Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Opskrift på rønnebærsyltetøj med æbler og mandler

Foto: Helle Troelsen

I sidste uge plukkede jeg bærrene af rønnebærtræet i haven. De fleste vil jeg lave til rønnebærgelé, og lidt har jeg sat fra til syltetøj, som jeg fandt en opskrift på i den klassiske kogebog ”Frøken Jensens syltebog”.

Det er en absolut klassiker, som jeg flittigt bruger her i høstsæsonen, hvor der syltes, saftes og konserveres.

Der er sket meget på det gastronomiske område de seneste år, hvor man ser nye og anderledes kombinationer af råvarer i retter. Men nogle opskrifter er bare gode gamle klassikere, som man selvfølgelig kan bygge videre på.

Annonce

Og det har jeg netop gjort med dette syltetøj lavet af rønnebær, æbler og appelsinskal, som jeg har tilført smuttede, hakkede mandler. Det giver marmeladen en god konsistens og afrundet smag, for rønnebærrene og appelsinskallen er let bitre, og æblerne er lidt syrlige. Mandler og appelsinskal passer umådelig godt sammen, og så dur syltetøjet endda som garniture til julefrokostens oste, pølser, sylte og andet godt.

Syltetøjet er syrligt, sødt og bittert. Rønnebær kan få en skarp bittersmag, hvis ikke de fryses ned inden tilberedning. Minimum et døgn i fryseren reducerer bitterstoffet, men jeg lader dem nu blive i fryseren en lille uges tid i troen på, at jo længere tid de er frosset ned, jo mere reduceres bitterstoffet. Måske er det rent faktisk tilfældet - jeg bliver ved troen.

Ingredienser til et stort glas syltetøj

½ kilo ribbede rønnebær

3 dl vand

Revet skal af 1 økologisk appelsin

½ kilo spiseæbler

750 gram sukker

75 gram smuttede, hakkede mandler

Annonce

Sådan gør du

Rib og skyl rønnebærrene og frys dem ned i minimum et døgn. Tø dem op, før de tilberedes til syltetøj. Skræl æblerne, udkern og skær dem i smalle både. Smut og hak mandlerne halvgroft og riv appelsinskallen.

Rønnebær, revet appelsinskal og vand bringes langsomt i kog og koges ved svag varme under låg i 10 minutter. Æbler og mandler kommes i gryden sammen med sukkeret og koges videre i 15 minutter.

Det er ikke nødvendigt at tilføre geleringspulver til syltetøjet, for det må gerne være let flydende.

Hæld det på skoldede glas og bind straks til.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Så er den gal igen: Fire døde vildsvin strandet på Ærø

Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Navne

Trompeten har ført Asbjørn Kamban til bøgescener og børnehaver: - Det driver mig, når jeg kan mærke, at jeg giver noget. Så giver det mening for mig.

Faaborg-Midtfyn

Snød energiselskab og hentede udlænding til Fyn for at passe skunklaboratorium: Tre mænd dømt i udsædvanlig narkosag

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Ærø For abonnenter

Nye tiltag på vej for at sikre færre aflysninger af Ærøxpressen: - Vi bør kunne sejle under de her vejrforhold

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Livsstil

Shopping: Forkæl dig selv til jul

Fyn

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Svendborg

Derfor blev åen pludselig blodrød: Kemikere undersøger, om det er skadeligt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Fyn

Kriminelle må vinke farvel til byturen: Fyns Politi indfører nattelivszoner i Odense og Svendborg

Annonce