Annonce
Svendborg

Høringssvar: Det kræver kommunal hjælp, hvis lystsejladsmuseet skal blive i Svendborg

Danmarks Museum for Lystsejlads er kommet med sit høringssvar i sagen om musemsbygningen på Frederiksøen. Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen.
Danmarks Museum for Lystsejlads har indgivet sit høringssvar i sagen, hvor museet står til at skulle flytte for at gøre plads til et nyt teaterhus. Heri gøres det klart, at hjælp fra kommunen er nødvendig for at kunne bevare samlingen i Svendborg.

Svendborg: Skal museet og den store samling af lystsejladseffekter bevares i Svendborg, må kommunen gøre en aktiv indsats for at hjælpe.

Det er beskeden i det høringssvar, som bestyrelsen for Danmarks Museum for Lystsejlads netop har indgivet forud for den endelige politiske behandling af sagen om, hvorvidt museet skal vige sin plads til et nyt teaterhus.

Lige nu tyder meget på, at museet må flytte andetsteds. Og hvis det sted skal være i Svendborg, så kræver det altså hjælp fra kommunen, forklares det i høringssvaret.

- Vi kan ikke drive museum, når vi ikke har et fast lejemål og dermed en længerevarende plan for museets drift og beliggenhed på Frederiksøen, da det blandt andet låser os på fondsansøgninger og andre tilskud, som DMfL (Danmarks Museum for Lystsejlads, red.) er helt afhængige af, skriver bestyrelsen i sit høringssvar, der er underskrevet af formand Flemming Schmidt.

- Alle i DMfLs bestyrelse, støtteforeningens bestyrelse og museets aktive og frivillige medlemmer så gerne, at Svendborg Kommune ville være os behjælpelig med at finde egnede bygninger i havnenært område i Svendborg til husning af museets samling enten til direkte museumsdrift eller til en model for opbevaring af museets samling med værkstedsfaciliteter og åben adgang for offentligheden.

- Vi er bestemt ikke afvisende overfor at samarbejde med andre museer eller maritime foreninger i Svendborg. Men for at bevare museet, samlingen og aktiviteterne heromkring i Svendborg, kræver det Svendborg Kommunes aktive understøttelse heraf, lyder det i skrivet.

Annonce

Teatersagen

Et stort flertal i byrådet besluttede den 30. april 2019 at undersøge muligheden for at placere et teater på Frederiksøen, som Baggårdteatret kunne flytte ned i.

I oktober valgte Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget at følge administrationens indstilling om, at teaterhuset placeres på grunden, som i dag huser Danmarks Museum for Lystsejlads.

Beslutningen kom siden i 14 dages høring hos Danmarks Museum for Lystsejlads, som nu er kommet med et høringssvar.

De to politiske udvalg genbehandler sagen på møder henholdsvis mandag og torsdag.

Ligger rigtigt i Svendborg

Lystsejladsmuseets fremtid er kastet ud i en uvis fremtid, efter politikerne i både Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget i oktober besluttede, at et nyt teater skulle placeres der, hvor museet i dag ligger på Frederiksøen.

I kølvandet på den beslutning gav støtteforeningen for museet udtryk for, at fremtiden måske lå uden for Svendborg, men i høringssvaret fra bestyrelsen fastslås det, at det ikke er ønskescenariet.

- Vi i DMFL mener, at det har interesse at have et museum i Danmark, der samler, udstiller og sejler, restaurerer og formidler DMfLs helt unikke samling af gamle museale både og historierne herom. Vi mener, at formidlingen af den kulturarv ligger helt rigtigt i Svendborg, som er lystsejladsens vugge, lyder det.

- Vi må selvfølgelig respektere en beslutning i Svendborg Kommune om at søge bygningen på Frederiksøen anvendt til andet formål. Men vi bliver kede af en sådan beslutning og havde håbet på et meget længerevarende lejemål for museet på Frederiksøen til afløsning af vores oprindelige 2 års lejekontrakt.

Høringssvaret er vedlagt sagen om teaterplanerne, der skal behandles i først Kultur- og Fritidsudvalget mandag eftermiddag og siden Teknik- og Erhvervsudvalget på torsdag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Stop tyven - også hos landsbyens købmand

Det er ikke fordi, det skal gøres til et problem, som skyldes nutidens unge og børn. De får skyld for meget, men tyveri fra købmænd og supermarkeder var også en ting, da nutidens sure gamle mænd var små poder. Og hvis der gik en direkte vej fra at putte ting uretmæssigt i lommen som barn ud i langt mere alvorlig kriminalitet, så var der ikke mange fængselsbetjente tilbage til at passe på alle de indsatte. Det er heller ikke fordi, det skal gøres til et særligt problem i Gudme. Der bliver rapset alle steder. Fra de mindste flækker til de største storbyer. Men nu er det købmanden i Gudme, Martin Pellegård, som råber vagt i gevær, og det fortjener i første omgang en tanke og i anden omgang en snak med børnene derhjemme om begreberne "dit" og "mit" over aftensmaden. For ligesom det hører med til livet, at børn kan lade sig friste, så er det også en del af livet, at de voksne skal sige fra. Lige netop i Gudme får det hele et nærmest tragikomisk skær. Landsbyens borgere kæmpede længe for at holde liv i købmanden, og de spyttede sågar en lille million kroner i foretagendet. Det var vel ikke for at sikre, at deres børn og børnebørn havde et sted at stjæle? Selvfølgelig var det ikke det. Så nu er anledningen der. Også til at tænke over, hvem der har ansvaret for at tale med børnene og fortælle dem, at enten de eller deres kammerater er på vej ned ad en forkert vej. Det er i bund og grund forældrenes ansvar, og det kan aldrig blive andre end deres. Fra skolens side kan man støtte op med klassesnakke og formanende ord, men det frigør ikke forældrene for, at det er deres børn, der sniger varer uden om kassebåndet. I Gudme, i Svendborg og i København. Det er en rituel snak. Lidt som den med bierne og blomsterne, og at man skal deles om sit legetøj, når man har besøg. I de fleste tilfælde er det ikke nok at tage sådanne snakke en gang. De skal gentages. Det er, som om ungerne på en eller anden måde er resistente, og som forælder kan man hurtigt føle, at man er træt af at gentage sig selv, men det nytter jo ikke rigtig noget. Det værste, vi kan gøre ved børnene, er jo at give dem en fornemmelse af, at vi er ligeglade med dem, og at de selv må vikle sig ud af de problemer, de får rodet sig ind i.

Annonce