Annonce
Faaborg-Midtfyn

Guldregn over Faaborg: 10 millioner til Øhavsmuseet

Snorkelture fra Bittenhus ved Nakkebølle er blevet en kæmpesucces for Øhavsmuseet, som på den måder tager folk med på en tidsrejse 10.000 år tilbage i tiden. Her er outdoorguide Josephine I.S. Pedersen (t.h.) ved at hjælpe folk udstyret på ved en af turene sidste sommer. Foto: Palle Søby
Øhavsmuseet i Faaborg får en kæmpe bevilling på 9,9 millioner kroner fra Nordea-fonden. Pengene skal i løbet af de næste tre år bruges til fællesskaber og oplevelser, som skal få flere ud i naturen.
Annonce

Faaborg: En forsinket nytårsraket fyldt med glitrende guld lander nu lige oven i Øhavsmuseet, der kan skyde det nye år i gang med en fantastisk nyhed: Nordea-fonden har valgt at støtte museet med 9,9 millioner kroner.

Fondsmidlerne skal over de kommende tre år bruges til at danne fællesskaber og oplevelser, der får flere ud i det fri. Omdrejningspunktet er Øhavsmuseets ambition om at bruge naturen, kulturen og naturens påvirkning på vores sind til at gøre mennesket klogere på sig selv. Ambitionen er at styrke danskernes livsglæde ved at genskabe deres relation til naturen.

- Vi kan slet ikke få armene ned. Den her anerkendelse fra Nordea-fonden bekræfter, at vores ambition om at skabe oplevelser, der bruger kulturen, naturen og psykologien til at gøre mennesket klogere på sig selv, vækker genklang. Det betyder også helt lavpraktisk, at vi nu for alvor kan sætte strøm til en bred vifte af initiativer og aktiviteter, som vi længe har drømt om, siger Øhavsmuseets direktør, Peter Thor Andersen.

- Vi lever i en tid, hvor mange har glemt, hvor de kommer fra. Vi vil genskabe menneskers forbindelse til deres rødder og til naturen, for så tror vi på, at de vil stå stærkere i en foranderlig verden. Vi vil invitere gæster med ud i naturen, for at de kan blive klogere på sig selv og deres historie. De skal bekræftes i, at de er del af noget større. Midlet er at skræddersy aktiviteter, der kombinerer indsigt i kultur, natur og naturens påvirkning af vores sind, fortsætter Peter Thor Andersen.

Peter Thor Andersen, direktør på Øhavsmuseet, sammen med direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen på tirsdagens konference om landskabsformidling. Foto: Anne Høyby
Annonce

Det gode eksempel

Sammen med museets medarbejdere deltager han tirsdag i en stor netværkskonference om landskabsformidling, som Nordea-fonden afvikler på Hindsgavl i Middelfart.

Her er Øhavsmuseet en af fire cases, som hver især skal komme med bud på, hvordan man får flere ud i naturen på nye måder. De tre andre er Nationalpark Thy, Geopark Odsherred og De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune.

Alene det at være udvalgt til konferencen er en anerkendelse - og oven i hatten kan Øhavsmuseets folk så møde "manden med millionerne", direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen.

- Med indsatsen forventer vi, at Øhavsmuseet sætter nye standarder for formidling i det fri. Det er et ambitiøst projekt, som med en mangfoldighed af aktiviteter for både naturvante og mindre naturvante vil skabe nye fællesskaber og styrker den lokale selvforståelse, siger Henrik Lehmann Andersen.

Set med Faaborg-briller kommer bevillingen på et perfekt tidspunkt i direkte forlængelse af arkitektkonkurrencen i december om byens og havnens udvikling, hvor det nye Øhavsmuseum er tiltænkt en central rolle på den gamle slagterigrund.

Annonce

Klub Ø skydes i gang

Noget af det, Øhavsmuseet skal bruge pengene på, er blandt andet en masse levende formidling, udvikling af temaruter i naturen og skræddersyede oplevelser omkring blandt andet snorkling, cykling og vandring.

Fokus bliver også på natur- og kulturevents, hvor nogle afvikles med udgangspunkt i Øhavsmuseets besøgscenter i Frølageret på Faaborg Havn, mens andre placeres i Det Sydfynske Øhav og bakkelandskabet.

- Noget af det første, som vi har liggende i skuffen og nu får mulighed for at sætte i gang inden for kort tid, er det fællesskab, som vi kalder Klub Ø, fortæller Anne Høyby, kommunikationsansvarlig på Øhavsmuseet.

- Samtidig giver bevillingen fra Nordea-fonden os mulighed for koble en fast projektleder på de her aktiviteter i det fri og på åbningen af vores besøgscenter i Frølageret, fortæller Anne Høyby.

Som projektleder har Øhavsmuseet ansat Anne Høybys tidligere kollega fra Odense Zoo, Tore Vesterlund, som blandt andet var projektleder, da Odense Zoo lavede udstillinger på havnen i Odense.

Direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen (t.v.) og direktør på Øhavsmuseet Peter Thor Andersen på Øhavsmuseets stand på tirsdagens konference om landskabsformidling, som foregik på Hindsgavl Slot ved Middelfart. Peter Thor Andersen står med en flintesten som eksempel på noget af det, hans museum prøver at formidle. Foto: Anne Høyby
Annonce

43 millioner i hus

I forvejen har Faaborg-Midtfyn Kommune givet 20 millioner kroner til det nye Øhavsmuseum, som via finansloven har fået 13 millioner fordelt over årene 2020, 2021 og 2022. Med de seneste 10 millioner er museet altså oppe på 43 millioner ud af de omkring 125 millioner, som er budgettet for hele det nye museum.

- Og vi er fortsat i god dialog med fonde om flere midler, nævner Anne Høyby.

Museumsinspektør Poul Baltzer Heide har en flok elever med på Finstrup Kirkeruin i forbindelse med Den Kulturelle Rygsæk. Foto: Ard Jongsma
Snorkelture i øhavet er en af de måder, som Øhavsmuseet allerede har stor succes med i forhold til at få folk ud i naturen. Foto: Ard Jongsma
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Annonce