Annonce
Livsstil

Haveguruen Hannu udgiver ny havebog fra Langeland til sine svenske læsere

Hannu Sarenström flyttede for tre år siden fra Sverige til Langeland, hvorfra han blandt andet skriver bøger om sit haveliv til sine svenske læsere. Den første havebog tog den næste, og i dag har forfatteren mere end 10 koge- og havebøger på cv’et foruden titler som foredragsholder og rejsearrangør af havevandringer i primært Italien. Foto: Hannu Sarenström
Have- og kogebogsforfatter Hannu Sarenström flyttede for tre år siden fra Sverige til Langeland, hvor han fortsat lever af sin passion og hobby, selv om corona har sat en midlertidig stopper for foredrag og rejseaktivitet. 10. marts udgav han sin 12. bog – om sit eget haveliv og haverne på Langeland og Tåsinge.

- Halvvejs gennem livet er en skøn tilstand. Dér er man fri til at gøre, hvad man vil. Og da jeg indså det, flyttede jeg til Langeland.

Sådan lyder en del af forklaringen på, hvorfor svenske Hannu Sarenström for tre år siden flyttede til Langeland og den gamle gård ved Kædeby. Den anden del af forklaringen hænger sammen med, at den nu 62-årige have- og kogebogsforfatter havde sat sit hus til salg i Kinnekulle mellem Gøteborg og Stockholm, og han ikke rigtig havde held med at finde et andet sted at bo.

- En dansk veninde rådede mig til at kigge på Langeland. Hun sagde: ”Langeland vil passe godt til dig”. Og hun fik ret, siger Hannu Sarenström, der straks faldt for havet, stranden, klimaet, den overskuelige køretur på tre timer til Malmö og sidst, men ikke mindst den charmerende, gamle gård med det gule stuehus og røde tegltag.

Annonce


En dansk veninde rådede mig til at kigge på Langeland


- Planen var egentlig, at jeg bare ville have et lille hus og en lille have, men så så jeg det her sted, griner Hannu Sarenström, der nu har 280 kvadratmeter bolig og 8000 kvadratmeter have at boltre sig på.

Ny adresse

Der er meget at holde, når man bor alene, men omvendt giver landstedet og den arkitekttegnede have gode betingelser for Hannu Sarenström. Han har efterhånden skrevet et utal af haveartikler og et dusin koge- og havebøger og er nu aktuel med en ny havebog ”Det nya Trädgårdslandet” om Hannu Sarenströms eget haveliv samt andre haver på Langeland og Tåsinge. Havebogen udkommer i Sverige, og de svenske læsere er vilde med Langeland. I 2018 og 2019 kom der hvert år fem-seks busser foruden privat arrangerede rejser fra Sverige til Langeland for at se på haver med Hannu Sarenström.

Blå bog

Hannu Sarenström, 62-årig koge- og havebogsforfatter, født i Finland, opvokset i Gøteborg i Sverige og har de sidste tre år boet i Kædeby på Langeland.

Hannu Sarenström er aktuel med havebogen ”Det nya Trädgårdslandet” om sit eget haveliv og haver på Langeland og Tåsinge. Den kan bestilles direkte hos forfatteren via hans blog hannu-s.blogspot.com.

- Nogen siger, at jeg har opgivet Sverige, men jeg har bare skiftet adresse og gjort Sverige lidt større, svarer han med et smil.

10. marts udkom Hannu Sarenströms nye havebog ”Det nya Trädgårdslandet” om hans eget haveliv samt andre haver på Langeland og Tåsinge. Havebogen kan købes i Sverige, men også ved direkte henvendelse hos forfatteren. Foto: Hannu Sarenström

- Det er altid spændende at prøve noget nyt, og jeg har lært mange nye mennesker at kende. Det er let at komme i kontakt med andre her på Langeland, måske fordi man er så vant til turisterne. Stemningen er meget afslappet, på en eller anden måde mere menneskelig end mange andre steder. Her snakker man med hinanden, man respekterer hinanden og tager godt imod folk, der kommer med noget positivt.

