Annonce
Fyn

Hælervarer handles i stor stil på nettet: 20.000 fynboer køber stjålne varer

Hælervarer som elektronik, designerstole og malerier er i høj kurs, og i 2019 købte danskerne for anslået to milliarder kroner tyvekoster. Arkivfoto: Scanpix Danmark
Ny rapport fra Det Kriminalpræventive Råd og Bo Trygt anslår, at omkring 20.000 fynboer køber stjålne varer, og meget af handlen foregår på internettet via sociale medier og købs- og salgsplatforme.
Annonce

Fyn:  Fynboerne køber hælervarer for titusindvis af kroner, og hvor handlen tidligere ofte fandt sted på skumle værtshuse sker det i stigende grad på sociale medier og købs- og salgsplatforme på internettet.

Det konkluderer en ny rapport udarbejdet af Center for Kriminalitetsanalyse for Det Kriminalpræventive Råd og Bo Trygt, som anslår værdien af de stjålne varer til to milliarder kroner.

På landsplan anslås det, at 250.000 danskere alene i 2019 købte stjålne varer, og tallet for Fyn er anslået til 20.000 personer.

- Det er vores opfattelse, at langt de fleste gør det uden at være klar over det. 8 ud af 10 danskere synes, det er svært at vurdere, om de brugte varer er stjålne, erkender Jonas Mannov, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Annonce

Bestil et indbrud

Det er især parfume, tøj, elektronik og designerlamper, som sælges på nettet, og for køberne kan det være svært at gennemskue, om der er tale om lovlige eller ulovlige varer.

- Mange tror nok, at hælervarer primært sælges i baglokaler på værtshuse, men den forestilling holder ikke. Hæleri foregår i høj grad på nettet, siger Jonas Mannov.

For at komme hæleriet til livs lancerer Bo Trygt en oplysningskampagne, fordi hæleri er lig med indbrud i private hjem.

- Hvis du køber hælervarer bestiller du i realiteten et indbrud, og øger risikoen for, at du eller naboen får besøg af indbrudstyve. Hvis danskerne er mere opmærksomme, når de shopper brugt, bliver det vanskeligere for indbrudstyvene at afsætte de stjålne varer, siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo Trygt, som Trygfonden, Realdania, Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Fynske hælertal

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er der anslået cirka 20.000 mennesker på Fyn, som er det, man kalder for lejlighedshælere.

De fordeler sig således:

Assens Kommune: 1638

Faaborg-Midtfyn Kommune: 2063

Kerteminde Kommune: 962

Langeland Kommune: 539

Middelfart Kommune: 1550

Nordfyns Kommune: 1191

Nyborg Kommune: 1288

Odense Kommune: 8352

Svendborg Kommune: 2353

Ærø Kommune: 258

Tallene er et anslået estimat af Det Kriminalpræventive Råd.

Hun opfordrer til, at man betaler med Mobilepay og kigger efter NemID-validering, så man som køber ved, hvem man handler med.

- De fleste vil nok mene, der er noget uldent ved det, hvis en handel skal foregå på en rasteplads, eller sælger kun tager imod kontanter. Folk, der sælger stjålne varer, ønsker ikke at blive sporet, så hvis de kun vil tage imod kontanter bør alarmklokken ringe, siger Britt Wendelboe.

Annonce

Et positivt fald

Hos Det Kriminalpræventive Råd erkender man, at der er tale om estimater for, hvor mange, der handler hælervarer. En lignende undersøgelse anslog i 2017, at der i 2014 blev solgt hælervarer til en værdi af omkring tre milliarder kroner på landsplan. I 2019 er værdien faldet med to milliarder kroner.

- Det peger i den retning, at hælermarkedet bliver mindre i disse år. Det gør det, fordi der bliver stjålet færre ting fra virksomheder og private, så dén del er positiv, siger Jonas Mannov.

Alligevel er tallene for høje, og derfor vil man gerne gøre det sværere for indbrudstyve at afsætte deres varer.

Populære hælervarer

Det kan være fristende at gøre et godt køb, men nogle gange er det bare for godt til at være sandt, og så kan det være strafbart.

En rapport, som er udarbejdet af Center for Kriminalitetsanalyse for Det Kriminalpræventive Råd, viser, at der sidste år blev købt hælervarer for omkring to milliarder kroner.

Se, hvad der ifølge rapporten hæles mest:

37 procent af de hælede varer er personlige ting såsom tøj, parfume og hobbyudstyr.

27 procent er elektronik.

17 procent er husgenstande som eksempelvis møbler.

14 procent er smykker og ure.

2 procent er cykler.

2 procent er øvrige ting.

- Vi kan se, at indbrudstallene er faldet de senere år, og folk er blevet bedre til at sikre deres boliger, men vi ligger stadig noget højere end Sverige og Tyskland. Vi har derfor stadig et betydeligt problem både med indbrud og med hælervarer. Det, der driver indbrud, er i høj grad, at tyven kan sælge varerne videre, siger Jonas Mannov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce