Annonce
Fyn

Hans-Christian undrer sig: Hvorfor skal fjernvarmen til Aarup komme hele vejen fra Assens?

Hans-Christian Hovmand undrer sig over, hvorfor fjernvarmen til Aarup skal komme hele vejen fra Assens og ikke for eksempel fra fjernvarmeanlægget i Gelsted, som ligger tættere på. Foto: Assens Fjernvarme/Kasper Orthmann Andersen, Holy Cow Media
En læser undrer sig over, hvorfor fjernvarmen til Aarup skal komme fra Assens, når Gelsted ligger tættere på. Vi spørger direktøren i Assens Fjernvarme.

Aarup: Der er i øjeblikket hed debat i Aarup om byens fremtidige varmeforsyning. Assens Fjernvarme ønsker at lægge en transmissionsledning og levere varme til indbyggerne i byen, men det forudsætter at 60 procent af boligarealet i området svarende til 142.000 kvadratmeter, melder sig til.

På nuværende tidspunkt har boligejere svarende til 43 procent eller 101.480 kvadratmeter sagt ja-tak til tilbuddet.

Sådan måler de tilslutningen

Inden Assens Fjernvarme kan påbegynde nedgravningen af transmissionsledningen, er det nødvendigt med en tilslutningsgrad på 60 procent for det samlede udvidelsesområde.

I hele udvidelsesområdet er der cirka 236.000 m² boligareal (1.780 husstande), som i dag opvarmes med olie eller naturgas. En samlet tilslutningsgrad på 60 procent er dermed nået, når der er tilmeldinger fra cirka 142.000 m². Alle tilmeldte kvadratmeter tælles selvfølgelig med, også dem som ikke kommer fra olie- og gasopvarmede boliger.

I denne sammenhæng er det uden betydning, hvilket område tilmeldingerne kommer fra. Dog udgør Aarup så stor en andel af potentialet på 236.000 m², at det ikke er muligt for de øvrige områder at nå en samlet tilslutningsgrad på 60 procent uden Aarup. Det er med andre ord nødvendigt med en tilslutningsgrad på mindst 60 procent i Aarup, for at projektet kan realiseres.

Det har fået Hans-Christian Hovmand til at stille spørgsmål til avisen.

Annonce

- Har man forespurgt Assens Kommune og Assens Fjernvarme, hvorfor man vil etablere fjernvarmeforsyning til Aarup helt fra Assens, når man har Gelsted Fjernvarmeværk er placeret væsentlig tættere på Aarup? Det er godt nok i en anden kommune, men det bør vel ikke være dét, der styrer sådan en beslutning, hvis den dermed bliver betragteligt dyrere og mere miljøbelastende blandet andet på grund af anlægsarbejdet, skriver Hans-Christian Hovmand.

Det spørgsmål stiller vi videre til direktøren for Assens Fjernvarme, Marc Roar Hintze.

- Den første grund er, at det er os, der har tilbudt, at vi vil gøre det, og det har Gelsted Fjernvarme jo ikke. Derudover så har vi kapaciteten til det, siger han.

Han tilføjer, at Assens Fjernvarme netop har sat priserne ned. Assens Fjernevarme vil således kunne forsyn et standardhus på 130 kvadratmeter med varme for 10.400 kroner om året, mens Gelsted Fjernvarme ville opkræve 17.400 kroner om året.

- Selvom man hører meget om, at alle er ramt af høje gaspriser og så videre, så har vi faktisk haft et overskud på 10 millioner sidste år. Det betyder faktisk, at vi sætter varmepriserne 12 procent ned. Så ikke nok med at varmen er grøn herfra, så er den også meget billig. Det er  derfor, at sådan et projekt her også kan lade sig gøre, og er en god forretning, siger han.

Han peger på, at Assens Fjernvarme har mulighed for at skrue op for produktionen.

Vi har mulighed for at producere mere, end vi gør nu. Det er derfor, at vi gerne vil udvide vores aktiviteter.

Marc Roar Hintze, administrerende direktør, Assens Fjernvarme

- Vi har mulighed for at producere mere, end vi gør nu. Det er derfor, at vi gerne vil udvide vores aktiviteter, siger han.

Han peger derudover på, at Assens Fjernvarme kun producere klimavenlig varme. Værket har således været CO2-neutralt siden 1988.

På tværs af kommunegrænser

Direktøren fortæller også, at det ikke er noget problem at etablere fjernvarme på tværs af kommunegrænser.

- Det kan man sagtens. Et eksempel på det er Vissenbjerg, som får fjernvarmen fra Odense. Så kommunegrænser, det er ingen hindring, siger han.

Det går godt hos Assens Fjernvarme, derfor vil de gerne udvide deres aktiviteter. Arkivfoto: Sandra Goldek

Marc Roar Hintze medgiver, at der er flere kilometer rør, der skal graves ned, for at forsyne borgerne i Aarup med fjernvarme fra Assens end fra Gelsted.

- Selvfølgelig er ledningen længere, men vi møder jo fem landsbyer på vejen: Aborg, Lundager, Turup, Ørsted og Skydebjerg samt en afgrening til Salbrovad, Sandager og Barløse. Det er mange byer vi tager med deropad. Det er ikke kun et projekt i Aarup, siger han.

Derfor mener han, at det giver mening både økonomisk og miljømæssigt.

Annonce
Ærø For abonnenter

Dengang 'Anna' af Marstal forliste: Søfolk kæmpede 36 timer efter kollision med hval

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

32-årig mand varetægtsfængslet: 18 gange har han smadret ruder i kommunens kontorer

Sport For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Faaborg-Midtfyn

Generationsskifte på vej: Midtfynske succesvirksomheder udvider ejerkredsen - og kigger mere mod udlandet

Sport

Efter heroisk og helstøbt indsats: Den pokal var kun et straffespark væk

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Langeland

Anmeldt for vold: Lokal bådejer angreb havnefogeden

Sport For abonnenter

GOG-kommentar: Så fik de travlt hos Danske Spil

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Navne For abonnenter

Folk kan ikke få nok af Thomas B. Thriges Gades historie: Odense Teater åbner for ekstraforestillinger - og så noget om fynske forfattere

Langeland For abonnenter

Brugsen i Rudkøbing leverer største overskud nogensinde: - Alt flaskede sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Langeland

Debat: Det er for mig vigtigt, at Danmark ikke mister betydning og anseelse ved at stå udenfor

Svendborg For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flot gave fra erhvervslivet kan løfte GOG, Rabbits og kulturlivet endnu højere op

Faaborg-Midtfyn

Ægtepar satser stort og køber partneren ud: - Vi har satset alt, vi ejer - og lidt til

Annonce