Annonce
Svendborg

Høsten på Sydfyn bliver til olie og golfbaner

Tom for frø er mejetærskeren klar til endnu en tur. Sådan bliver det ved indtil engang sidst på aftenen, men så er vinterrapsen også i hus. Foto: Michael Danekilde Olsen
Per Helleskov har drevet sit landbrug i over 30 år og har ingen planer om at stoppe foreløbig. Han holder af arbejdet i naturen og at kunne se frugterne af samme. I år forventer han, at høsten giver et middel udbytte, blandt andet på grund af et regnfuldt efterår.

Svendborg: Der lyder en rumlen fra maskinen da den starter op. Den drejer en halv omgang, sænker sin tromle fyldt med tænder og begynder at køre frem gennem vinterrapsen. Under tromlen føres frøene fra de afskårne planter ind i maskinen ved hjælp af et skærebord, for så at blive tømt i en ladvogn, når maskinen er fyldt. Mejetærskeren er i fuld gang med årets høst.

Per Helleskov betragter maskinens fremdrift med tilfredshed. Det tegner til at blive en fin høst, hverken mere eller mindre end det kunne forventes.

- Jeg regner med at få 90 tons i år. Jeg har 20 hektar og man kan cirka forvente 4,5 tons pr hektar. Det er faktisk oftest sådan, det bliver, og det er sjældent, at der er voldsomme udsving i udbyttet. Det var et meget vådt efterår, vi havde i 2019, en alt for tør maj og til sidst en kold juli. Vejret er afgørende og det kan vi jo som bekendt ikke styre, men jeg synes samtidig, at det er en del af charmen ved at være landmand, fortæller Per Helleskov.

Tom for frø er mejetærskeren klar til endnu en tur. Sådan bliver det ved indtil engang sidst på aftenen, men så er vinterrapsen også i hus. Foto: Michael Danekilde Olsen

Den kæmpestore maskine kører langsomt og sikkert frem. Som en hval der åbner gabet efter føde, tager den imod alt på marken på sin vej frem. Den tærsker, snitter og opsamler raps, halm og frø. Bagtil spytter den det snittede halm ud på marken igen og det er der en god grund til. Per Helleskov sætter sig på hug i den netop tærskede mark og samler en håndfuld halmsnitter op.

- Det hjælper med at forbedre jordstrukturen. Det bliver til muld og sørger for at tiltrække jorddyr, eksempelvis regnorme. Det betyder også, at man ikke behøver at pløje, hvilket giver en mere levende jord. Man kan sige, det er en måde at få naturen til at arbejde for sig på, siger Per Helleskov.

Annonce

Et arbejde i naturen, hvor resultaterne kan ses

I dag er det vinterraps, det drejer sig om, men Per Helleskov har også andre afgrøder. Hvidkløver er en af dem, og selvom han ikke er den eneste danske landmand, som dyrker det, er der noget eksklusivt over netop den afgrøde.

- På verdensplan er der næsten kun New Zealand og Danmark, som dyrker hvidkløver. Det er med andre ord noget, som der er godt salg og eksport i. Den sort, jeg har, bruges blandt andet til græsblandinger til golfbaner. Grunden til, at den er smart, er, at hvidkløver selv laver kvælstof. Den har nogle bakterier på rødderne, som har den funktion, og det betyder, at den sørger for gødningen til sådan en plæne, og man undgår at bruge kunstgødning. Det er igen en måde at lade de naturlige processer tag over og på den måde gøre noget for klimaet, siger Per Helleskov.


Vejret er afgørende og det kan vi jo som bekendt ikke styre, men jeg synes samtidig, at det er en del af charmen ved at være landmand.

Per Helleskov


Lige præcis klimaet er en ting, man som landmand ikke kommer udenom. Enten i forbindelse med vejrforhold, eller når landbruget får at vide, at de skal gøre mere for at mindske CO2-udslip. Det er en af få minusser, Per Helleskov kan se ved sit erhverv.

- Oprindeligt gik jeg den vej, fordi jeg skulle overtage slægtsgården, som har været i familien i næsten 200 år, men også fordi det var et job, hvor jeg havde frihed og var min egen chef. I dag er der kommet flere regler, og det er lidt mindre frit. Men jeg elsker stadig at arbejde i naturen, og at jeg kan se noget konkret komme ud af det. Jeg har absolut ingen planer om at trække mig tilbage lige foreløbig, siger Per Helleskov og begynder straks efter at vinke lastvognen med vinterrapsfrø ind i laden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Venstre fører fej politik

Fyn

Nyt tilbud fra regionen: Nu kan sårbare ældre blive vaccineret i eget hjem

Debat

Debat: Gang i folkeskoledebatten

Annonce