x
Annonce
Langeland

H.C. Ørsted for langelændere: 2020 bliver et festår

Biblioteksleder Anni Bagge er udnævnt til Langeland Kommuens Ørstedskoordinator. Foto: Anna Stærbo
Biblioteksleder Anni Bagge er udnævnt til Langeland Kommunes Ørstedskoordinator og skal være med til at formidle ideer, der kan hente støtte i kommunes Ørstedspulje på 66.000 kroner.

LANGELAND: To gange i løbet af i år er det muligt at søge penge til at lave lokale arrangementer i forbindelse med H.C. Ørstedsåret.

Det er 200 året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen og det bliver markeret over det ganske land. Ørsted er, som det efterhånden enhver langelænder bekendt, født og opvokset i Rudkøbing, og derfor skal han også fejres med fuld skrue på hjemøen. Kommunen har afsat 66.000 kroner til at støtte lokale arrangementer og udnævnt biblioteksleder Anni Bagge til Ørstedskoordinator.

- Pengene gives kun til arrangementer, der kommer langelænderne til gode. Det er begivenheder, der skal foregå på øen og til glæde for langelændere, siger Anni Bagge, der ikke vil afvise, at pengene kan gå til folk udefra, men de skal i så fald sørge for, at deres arrangement kommer langelænderne til gode.

Én langelandsk begivenhed ligger dog fast allerede, nemlig H.C. Ørsted Selskabets uddeling af den årlige H.C. Ørstedspris på Ørsteds fødselsdag den 14. august på Ørstedspavillonen. Efter det lokale H. C. Ørsted Selskabet fik energiselskabet Ørsted - det tidligere Dong - med som sponsor, har det være muligt at uddele flere priser.

I år uddeles ekstraordinært hele syv priser. Sidste års prismodtager var chefkonsulent Torsten Neubert fra DTU Space, der kunne gå hjem med 50.000 kroner, mens to forskertalenter, Alexander Sebastian Hauser og Line Hagner Nielsen, hver fik 10.000 kroner.

Tidligere prismodtagere tæller også videnskabskendisser som dna-forskeren Eske Willerslev og geologen Minik Rosing, men også forfatteren Klaus Høeck er tidligere prismodtager.

Karakteristisk for H.C. Ørsted var netop, at naturvidenskabmanden også interesserede sig for den humanistiske del af tilværelsen, han var udover videnskabsmand også sprogfornyer, kulturpersonlighed og drivkraft for skabelsen af f.eks. DTU.

Langeland Kommunes pulje til H.C. Ørstedarrangementer kan kun søges i 2020, og der er ansøgningsfrist 1. april og 1. juni.

Læs mere om puljen og find ansøgningsskemaet på kommunens hjemmeside.

Måske kommer kronprinsen

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som H.C. Ørsted lagde grunden til, fejrer i 2020 200-året for opdagelsen af elektromagnetismen under overskriften HCØ 2020. I den anledning er der året rundt en lang række aktiviteter for at fejre såvel opdagelsen, som H.C Ørsted.

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik er protektor for HCØ 2020, og det ville være oplagt, om kronprinsen kom til prisuddelingen af Ørstedsprisen i Rudkøbing den 14. august på H.C. Ørsteds fødselsdag.

Det har man også tænkt i Langeland Kommune, og her vil man dog foreløbig kun sige, at man vil forsøge at få kronprinsen til at komme den 14. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce