Annonce
Svendborg

Handicap-sejler: - Fedt at få saltvand og frisk vind i hovedet

- Det er fedt at komme ud og få lidt saltvand ogr frisk luft i hovedet, siger Jørgen Dalgaard , Rantzausminde. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Jørgen Dalgaard fra Rantzausminde er meget begejstret for, at frivillige skaber mulighed for de ugentlige sejladser fra Gambøt.
THURØBUND: Handicapsejler Jørgen Dalgaard, Rantzausminde har sejlet Mini 12’er i Thurø Sejlklub i fire-fem år: - Jeg har altid været boldspiller, aldrig sejlet før. Nu sidder jeg i kørestol, fordi jeg har sklerose. Jeg savnede at komme ud i naturen. Det er svært at komme til skov og strand i en kørestol. Så så jeg dette tilbud og tænkte, at det skulle jeg prøve, fortæller Jørgen Dalgaard til Søsiden - netop hjulpet op på broen efter en lille times sejlads i Thurøbund: - Det har været helt fantastisk. En dejlig oplevelse. Det er fedt at komme ud og få lidt saltvand og frisk vind i hovedet, siger Jørgen Dalgaard. Mini 12’eren bliver af Jørgen Dalgaard karakteriseret som meget nem at sejle og hurtigt reagerende. Der er relativ få ting, man skal justere på. Den er hurtig at lære, og han føler sig tryg, selvom båden krænger lidt: - Vi sejler normalt ikke i over 10 meter i sekundet, mest her i Thurøbund, men måske også til Troense, Valdemars Slot eller ud i Lunkebugten. Hvis det skal være, kan jeg godt være væk en hel dag. Men jeg har brug for hjælpere og kran for at komme op og ned i båden, siger Jørgen Dalgaard, der stadig er på arbejdsmarkedet.
Annonce
Hånddrevet krangrej på broerne hjælper de handicappede ud i bådene. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Fantastiske hjælpere

Ligesom de andre handicap-sejlere Søsiden talte med, glæder Jørgen Dalgaard sig over muligheden for at kunne sejle fra Gambøt hver onsdag:

- Vi føler os rigtig godt modtaget i sejlklubben. Den har fantastisk dygtige hjælpere. Det er vi meget taknemlige for. Hvis de ikke var der, kom vi ikke ud. I det hele taget har vi en supergod dialog med klubben, fastslår Jørgen Dalgaard.

- Velvære og selvtillid

Handicapsejler Morten Knudsen, Odense har som Jørgen Dalgaard også sejlet på Egmont Højskolen i Østjylland. Morten Knudsen har sin handicaphjælper med og hun assisterer også, når han skal løftes ned i tomands-båden Olsen Twin.

- Jeg har været med her i over 11 år, m en havde ikke sejlet før. Det har været alle tiders at være ude i dag. Særlig når det blæser, er det dejligt. Så er der mere tryk på. Det elsker jeg, siger Morten Knudsen, der i særlig grad nyder selv at få lov til at styre båden med de små håndtag ved hans plads foran sejlklubbens hjælper. Sejlene manøvreres i Morten Knudsens tilfælde af hjælperen siddende bagest om bord.

- Hver uge ser jeg frem til at komme til Thurø. Sejladsen giver mig øget velvære og mere selvtillid. Det er dejligt, at vi har den her mulighed, lyder det fra Morten Knudsen.

Jørgen Dalgaard i Mini 12'eren - med frisk vind og saltvand i hovedet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Kan ikke få det vildt nok

Handicapleder Erling Justesen supplerer med en lille historie om, at Morten Knudsens båd stødte på grund tæt ved land under et tordenvejr for et par år siden. En hjælper måtte ud og gå på bunden for at skubbe båden fri.

Bagefter sagde Morten Knudsen, at det var den bedste sejltur han nogensinde havde haft:

- Morten kan ikke få det vildt nok. Han sejler også gerne i blæst og regn, siger Erling Justesen.

Jørgen Dalgaard, Rantzausminde melder, at dagens sejlads har været en fantastisk oplevelse.. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce