Annonce
Svendborg

Høringssvar: Det kræver kommunal hjælp, hvis lystsejladsmuseet skal blive i Svendborg

Danmarks Museum for Lystsejlads er kommet med sit høringssvar i sagen om musemsbygningen på Frederiksøen. Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen.
Danmarks Museum for Lystsejlads har indgivet sit høringssvar i sagen, hvor museet står til at skulle flytte for at gøre plads til et nyt teaterhus. Heri gøres det klart, at hjælp fra kommunen er nødvendig for at kunne bevare samlingen i Svendborg.

Svendborg: Skal museet og den store samling af lystsejladseffekter bevares i Svendborg, må kommunen gøre en aktiv indsats for at hjælpe.

Det er beskeden i det høringssvar, som bestyrelsen for Danmarks Museum for Lystsejlads netop har indgivet forud for den endelige politiske behandling af sagen om, hvorvidt museet skal vige sin plads til et nyt teaterhus.

Lige nu tyder meget på, at museet må flytte andetsteds. Og hvis det sted skal være i Svendborg, så kræver det altså hjælp fra kommunen, forklares det i høringssvaret.

- Vi kan ikke drive museum, når vi ikke har et fast lejemål og dermed en længerevarende plan for museets drift og beliggenhed på Frederiksøen, da det blandt andet låser os på fondsansøgninger og andre tilskud, som DMfL (Danmarks Museum for Lystsejlads, red.) er helt afhængige af, skriver bestyrelsen i sit høringssvar, der er underskrevet af formand Flemming Schmidt.

- Alle i DMfLs bestyrelse, støtteforeningens bestyrelse og museets aktive og frivillige medlemmer så gerne, at Svendborg Kommune ville være os behjælpelig med at finde egnede bygninger i havnenært område i Svendborg til husning af museets samling enten til direkte museumsdrift eller til en model for opbevaring af museets samling med værkstedsfaciliteter og åben adgang for offentligheden.

- Vi er bestemt ikke afvisende overfor at samarbejde med andre museer eller maritime foreninger i Svendborg. Men for at bevare museet, samlingen og aktiviteterne heromkring i Svendborg, kræver det Svendborg Kommunes aktive understøttelse heraf, lyder det i skrivet.

Annonce

Teatersagen

Et stort flertal i byrådet besluttede den 30. april 2019 at undersøge muligheden for at placere et teater på Frederiksøen, som Baggårdteatret kunne flytte ned i.

I oktober valgte Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget at følge administrationens indstilling om, at teaterhuset placeres på grunden, som i dag huser Danmarks Museum for Lystsejlads.

Beslutningen kom siden i 14 dages høring hos Danmarks Museum for Lystsejlads, som nu er kommet med et høringssvar.

De to politiske udvalg genbehandler sagen på møder henholdsvis mandag og torsdag.

Ligger rigtigt i Svendborg

Lystsejladsmuseets fremtid er kastet ud i en uvis fremtid, efter politikerne i både Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget i oktober besluttede, at et nyt teater skulle placeres der, hvor museet i dag ligger på Frederiksøen.

I kølvandet på den beslutning gav støtteforeningen for museet udtryk for, at fremtiden måske lå uden for Svendborg, men i høringssvaret fra bestyrelsen fastslås det, at det ikke er ønskescenariet.

- Vi i DMFL mener, at det har interesse at have et museum i Danmark, der samler, udstiller og sejler, restaurerer og formidler DMfLs helt unikke samling af gamle museale både og historierne herom. Vi mener, at formidlingen af den kulturarv ligger helt rigtigt i Svendborg, som er lystsejladsens vugge, lyder det.

- Vi må selvfølgelig respektere en beslutning i Svendborg Kommune om at søge bygningen på Frederiksøen anvendt til andet formål. Men vi bliver kede af en sådan beslutning og havde håbet på et meget længerevarende lejemål for museet på Frederiksøen til afløsning af vores oprindelige 2 års lejekontrakt.

Høringssvaret er vedlagt sagen om teaterplanerne, der skal behandles i først Kultur- og Fritidsudvalget mandag eftermiddag og siden Teknik- og Erhvervsudvalget på torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

40-årig anholdt efter skuddrama: Mistænkt for at have spillet en rolle ved Paludan-demonstration

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce