter fra én produktion i en anden er selve kernen i NLM Vantinges forretning, og virksomheden fremhæves derfor som et eksempel på en virksomhed, der allerede har blik for de symbioser, der kan være en del af løsningen på fremtidens klimaproblemer. - Vi er en miljømæssig virksomhed, men der skal også være en kommerciel idé i at gøre det, siger fabrikschef Thomas Ågren. Foto: Trine Grauholm
Det skrald, andre ikke kan bruge, kan være millioner værd. Det er NLM Vantinge et godt eksempel på. Virksomheden har specialiseret sig i at hente rest- og biprodukter fra forskellige industrier og genbruge eller genanvende dem andre steder.

Vantinge: Store tankvogne, der fra hele Europa kører forskellige former for fedtrester til Vantinge, er måske ikke den mest charmerende eller idylliske tanke i forhold til den grønne omstilling. Ikke desto mindre er det selve kernen i NLM Vantinge og et oplagt eksempel på det samspil mellem virksomheder, som vi får brug for meget mere af for at komme i mål med de klimamål, der er sat på både nationalt og regionalt plan.

Siden 1980'erne har NLM Vantinge nemlig skabt en god og profitabel forretning ved at udvikle eller videreudvikle rest- og biprodukter fra industrien, så de kan gøre gavn et andet sted.

Det at genbruge og genanvende går lang tid tilbage. Det er simpelthen vores dna i firmaet.

Thomas Ågren, fabrikschef NLM Vantinge

Til at begynde med arbejdede stifter Niels Lang Mathiesen primært med relativt simple restprodukter fra for eksempel bryggerier og bagerier, der blev anvendt til foder, men senere blev det også mere avancerede restprodukter fra mange typer af industri.

Annonce

- Den grønne tanke har Niels Lang Mathiesen haft, lige siden han stiftede virksomheden, men det har altid været ud fra et forretningsmæssigt synspunkt. Der skal være en forretning i det. Vores interesse er kommerciel, men der er begge dele i det, forklarer Thomas Ågren, der er fabrikschef og medejer af NLM Vantinge.

I dag er den oprindelige virksomhed delt op i to, og det samme gælder det tidligere destruktionsanlæg i Vantinge.

Der består den ene afdeling af en strømlinet produktion af fodermidler primært til malkekvæg. En produktion, der med grønne briller gør en forskel, fordi foderet er sammensat på en måde, så koen danner mindre metan og kan levere en større mængde mælk. Begge dele til gavn for klimaet.

Den anden - og største afdeling - tager udgangspunkt i restprodukter fra én industri, der kan bruges i en anden.

- Niels Lang Mathiesen var en passioneret kemiker, og han har besøgt stort set alt, hvad der findes af kemisk industri og levnedsmiddelindustri i Europa og begyndte at se på restprodukter som noget, man kunne bruge som råvarer i andre produkter. Så det at genbruge og genanvende går lang tid tilbage. Det er simpelthen vores dna i firmaet, siger Thomas Ågreen.

Det skal give mening

I dag henter NLM Vantinge alle mulige former for fedtrester primært i Europa, men en mindre del kommer helt ude fra øerne omkring Mauritius. Det kan være produkter, der har overskredet sidste salgsdato, rester fra de små smørpakker, man får serveret i flyet, eller alle de rester, der er både til at starte og slutte med i en produktion, eller når noget undervejs går galt.

NLM Vantinges primære kompetence er at få rest- og biprodukter fra industrier, som producerer margarine, sæber, emulgatorer, fedtsyrer, biodiesel, glycerol, mælkepulver og chips på basis af vegetabilske og animalske fedt- og olieprodukter til at gøre nytte andre steder.

Kan det ikke bruges til andet, kan det formentlig bruges til biogas, men den industri er vant til store tankbiler med mange tons ad gangen. NLM Vantinge derimod tager småsække, tromler og palletanke med mindre mængder ind og forarbejder materialerne til en biomasse med et præcist defineret energiindhold fordelt på specifikke mængder fedt, protein og stivelse. En masse, der både er flydende og pumpbar og derfor lige til at gå til for de store biogasanlæg.

- Når vi får en råvare ind, begynder vi at sortere den. Vi har nogle forskellige klassificeringer for, hvad den kan bruges til. Den laveste er biogas, andet kan brændes af i fjernvarmeanlæg, og vi har også industrier, vi leverer til. Vi behandler og oparbejder kasserede spiseolier, og en del heraf kan anvendes i foder. En proces, der er under myndighedskontrol og reguleret efter certificeret kvalitetsstyring, og så er der biodiesel, som kræver en høj kvalitet af olie, forklarer Thomas Ågren.

