Annonce
Debat

Hekseringe og Wood Wide Web

Ruth Nøjgaard er uddannet hortonom (uddannelse inden for havebrug, gartneri, frugtavl og planteskoledrift) og folkeskolelærer.

Nede i bunden af min græsmark kan man lige nu i det lidt tørre græs se en lille samling grønne cirkler, og senere vil græssets vækst og frodighed skjule dem. Der er måske 20 i alt. De er skabt af svampe, og vi kalder dem hekseringe. Jeg har nogle gange forestillet mig, at der en gang har stået et træ i midten af hver cirkel, så det danner en lille lund.

En heksering har dog ikke nødvendigvis et træ som udgangspunkt, selvom vi kender træernes nære forbindelse til svampene og deres mycelium. Mine hekseringe stammer fra en eller anden svamp, som jeg ikke har bestemt endnu. Det kunne være champignon, som jeg har i haven, eller noget mindre spiseligt. Jeg er ikke svampeekspert, selvom jeg har lært et og andet fra både min uddannelse og fra min meget svampeinteresserede familie, men jeg har meldt mig ind i Foreningen til Svampekundskabens Fremme. For nu vil jeg gerne lære meget mere om de helt utrolige organismer, som lever med det meste af deres enorme ”krop” skjult for øjet og som har så stor betydning i naturen. Svampene lider også under menneskenes fremfærd, ikke mindst på Ærø, hvor der er så begrænset vild natur og så forsvindende lidt gammel skov. Det tager lang tid at opbygge en svampediversitet i naturen, og hvis de først er forsvundet er det selvfølgelig svært at få dem tilbage.


Annonce

Det tager lang tid at opbygge en svampediversitet i naturen, og hvis de først er forsvundet er det selvfølgelig svært at få dem tilbage.


Hekseringe dannet af markchampignon. Arkivfoto.

Min kærestes svigerdatter er smykkekunstner og arbejder for tiden med et projekt, hvor problemformuleringen er: Hvis træerne havde rettigheder, hvad ville deres pligter så være? Og det er jo et tosset spørgsmål. Ikke desto mindre fik det sat tankerne i gang hos mig som først kom til at tænke på, at træerne i hvert fald har nogle evner, om det så forpligter, kan vi jo alle tænke over. En af deres evner er, at de indånder og bygger sig op med CO2, som planter jo gør. CO2 er et affaldsprodukt for os, og som en af mine kloge veninder siger, har træerne i en shamanistisk tankegang en evne for og muligvis en lyst til at tage ikke bare vores fysiske udånding og affald, men også vores psykiske affald på sig. Og når jeg krammer et træ, kan jeg tydeligt mærke en lettelse og trøst. Det skyldes selvfølgelig også nogle af træernes andre evner til at brede deres krone ud højt over os og sende deres rødder dybt ned i jorden. Jeg er nok ikke den eneste, der kan mærke den smittende jordforbindelse, som træerne har. Bliver man bedt om at vælge et træ mellem mange, har de fleste en særlig forkærlighed for en bestemt type træ, det er som om træet taler til en, og hvem ved? Man ved i hvert fald, at træerne ”taler” med hinanden, og her er det, at svampene kommer ind i billedet.

Nogle svampe laver et nært samarbejde med planter – særligt træer - via deres mycelium. Det er dem, vi kalder mycorrhiza-svampe. De danner forbindelser mellem de enkelte træers rødder, således at stoffer kan transporteres frem og tilbage mellem træerne. Dette sker ikke kun mellem træer af samme art. For eksempel ved man, at birk og fyr samarbejder gennem mycorrhizaet. Træerne sender sukkerstoffer, som de har dannet ved fotosyntesen, til svampene, som til gengæld sender vand og næringsstoffer tilbage. Men også signalstoffer sendes frem og tilbage, for eksempel hvis der er mistrivsel eller fare på færde. Træerne hjælper hinanden til alles bedste og er således et lysende eksempel på, hvordan man skaber et sundt samfund. Og svampene er uvurderlige samarbejdspartnere. Dette netværk er der nogle, der så smukt kalder Wood Wide Web, og jeg kan stærkt anbefale at undersøge det nærmere og læse videre. Forskerne er kun lige begyndt at afdække det videnskabeligt! Men som berørt ovenfor er denne viden om og respekt for træernes evner gammel og stammer fra en tid, hvor mennesket ikke stod uden for naturens store netværk. Mit håb er altid, at vi igen begynder at mærke samhørigheden med naturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Møder massiv kritik: Ingen vil have jobbet - nu søger kommune politibetjente til at passe voldsom og autistisk borger

Annonce