Annonce
Svendborg

Højskoleforstander efter hjælpepakke: Nu er vi ikke lukningstruet længere

Uffe Strandby, forstander på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, medgiver, at den nuværende situation kunne have lukket skolen. Hjælpepakken fra regeringen gør dog, at det efter alt at dømme ikke bliver aktuelt. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Kompensationsordning til højskoler, aftenskoler og folkeuniversiteter, som regeringen lancerede tirsdag, er med til at redde Gymnastikhøjskolen i Ollerups videre eksistens. Det afslører forstander Uffe Strandby, der dog stadig forventer, at skolen står foran et økonomisk tab.

Ollerup/Oure: Forstander på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Uffe Strandby, er klar i mælet, når han skal kommentere regeringens hjælpepakke til landets højskoler, aftenskoler og folkeuniversiteter, som får tilført 141 millioner kroner.

- Det her betyder, at vi som højskole ikke længere er lukningstruet. Det havde vi været, hvis man havde sagt, at vi kun måtte leve med statstilskuddet, lyder det fra Uffe Strandby, der altså har haft en sky hængende over sit hoved, siden coronavirussen brød ud herhjemme og lukkede landet.

- 45 procent af vores indtægter kommer fra statstilskud, mens vi selv skal skaffe de 55 procent. Det sker gennem elevbetaling, udlejning og arrangementer. Men det er klart, at vi har været i alvorlig knibe, hvis vi stod med de samme udgifter, men kun havde 45 procent af indtægterne at betale dem med, forklarer forstanderen med henvisning til, at man både har måttet droppe at udleje dele af skolen, aflyse store arrangementer og sendt elever hjem, mens coronasituationen har stået på.

Nu kan Uffe Strandby ånde en smule lettet op, efter højskolerne har fået at vide, at de oveni at beholde statstilskuddet, der under normale omstændigheder ellers er betinget af, at skolerne får elevbetaling, får kompensation for manglende elevbetaling med op til 90 procent af beløbet.

- Så vi er ikke lukningstruet længere, men vi er heller ikke i hus. For sådan noget som udlejning og arrangementer, som udgør en stor del af indtægterne på vores skole, mister vi. Så det bliver ikke omkostningsfrit for os, siger forstanderen, der forklarer, hvad de omkostninger betyder.

- Det kommer til at forsinke noget udvikling. Alt, hvad vi får af overskud eller tjener ind, bliver puttet i undervisning og faciliteter og kommer eleverne til gavn. Og tager vi et tab, så er der nogle projekter, som bliver udskudt, siger han.

Annonce

God hjælp

Når alt kommer til alt, er Uffe Strandby dog rimelig tilfreds med regeringens hjælpepakke.

- Overordnet set er vi positive, og jeg vil gerne rose politikerne for, at man er nået til enighed om det her forlig, for det er meget væsentlig for højskolerne.

Forstander på Oure Højskole, Jasper Gramkow, er på linje med sin kollega. Også han er glad for håndsrækningen fra regeringen.

- Det er i den grad tilfredsstillende og afgørende for os, at det er kommet igennem. Udgangspunktet er rigtig positivt, og nu må vi se, hvordan det ser ud i praksis. Jeg forventer, at det her betyder, at vi kan køre videre med det, der minder om almindelig drift på højskolen, siger Jasper Gramkow.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Brolukning på Thurø: Turisterhvervet på øen er målløse

Svendborg For abonnenter

Tre socialdemokrater stemte ikke med borgmesteren: Splittet byråd godkender principper for søfartsskoleprojekt

Annonce