x
Annonce
Svendborg

14 år gamle fejlinvesteringer hænger som en sort sky: Gymnasiefusion afblæst

Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier. Foto: Katrine Becher Damkjær
En forestående fusion mellem Svendborg Erhversskole og Gymnasier, Svendborg Gymnasium og Faaborg Gymnasium bliver ikke til noget. Det er den økonomiske situation på erhvervsskolen, der betyder, at planerne skrinlægges, oplyses det i en pressemeddelelse.

Svendborg/Faaborg: Det kan ikke lade sig gøre at fusionere de tre uddannelsesinstitutioner Svendborg Erhversskole og Gymnasier, Svendborg Gymnasium og Faaborg Gymnasium, som siden 2018 har arbejdet hen mod at samle de tre ungdomsuddannelser.

Det er meldingen i en pressemeddelelse, efter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har vendt tommelfingeren nedad til planerne.

Årsagen til styrelsens beslutning er den skrantende økonomi på Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier. Skolens drift er ellers sund, men økonomien tynges af gæld i bygninger på Ryttervej 63 og 59, som skolen ikke bruger og har svært ved at få solgt.

Freddy Knecht er bestyrelsesformand for Svendborg Erhvervsskole og siger, da Fyns Amts Avis ringer for en kommentar:

- Hvad skal jeg sige. Det var jo forventeligt, for så længe vi ikke har orden på vores økonomi, kan man jo ikke lægge noget sammen. Vi skal have styr på økonomien, og det arbejder vi på. Når der kommer styr på det, må vi se på mulighederne fremadrettet. Men det er jo fair nok, at man siger, man ikke vil lægge noget sammen, hvis det ikke bliver bedre, siger han med henvisning til styrelsens beslutning.

Annonce

Erhvervsskolens gæld

Fra 2005 til 2007 opkøber Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier flere ejendomme, og skolens gæld stiger fra godt 100 millioner til 222 millioner kroner.

Afdragene er ikke en del af driftsbudgettet, men skal betales ud af skolens likviditet. Hvis afdragene overstiger den likviditet, der årligt generes fra driften, så vil der være behov for penge andre steder fra for at dække afdragene. Det kan være i form af opsparing, trækningsretter eller lån.

Erhvervsskolen er samtidig udfordret med befolknings-demografien og reformen af erhvervsuddannelserne fra 2015, der blandt andet betyder, at man mindst skal have karakteren 02 i dansk og matematik fra folkeskolen for at kunne begynde på en erhvervsuddannelse. Fra 2007 er der en elevnedgang fra godt 2000 elever til 1320 elever i 2018.

Siden 2008 har Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier modtaget likviditetslån fra staten for at kunne afdrage gælden og er dermed under økonomisk tilsyn fra Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK).

Afdragsbyrden er i 2019 på 11 millioner kroner pr. år.

I 2014 lykkedes det at sælge 5000 kvadratmeter til Sosu-skolen i Svendborg, og i 2017 solgte skolen IT-virksomheden Uddata. To bygninger og et grundstykke er endnu ikke solgt.

Skolen skylder i dag cirka 135 millioner kroner samt cirka 22 millioner kroner i renteswaps.

Kilder: Svendborg Erhvervsskoler og Gymnasier

Gælden tynger

Det er 14 år gamle fejlinvesteringer, der hænger som en sort sky over Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier, som hvert år afbetaler 11 millioner kroner af på kreditforeningslån optaget af den tidligere ledelse, har bestyrelsesformand Freddy Knecht tidligere fortalt Fyns Amts Avis.

- Man ville i sin tid flytte teknisk skole ud på Ryttervej og derved samle det hele et sted som et stort campus. Det lykkedes ikke, og det kan ikke siges tydeligt nok, at det var en krafttig fejlinvestering, for vi har ikke haft brug for det, sagde han sidste forår.

Skolen har trods godt 12 års afbetaling fortsat en gæld på cirka 135 millioner kroner samt renter på 22 millioner kroner for opkøbet af bygninger, som de aldrig har haft i brug. Og siden 2008 har skolen modtaget likviditetslån fra staten, hvilket betyder, at den er under skærpet økonomisk tilsyn fra Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK).

Meldingen fra styrelsen er, at der skal være styr på økonomien, før en fusion kan komme på tale, lyder det fra formanden efter styrelsens udmelding.

- Vi arbejder på at få styr på det, og vi taler med Stuk, for det er dem, der skal hjælpe os videre og om muligt hjælpe os økonomisk over en årrække, siger han og lader forstå, at der er kan være skred i sagerne med et muligt salg.

- Der er noget, der rører sig, og det er vi glade ved, for det giver lidt håb. Der er interessenter, der kigger på det for tiden, men vi ved ikke mere, så jeg kan ikke fortælle mere. Men det giver os håb.

Fortsætter ufortrødent

Han understreger, at skolens drift ikke er truet. Det er alene fusionen, der er droppet.

- Man lukker jo ikke, det ville man ikke gøre fra statens side. Men vi er fortsat under tilsyn fra Stuk. Men selve driften er der jo ikke noget med. Der er de økonomiske udfordringer, men det tror vi på, vi får løst hen ad vejen, og hvad der så sker, kan vi jo ikke vide. Men vi snakker godt med de andre i både Faaborg og gymnasiet i Svendborg, men vi kommer ikke til at fusionere under de omstændigheder, der er nu, så det kan vi bare skyde en hvid pil efter, siger han.

Han minder om, at økonomien tynges yderligere af, at der er faldende elevtal.

- Og det gør det jo ikke bedre. Men det kan vi jo ikke lave om på. Det er en tendens i hele landet, desværre.

Freddy Knecht, Dansk Metal Svendborg og formand for bestyrelsen i Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

30 biler i kø til genbrug

Annonce