Annonce

Begyndte at grave

Hannu Sarenströms have er med i projektet ”Langelands unikke haver”. Sidste sommer blev dagene med åbne haver aflyst på grund af corona, og lige nu afventer haveguruen, som han af og til bliver kaldt, hvad sommeren vil bringe. Men indtil videre er det planlagt, at ”Langelands unikke haver” holder åbent for besøgende lørdag 26. juni og lørdag 21. august.

Haven er tegnet af havearkitekt Jan Poulsen fra Svendborg i 1990’erne af en tidligere ejer. Gårdens stolthed er en stor og gammel blodbøg, og i haven er der engelske roser og magnolia. Og så er der en stor køkkenhave, der holder ham godt forsynet. Foto: Hannu Sarenström

Han fandt vej til havelivet og -glæden som 30-årig i 1990’erne. Hannu Sarenström havde kun boet i større byer, men da han først fik en have, var det sket.

- Jeg begyndte bare at grave og gik så amok. Der sker altså noget med mennesket, når man graver og dyrker jorden. Der er en sammenhæng med naturen, fordi vi altid har gjort sådan. At se mine planter vokse og blive smukke. Det er så vildt, udbryder Hannu Sarenström, som med en uddannelse inden for sprog og kunst kalder sig selvlært havemand.

Haven er tegnet af havearkitekt Jan Poulsen fra Svendborg i 1990’erne af en tidligere ejer. Gårdens stolthed er en stor og gammel blodbøg, og i haven er der engelske roser og magnolia. Og så er der en stor køkkenhave, der holder ham godt forsynet. Foto: Hannu Sarenström

- Når jeg ser tilbage på min tilværelse dengang, kan jeg godt se, at livet gik meget hurtigt, og i underbevidstheden havde jeg nok et behov for at leve langsommere, siger han.

Annonce

Lever i nuet

Det var dog aldrig hans plan, at han engang skulle leve af at være have- og kogebogsforfatter og af at holde foredrag og arrangere rejser for haveinteresserede. Men ikke desto mindre gik der fem år, fra han begyndte at grave i sin første have, til han for sjov ville prøve at skrive en havebog om det.

- Jeg ville bare skrive en enkelt bog, for jeg syntes, at havebøgerne var lidt triste og slet ikke afspejlede, hvor sjovt jeg havde det i min have. Jeg fik et forlag med på idéen, og det blev så stor en succes, at jeg skrev én til og så én til. Det stoppede bare aldrig, griner Hannu Sarenström.

Der er noget smukt at se på hele året rundt i Hannu Sarenströms store have. Her er det stauden purpursolhat i forgrunden. Foto: Hannu Sarenström

Det gør arbejdet med at holde ukrudt væk heller ikke, og især ikke når man har en have på 8000 kvadratmeter.

- Man må have tålmodighed og forståelse for, at det tager sin tid at komme rundt, er hans råd til havearbejdets uendelige pligter.

Hannu Sarenström arbejder på, at haven kan klare sig selv om 10 år, så det bliver nemmere for ham. Men først og fremmest lever han i nuet, når han går rundt i sin have.

Landstedet i Kædeby giver Hannu Sarenström 280 kvadratmeter bolig foruden en stor park af en have på i alt 8000 kvadratmeter. Foto: Hannu Sarenström

- Det er noget af det bedste ved at være i sin have. Jeg glæder mig til det hele – til alle årstider – men der er nu noget særligt ved foråret lige nu, hvor det hele spirer, og man får følelsen af, at alt er muligt. Så er det først til efteråret, at jeg nogle gange må sande, at: ”nå, det gik alligevel ikke”.

Unikke haver på Langeland

Hannu Sarenström er sammen med havehistoriker Helle Ravn gået sammen med turist- og erhvervschef Anne Mette Wandsøe om at åbne op for Langelands unikke haver.

Det sker to gange hver sommer. I år er der efter planen åbne unikke haver lørdag 26. juni og lørdag 21. august, begge dage fra klokken 10 til 17.

Læs mere på: www.langeland.dk

- Til sankthans elsker jeg lavendlerne, i juli er det roserne, i efteråret er det alle æblerne, men lige nu er det de mange vintergækker og erantis.

- Det er en meget gammel have, og der er rigtig mange af dem, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce