Annonce
Faaborg-Midtfyn

Her betaler de dobbelt pris for vand: Langstrakt strid forhindrer en sænkning

Torben Henriksen, kasserer i Ferritslev Vandværk, har i flere år været manden i front i kampen for at få godkendt taksterne - indtil videre uden held. Foto: René Johansen
Langvarig strid forhindrer vandværk i at sænke prisen på vand, og nu vil kommunen igen have en ekstern jurist til at vurdere sagen.

Ferritslev: En omstridt og langvarig strid mellem vandværksfolkene i Ferritslev og Faaborg-Midtfyn Kommune ser ud til at fortsætte en tid endnu, selv om sagen nu to gange har været lagt foran politikerne i Teknik- og Miljøudvalget til endelig afgørelse.

På mødet i august blev sagen sendt tilbage til forvaltningen til yderligere undersøgelse, og på mødet forleden valgte politikerne så at gøre det samme igen.

- Vi har udsat sagen igen, for det her er benhård jura. Det er selvfølgelig ikke optimalt, men det er der, hvor den er nu, siger Søren Kristensen (V), formand for udvalget.

Annonce

Som tidligere fortalt er det en teknisk spidsfindighed, som nu i flere år har forhindret Ferritslev Vandværk i at få godkendt takstbladet, der blandt andet indeholder prisen på vand. Det betyder, at forbrugerne i Ferritslev betaler dobbelt så meget for vandet, som de faktisk burde.

Det er et år siden, at vi indsendte takstbladet for 2021, og jeg synes, at det er grotesk, at man nu vil bruge vores skattekroner på at finde ud af, hvordan man definerer en boligenhed.

Torben Henriksen, kasserer i Ferritslev Vandværk

Optimismen hos vandværksfolkene i forhold til en løsning var ellers stor efter en højesteretsdom i maj - en dom som ifølge vandfolkene giver dem ret til at opkræve et fast bidrag per bolig, selv om der ikke er en selvstændig måler.

Omvendt mener kommunen ikke, at det er tilladt.

Sådan hænger det sammen

Hvis et vandværk vil sætte prisen på vand ned, skal et såkaldt takstblad godkendes af kommunen.

Det ønsker Ferritslev Vandværk at gøre, men Faaborg-Midtfyn Kommune vil ikke godkende takstbladet på grund af en helt anden teknisk detalje.

Detaljen omhandler, hvorvidt vandværket har ret til at opkræve et fast gebyr per bolig, selv om der ikke er en selvstændig måler - for eksempel i lejligheder, der mange gange deler måler.

Vandværket mener, det er mest fair at fordele de faste udgifter på alle og opkræve per bolig, mens kommunen fastholder, at der bør opkræves per måler.

Det er den detalje, som i øvrigt kun er relevant i meget få tilfælde, der altså spænder ben for, at Ferritslev Vandværk kan sætte prisen ned for samtlige borgere i dækningsområdet med knap 50 procent.

- Vi har vores egen jurist og Energistyrelsen at henholde os til i sagen, og så kommer der denne her skrivelse fra Danske Vandværker, og det skaber så en lille tvivl. Den tvivl skal komme vandværkerne til gode, så vi har bedt om at få yderligere ekstern juridisk vurdering på det her, siger udvalgsformanden.

Strider mod gældende ret

Skrivelsen, som avisen er i besiddelse af, er sendt direkte til udvalgsmedlemmer fra juristen i Danske Vandværker, og der gøres blandt andet opmærksom på, at hvis Teknik- og Miljøudvalget vælger at følge forvaltningens indstilling om ikke at godkende takstbladet, vil det være i strid med Højesterets dom og dermed gældende ret.

Søren Kristensen (V) kalder striden for jura på højeste plan, og derfor er udvalget stemt for at sende den forbi en ekstern advokat - igen. Arkivfoto: Kim Rune

- Det er kompliceret og jura på et højere niveau, og der er gået lang tid - også for lang tid, og det er ikke optimalt. Men jeg kan godt love, at vi træffer en afgørelse på mødet i oktober, og der er også andre vandværker, som står i samme situation, bemærker Søren Kristensen.

Seks-syv andre vandværker venter også på den endelige afgørelse, og kasserer i Ferritslev Vandværk, Torben Henriksen, havde set frem til en hurtig afgørelse efter dommen i Højesteret.

- Det er et år siden, at vi indsendte takstbladet for 2021, og jeg synes, at det er grotesk, at man nu vil bruge vores skattekroner på at finde ud af, hvordan man definerer en "boligenhed", bemærker Torben Henriksen, som nu med spænding ser frem til udvalgsmødet i oktober, hvor der, ifølge Søren Kristensen, træffes en afgørelse.

Det er i øvrigt ikke første gang, at kommunen sender kontroversen til vurdering hos en ekstern advokat. Det var også tilfældet i 2018 og igen i 2021 efter dommen i Højesteret. Ingen af de vurderinger har givet anledning til, at kommunen har ændret holdning i sagen.

Striden betyder, at det gældende takstblad i Ferritslev Vandværk er fra 2015, og her er prisen per kubikmeter vand 6,25 kroner, mens prisen i takstbladet for 2021 er 3,25 kroner.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Rent vand, ja, tak: Årelangt sløseri med pesticider truer drikkevandet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce