Annonce
Langeland

Hård kritik fra Ombudsmanden: Kommune brød loven i børnesager

Langeland Kommune har ikke fulgt loven i sager om hjemgivelse af børn og unge, der har været anbragt udenfor hjemmet. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Folketingets Ombudsmand har rettet hård kritik af Langeland Kommune for ikke at følge loven i sager om hjemgivelse af børn og unge, der har været anbragt udenfor hjemmet. Kommunen får seks uger til at præsentere plan, der skal sikre, at loven bliver overholdt.
Annonce

Langeland: Langeland Kommune følger ikke loven i sager om hjemgivelse af børn og unge, der har været anbragt udenfor hjemmet.

Det konkluderer Folketingets Ombudsmand i en kritik af kommunens sagsbehandling. Ombudsmanden har undersøgt tre konkrete sager fra Langeland Kommune, og han fastslår, at kommunen i flere tilfælde ikke lever op til de grundlæggende krav.

- Efter min gennemgang af sagerne, er det min opfattelse, at Langeland Kommunes sagsbehandling i de tre sager samlet set har været meget beklagelig, skriver Folketingets Ombudsmand Niels Fenger.

I sager om hjemgivelse af børn og unge er det et krav, at kommunen holder en såkaldt børnesamtale, at der udarbejdes en handleplan for barnets fremtid og at børn over 12 år får en begrundet afgørelse med en klagevejledning. Disse krav har Langeland Kommune ikke levet fyldestgørende op til i de tre sager.

- Anbragte børn og unge har ikke altid den samme støtte fra forældre og familie som andre børn. De kan endda ofte befinde sig i en loyalitetskonflikt i forhold til forældrene. Derfor er det helt afgørende, at kommunerne lever op til reglerne, inden de beslutter sig for at hjemgive et barn eller en ung, siger ombudsmanden i redegørelsen.

Annonce

Altid alvorligt

På spørgsmålet om, hvor alvorlig kritikken er, svarer Niels Fenger:

- Det er altid en alvorlig sag ikke at overholde lovgivningen, men jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har vurderet, om hjemgivelserne som sådanne var uberettigede. Jeg minder blot om, at de tilsidesatte regler skal sikre, at kommunerne træffer de rigtige beslutninger under inddragelse af de unge.

Niels Fenger forklarer, at han blandt andet er gået ind i sagen, fordi der er tale om mennesker i en svag position.

- Der er tale om unge mennesker, der ikke nødvendigvis kan kæmpe for sine rettigheder. Ombudsmanden skal hjælpe alle, men må navnlig være der for de mest udsatte. Derfor er det os særligt magtpåliggende at hjælpe myndighederne til at huske at overholde den her type af regler, siger han og understreger, at han ikke har nogen grund til at tro, at Langeland Kommune har overtrådt reglerne med vilje.

Annonce

Frist på seks uger

Ombudsmanden er heller ikke tilfreds med de svar, han har fået i forbindelse med undersøgelsen, og han udtrykker i redegørelsen en ”vis bekymring” for kommunens generelle håndtering af sager om hjemgivelse.

Han har nu givet Langeland Kommune en frist på seks uger til at redegøre for, hvordan man fremover vil sikre sig, at hjemgivelsessager bliver behandlet i overensstemmelse med lovgivningen.

Folketingets Ombudsmand

Folketingets Ombudsmand er en kontrolinstans i Danmark for den offentlige forvaltning, som er udpeget af Folketinget.

Ombudsmand er en uafhængig myndighed, der uvildigt kan undersøge offentlige myndigheders administration af lovgivningen.

Ombudsmandsinstitutionen blev oprettet i 1954 efter svensk forbillede. Den første ombudsmand, Stephan Hurwitz, blev udpeget i 1955. Ombudsmanden har siden 6. december 2019 heddet Niels Fenger.

Han er chef og ansigt udadtil for ombudsmandsinstitutionen, der er underinddelt i syv områdeafdelinger eller kontorer og består af 50-60 sagsbehandlere, der alle er jurister.

Kommunaldirektør Jani Hansen oplyser i en mail til Fyns Amts Avis, at forvaltningen er i gang med at undersøge sagen.

- Jeg kan konstatere, at Ombudsmanden har set på tre sager vedrørende hjembringelse af anbragte unge - og at der er nogle grundlæggende fejl i sagsbehandlingen. Der skal selvfølgelig hverken være mangelfulde afgørelser eller fejl i sagsbehandlingen, og vi tager selvfølgelig kritikken til os og sikrer en korrekt sagsbehandling fremover i lignende sager, skriver kommunaldirektøren.

- Når vi har undersøgt sagen nærmere, så vil vi sikre, at vi får bedre styr på de grundlæggende elementer i sagsbehandlingen. Vi vil blandt andet kigge på de understøttende redskaber/værktøjer, som vi allerede har og sikre at lignende fejl ikke sker fremover. Vi skal selvfølgelig leve op til ambitionen om at være en god kommune at være barn i, skriver Jani Hansen.

Hun ønsker ikke at stille op til et interview med Fyns Amts Avis.

Annonce

Flere medarbejdere

Formand for Lærings-, Social- og Kulturudvalget, Jan Ole Jakobsen (V), har det politiske ansvar for den stab af medarbejdere, der har behandlet de konkrete sager. Han vil ikke kommentere ombudsmandens kritik, men han oplyser, at der er skaffet flere hænder i familieafdelingen, hvor medarbejderne har været hårdt presset.

- Vores sagsbehandlere sad med omkring 50 sager hver, og landsgennemsnittet var omkring 30 sager. Derfor besluttede vi i august 2019 at udvide staben med yderligere tre ansatte, så de nu sidder med 25-30 sager hver. Den beslutning blev taget efter, at vi var blevet rådgivet af Kommunernes Landsforening, siger Jan Ole Jakobsen.

De tre prøvesager, som ombudsmanden har vurderet, er alle fra foråret 2019, mens man altså skaffede yderligere tre sagsbehandlere i august 2019. Det hæfter formand for Udsatterådet, kommunalbestyrelsesmedlem Winni Kielstrup Hansen (SF), sig også ved.

- Som Udsatteråd beklager vi det her, og det skal der selvfølgelig rådes bod på. Der skal findes en anden vej ind i det eller nogle andre retningslinjer, så vi er sikre på, at vi overholder loven, siger hun.

Ombudsmanden kalder i redegørelsen opnormeringen i kommunens familieafdeling for "tiltrængt".

Borgmester Tonni Hansen (SF) vil ikke kommentere sagen overfor avisen. Han henviser til kommunaldirektøren, og det samme gør formand for Børn- og Unge-udvalget Erik Jørgensen (SF), der arbejder med de konkrete sager om anbringelser af børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nyt stort butiksområde på vej i Svendborg:  Plads til byggemarkeder, fastfood-restauranter og meget andet

Annonce