Annonce
Søsiden

Havnefoged træt af vrag: Nej tak til træskibe, som 'lige trænger til en omgang'

Havnefoged Kim Rasmussen, Rudkøbing, har brugt meget tid på mails og rykkere til Earle De Blonville: - Han har aldrig betalt en rød reje til os. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Kim Rasmussen varsler, at den kollisions-ramte Courage, som Earle De Blonville bragte til Rudkøbing, vil blive fjernet.

RUDKØBING: - Den skal væk. Og det er også slut med at modtage træskibe, der ønsker at ligge her, mens de ”lige får en omgang”.

Langeland Kommunes havnefoged, Kim Rasmussen, Rudkøbing, er klar i mælet i sagen om den sunkne galease Courage i Rudkøbing havn: Væk med den.

Kim Rasmussen lader også forstå, at han har gjort sig de erfaringer, han ønsker at gøre med den slags efterladte skibe.

Annonce

- Vi har nogle flere af samme slags i fiskerihavnen. De er ikke sunket, men vi har sagt dem op, så vi vil have dem ud af havnen, forklarer Kim Rasmussen velvidende, at det måske er lettere sagt end gjort.

Spørgsmålet er bl. a., om de pågældende skibe er sødygtige til et slæb - og hvilken havn, der i givet fald vil modtage et misligholdt skib, hvor det måske også kniber med ejerens evne eller vilje til betaling for havneplads.

Kim Rasmussen kan levere et oplevet eksempel fra Rudkøbing. I 2018 sank en trækutter i havnens Søndre Bassin. Kutteren blev hævet stump for stump af firmaet TM Havn fra Svendborg. Den regning kom havnens ejer, Langeland Kommune, til at hænge på.

Denne trækutter sank i Spodsbjerg havn sidste år. Ejeren havde ingen penge. Hævning og bortskaffelse kom derfor til at koste havnen 175.000 kr. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Pris i Spodsbjerg: 175.000 kr.

Også havnefoged i den ikke-kommunale Spodsbjerg Turistbådehavn, Jens Pedersen, har gjort sine erfaringer med et sunket træfartøj i havnen.

Sidste år sprang en kutter læk langs kaj og sank delvis. Her havde ejeren heller ingen penge. Derfor kom havnen til at hænge på bjergning og miljømæssig korrekt sortering og bortskaffelse af delene fra fartøjet. Skroget blev kørt på blokvogn til Rudkøbing. Samlet regning for havnen: 175.000 kr.

Annonce

- Han har aldrig betalt os en rød reje

I sagen om den sunkne galease Courage i Rudkøbing oplyser Kim Rasmussen, at havnen har sendt den registrerede ejer, Earle De Blonville, regninger for de første to år, den lå ved det nu ophørte træskibsværft. Havnepenge for de to år er i alt omkring 12.500 kr.

- Han har aldrig betalt os en rød reje. Tværtimod beskylder han os for alt muligt, som intet har på sig, siger Kim Rasmussen, mens han under Søsidens besøg på havnekontoret tjekker sagens tilgodehavender og mange mails på computeren.

- Jeg har skrevet til ham, jeg ved ikke hvor mange gange. Også, at han skal få sit skib fjernet. Nu er vi holdt op med at rykke ham. Det fører ingen steder hen. En retssag vil også være nytteløs, lyder det fra Kim Rasmussen.


Jeg tør ikke sige, hvad det vil koste havnen. Vi er i hvert fald godt over 100.000 kr

Kim Rasmussen, Rudkøbing, havnefoged i Langeland Kommune


Den stærkt medtagne, sunkne galease Courage i Rudkøbing. - Den skal væk, siger havnefoged Kim Rasmussen, der forventer en udgift for den kommunale havn på "godt over 100.000 kr." Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

- En irriterende sag

Rudkøbing havns mandskab har forsøgt at holde Courage flydende, men det er opgivet. Stikket til pumperne er trukket for to-tre år siden. Derefter sank skibet og har siden hvilet på havnens bund. Dele af fribordet er oven vande. Det hullede dæk er et morads af knækket mast, rustne vanter og rådne planker. Et ynkeligt syn.

- Den er dog ikke til fare for miljø eller andet i havnen, fastslår Kim Rasmussen.

Beslutningen om, at Courage skal væk er i princippet truffet. Da galeasen anses for værdiløs og i øvrigt ikke umiddelbart kan flyde, vil den påtænkte metode til bortskaffelse være, at vraget grabbes op. Derefter destrueres stumperne på miljørigtig vis.

- Jeg tør ikke sige, hvad det vil koste havnen. Vi er i hvert fald godt over 100.000 kr, siger Kim Rasmussen.

Havnefogeden kalder sagen om Courage irriterende. Træls. Han håber, at den kan bringes ud af verden i løbet af næste år.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Legeplads-planer vækker røre blandt beboere: Frygter larm fra morgen til aften

Ærø For abonnenter

Se videoen: I årevis har Ole og Annette måttet vaske sig på havnen, men nu er der endelig lys forude

Svendborg

Søndagens coronatal: Antallet af smittede stiger fortsat på Sydfyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Ærø For abonnenter

Minister fik Ærø-politikere til at ændre mening: Nu vil de alligevel være med i naturkapløbet

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Langeland For abonnenter

Vokseværk i svensk koncern drev pensioneret ægtepar ud af Sdr. Longelse: - Det er et dilemma

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Navne For abonnenter

Han solgte Bubbers første mobiltelefon: Men butiksassistenten skiftede hurtigt spor og har i 30 år dyrket fællesskabet i fagbevægelsen

Sport For abonnenter

Kommentar: GOG med pistolen for brystet

Bagsiden For abonnenter

Quiz: Gæt fynske nyheder og vind ugens bog

Annonce