Annonce
Fyn

Har du fået spørgeskemaet i din e-boks?: SDU-forskere beder 400.000 danskere om svar på motionsvaner

Det er sundt at bevæge sig, men hvad får danskerne op ad sofaen og ud på cyklen eller i løbeskoene? Det undersøger forskere fra SDU, som mandag har sendt et storstilet spørgeskema ud til ikke mindre end 400.000 danskere. Foto: Johan Gadegaard
Med projektet Danmark i Bevægelse vil SDU-forskere undersøge danskernes vaner i forhold til at bevæge sig. Hver tiende voksne dansker får mandag et spørgeskema i deres e-boks. Svarene skal gøre forskerne klogere på, hvad der motiverer os til at få motion.
Annonce

Græsslåning i haven, cykelturen til arbejde eller sport sammen med andre i den lokale idrætsklub. Der er mange måder at bevæge sig på og få motion, men hvad motiverer danskerne til at røre sig?


Danmark i Bevægelse vil give en ny og detaljeret viden om, hvordan og hvor meget vi mennesker bevæger os, og hvad der motiverer og begrænser os.

Bjarne Ibsen, professor på SDU


Det undersøger forskere fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet nu i en kæmpe undersøgelse som del af projektet Danmark i Bevægelse.

Mandag modtager 400.000 danskere et spørgeskema i deres e-boks, og svarene kan forhåbentligt gøre forskerne klogere på vores vaner.

- Danmark i Bevægelse vil give en ny og detaljeret viden om, hvordan og hvor meget vi mennesker bevæger os, og hvad der motiverer og begrænser os, siger Bjarne Ibsen, der er professor på SDU's Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund.

Han står i spidsen for undersøgelsen, som er støttet af Nordea-fonden og gennemføres i alle landets 98 kommuner. Her har de 400.000 borgere, som alle er over 15 år, mulighed for at vinde én af otte præmier på 10.000 kroner hver, hvis de vælger at svare.

Om projektet

Danmark i Bevægelse er den hidtil største, nationale måling af vores bevægelsesvaner. Der er flere forskellige undersøgelser, blandt andet sendes der spørgeskema ud til 400.000 danskere, der er fyldt 15 år.

Resultaterne gøres op kommune for kommune, så de kan bruges konkret i planlægningen.

Projektet løber fra 2019 til 2022 og udføres af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU under Institut for Idræt og Biomekanik. I spidsen står professor Bjarne Ibsen.

Nordea-fonden har støttet projektet med 12 millioner kroner.

Gevinsten for forskerne skulle gerne være en større viden om motivationen for at motionere. Gør vi det for sundheden eller for velvære? Eller er det det sociale samvær, der får os til at bevæge os? Måske noget helt fjerde?

Annonce

Gavner sundheden

Foruden svarene fra de mange danskere kigger forskerne også på, hvilke muligheder der er for fysisk aktivitet i hver enkelt kommune. Det kan være, om der er cykelstier, idrætsanlæg, grønne områder og natur som skove og strande. Tilsammen skal det gerne give et overblik over mulighederne - og potentialet for at få flere til at bevæge sig.

Bjarne Ibsen, der er professor på SDU's Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, står i spidsen for projektet. Foto: Nadia Elida Aamand/pressefoto

- Vi vil gerne give nogle konkrete pejlemærker for, hvad der skal til, for at flere bliver aktive. Er det flere cykelstier? Åbne kunstgræsbaner? Flere grønne områder med bænke og toiletter? Løbestier i tilknytning til idrætsanlæg? Det er noget af det, vi undersøger i Danmark i Bevægelse, siger Bjarne Ibsen.

Ifølge forskningen forebygger fysisk aktivitet livsstilssygdomme og for tidlige dødsfald. Selv en smule mere bevægelse har god virkning på mange sygdomme og den almene sundhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Tillidsmand rystet over lukning af kraftvarmeværk: - Vi troede, vi havde frem til 2024. Nu får vi travlt med at omskole os

Annonce