Nogle af rest- og biprodukterne kommer slet ikke forbi fabrikken i Vantinge, men bliver blot transporteret fra én virksomhed til en anden med NLM Vantinge som koordinator. Det sker for eksempel internt i Holland.

NLM Vantinge

  • NLM Vantinges historie går tilbage til 1984, hvor Niels Lang Mathiasen stiftede NLM Industriprodukter Aps, der senere skiftede navn til NLM Combineering.
  • Virksomheden arbejdede til at begynde med primært med relativt simple restprodukter, men med tiden blev det mere og mere avancerede produkter fra forskellige typer af industrier.
  • I 1990'erne købte virksomheden et tidligere destruktionsanlæg i Vantinge, hvor der blev opstartet produktion af foder samt biomasse til biogasanlæg.
  • I 2006 blev virksomheden splittet i to, og NLM Vantinge fortsatte med foderproduktion og handel med planteoliebaserede råvarer til energi mv.
  • I dag er der 23 medarbejdere på adressen i Vantinge, og virksomheden kom ud af 2020 med et overskud på knap 30 millioner kroner før skat.

Andet skal gennem en proces for at kunne blive genanvendt.

For at sikre sig, at det giver mening at køre rest- og biprodukter fra hele Europa til Vantinge, er virksomheden Red Cert-certificeret efter EU-standarder. Det betyder, at man følger materialerne hele vejen og løbende lægger CO2-belastning på slutproduktet i forhold til den proces, produktet undervejs er igennem, så man sikrer, at produktionen af biomasser og biobrændsel også samlet set er bæredygtig.

- Den certificering får os hele tiden til at fokusere på, at der skal være en positiv gevinst ved det, vi laver, og vi oplever større og større efterspørgsel efter det certifikat, siger Thomas Ågren.

Annonce

Bruger egen energi

Som kemiingeniører har både han og administrerende direktør Per Leth Sørensen et godt øje til, hvor der kan være restprodukter, som kan bruges til noget andet. Det gælder for eksempel, når der bliver udviklet nye fødevareprodukter, fordi der altid vil være et vist spild i udviklingsprocessen - og igen, når man skal tage et produkt fra testfasen til fuldskala-produktion.

Udover fedtrester får virksomheden også okker fra flere vandselskaber. Et materiale, NLM Vantinge bruger i biogasproduktionen til at binde svovl. Desuden har virksomheden fået palletanke kørt til Scandrums i Søndersø, hvor de er blevet vasket og genbrugt. Thomas Ågren ved endnu ikke, om anlægget kan tage de hårde fedtrester, der kan være svære at rense væk, men han håber, at Scandrums vil hente flere læs, for NLM Vantinge får meget hjem i palletanke.

- Vi optimerer hele tiden og bruger også vores eget brændsel. Vi håndterer 55.000 tons råvarer hvert år, og vi bruger mellem 500 og 600 tons olie til hele vores proces. Nu er naturgas ved at være oppe i pris igen, men den har ellers været lav i mange år, og vi kunne have sparet nogle penge ved at bruge det, men vi har holdt ved at bruge det brændsel, vi selv laver og være CO2-nautrale. Vi genbruger også vores eget vaskevand fra vores egen tankvaskning, fortæller Thomas Ågren.

Han lægger ikke skjul på, at den kommercielle del af forretningen er den største drivkraft i NLM Vantinge, men den grønne dagsorden er afgjort også til stede.

- Genanvendelse er som udgangspunkt en grøn tanke. Det letteste for os ville være at putte det hele i et biogasanlæg, men kan man sortere det en lille smule, kan det måske bruges i en anden proces, og vi forsøger hele tiden at få tingene lidt højere op i hierarkiet, forklarer han.

Annonce
Langeland For abonnenter

Glad langelandsk folketingsmand: Nu er chancen for bedre trafik øget med grundig undersøgelse af fremskudt færgehavn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Podcast: Lodsejere siger nej tak til fredning af Vejstrup Ådal - mener de selv kan tage vare på naturen

Svendborg For abonnenter

Besparelser rammer børnene: Tidligere forårs-sfo og kortere åbningstider i børnehaven

Svendborg

Fredagens coronatal: Smitten falder i flere sydfynske kommuner på nær Ærø

Fyn For abonnenter

Derfor kommer drab på uskyldig mand i Odense først for retten i efteråret 2022

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Livsstil For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Faaborg-Midtfyn

Caféejer er træt af unge, der smugler øl og spiritus ind: - Vi kan ikke overleve, hvis det forsætter

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur For abonnenter

Madanmeldelse: Lige ud ad landevejen på Vester Skerninge Kro

Ærø For abonnenter

Nu er magten fordelt på Ærø Rådhus: Borgmesteren er officielt fundet efter endnu en afstemning

Faaborg-Midtfyn

Caféejer står alene med smuglerproblem: Kommunen vil ikke blande sig

Annonce