Annonce
Svendborg

Højvandssikring i Svendborg Havn: Tre sluser skal løse problemet

Arbejdet på Frederiksgade munder blandt andet ud i en opsamlingsbrønd til regnvand. Højvandssikring arbejdes der også, bare ikke i Frederiksgade. Foto: Michael Danekilde Olsen
Der bliver arbejdet på fuld tryk på Svendborg Havn. En læser har undret sig over, om noget af det, der foregår, har relation til højvandssikring.

Svendborg: Finn Pedersen fra Svendborg undrer sig over arbejdet på havnen og har derfor skrevet til avisen. Helt præcist undrer han sig over den planche, som handler om højvandssikring, og spørger om arbejdet i Frederiksgade og på Jessens Mole har nogen relation til det.

"Fremtidens Havn" er den overordnede betegnelse for de projekter, der i øjeblikket tager form på Svendborg Havn. Anna Als er udviklingskonsulent og arkitekt hos Fremtidens Havn, og det er blandt andet hende, der har overblik over arbejdet på havnen.

- Faktisk er der intet af det arbejde, som er i gang lige nu, der har noget med højvandssikring at gøre. Det, der sker på Jessens Mole, det er Vand og Affald som har gravet et stort hul i kajkanten. Det er for, at man kan lede regnvand hurtigt ud igen den vej.

Annonce

- Det arbejde sker i sammenhæng med etableringen af en opsamlingsbrønd, som kommer til at være for enden af Frederiksgade ned mod havnen. Men den er udelukkende til opsamling af regnvand, når der for eksempel kommer skybrud. Den tager ikke noget fra, når der er højvande, forklarer Anna Als.

Tre Sluser ønskes

Dermed ikke sagt at der ikke også er en plan for at gardere havnen mod højvande.

Projektet "Den Blå Kant" har tidligere forestået en konkurrence, som anmodede om forslag til, hvordan byrummet på havnen skulle se ud. Forslaget skulle også indeholde en plan for klimatilpasning, altså både regnvand og havvand.

- Vinderforslaget indeholder en plan om, at man anlægger tre sluser til at løse udfordringen med højvande. Dels ved mudderhullet, hvor der i dag er en sejlskibsbro med træskibe. Det laver man om til en lukket mole, så vandet kan holdes ude og der hvor man sejler ind, laver man en sluseklap, siger Anna Als.

- Den anden sluse vil skulle ligge mellem der, hvor Ærøfærgen lægger til, og Frederiksø.  Den tredje sluse vil blive placeret, der hvor det nye Simac kommer til at ligge på Hudes Plads.

Der er til gengæld en lille hage ved løsningen med de tre sluser. Samlet set vil det give en anlægspris på op mod 700 millioner. Der er enighed om, at forslaget er det bedste. Men især de to sidstnævnte er en udfordring, forklarer Anna Als.

- Jokeren i alt det her er de to sluser. Det skyldes, at man ikke kan bygge den ene uden også at bygge den anden og der skal finansieringen på plads. I mellemtiden kigger vi på, hvad man kan gøre indtil de to sluser kommer. For det er det, der er den bedste løsning.

- Den første sluse, som det er sikket bliver bygget, forventer man at starte på i 2023 og vil stå færdig engang i 2024. De to andre kan vi ikke sige noget om, hvornår er klar, før det økonomiske er på plads.

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Søsiden

Kapsejlads på Lunkebugten: Nu kommer de klassiske sejlbåde

Annonce