Annoncørbetalt indhold

Guide til at finde kontorstolen, der passer til dig

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

At sidde godt på en kontorstol er med til at forebygge arbejdsskader og sikre et godt arbejdsmiljø. Det er vigtigt, når du sidder mange timer og arbejder ved skrivebordet på arbejdspladsen eller hjemmekontoret. Vælg en kontorstol, der passer til dig og din kropsbygning. Ud over hæve sænkebordet er kontorstolen det vigtigste møbel på kontoret.


Annonce

Kontorstolens kvalitet hænger sammen med egenskaber og materialer

Når du skal bedømme en stol, bør du se på materialerne. Det skal være et robust stel, vælg en af aluminiumsstel, forkromet eller hårdt plast. Du får de bedste egenskaber, da den er fleksibel, stærk og samtidig ikke for tung. Vælg en stol med slidstærkt stof/læder, det har betydning for hvordan stolen holder sig. Om den ser pæn ud uden at fnuldre, eller ser slidt og kedelig ud efter kort tid. Holdbarheden hænger også sammen med stoffet og hvordan du sidder i stolen i forskellige positioner uden du glider ned eller får det for varmt. Betrækkets slidstyrke måles i Martindale-værdi. Jo højere værdi, desto større er modstandsdygtigheden for slitage. Skal stolen kun bruges et par timer om dagen bør værdien mindst være på 30.000, for stole der anvendes det meste af dagen, bør Martindale-værdien være på mindst 50.000. På mange stole læser du om synkron mekanisme, det betyder at rygvinklen og sædevinklen bevæger sig synkront ved gyngning i forholdet 1:2. Justerer du sædet et trin vil ryglænet ændres to trin. Deler du stol med en kollega, kan I let tilpasse stolen.


  • Der er forskellige ting du bør se på, når du skal investere i en ny kontorstol:
  • Den bør kunne indstilles i sædedybden
  • Den bør kunne indstilles i højden
  • Den bør være justerbar i ryglænet, så du får optimal støtte i lænden
  • Betrækket bør ikke være glat, så du risikerer at glide ned


Til hårdt gulv som trægulv skal du have bløde hjul og hårde hjul til blødt underlag som gulvtæpper. De fleste stole har hjul, der passer til hårde gulve, fx trægulve, laminat, linoleum, vinyl m.m. Du passer bedst på underlaget og kører nemmest ved at lægge et stoleunderlag

Vælger du en stol med vippefunktion har du mulighed for at variere din siddestilling


Hvorfor er ergonomi vigtigt, når det handler om kontorstole?

Du kan få arbejdsskader og slid på kroppen af at sidde stille på kontorstolen - dagen lang sidde og kigge ind i en computerskærm, med mus og tastatur som dine vigtigste arbejdsredskaber. Det er de monotone bevægelser og et fastfrosset blik på skærmen der giver gener på hænder, arme, skuldre, nakke og ryg. Når du i dag køber en kontorstol, er de alle mere eller mindre ergonomiske, men derfor er det ikke ligegyldigt hvilken du vælger. Hvor meget du bruger den, bestemmer hvilken model du skal vælge. En ergonomisk stol skal kunne tilpasses og indstilles til din krop, så den giver en god siddestilling og giver støtte til lænd og ryg samt forebygger de belastninger sidestillende arbejde kan give. Vælg en stol, der kan indstilles efter dine behov og husk at udnytte indstillingsmulighederne.


Få det bedste udbytte ved at indstille din stol rigtigt:

  • Juster sædehældning så det tipper lidt forover, det giver et godt blodomløb i benene
  • Juster sædedybden så det passer til dig. Sæt en hånds bredde mellem knæ og stol, så passer størrelsen og du har den bedste blodgennemstrømning i benene
  • Juster højden på stoleryggen, du skal kunne nå gulvet med begge fødder fladt, når du sidder helt tilbage. Desuden skal den kunne stilles skråt
  • Juster ryglænet i den korrekte højde, så det støtter din lænderyg og passer til dit svaj
  • Sæde og ryglæn bør kunne justeres uafhængigt af hinanden

Slap af i skuldrene og hav dine arme til at hvile på bordpladen uden spændinger

Hvis stolen har armlæn, bør de kunne justeres i højde og bredde


Sadelstole og balancestole er aktive stole og sunde for dig

De kaldes aktive stole, da du træner du din core-muskler, dvs. den dybe kernemuskulatur omkring rygsøjlen samtidig med du arbejder. Du har afvekslende aktive siddestillinger fordi du spænder op og dine muskler er aktive. Mange balancestole har en rund top og ligner en champignon, den følger dine bevægelser, du skal bruge dine muskler til at balancere og derfor følger øget forbrænding og blodcirkulation med i købet, hvilket kun er et plus for sundheden. Du kan få balancestole med knæstøtte, bækkenet bliver vippet frem når du sidder på stolen. Det giver rygsøjlen en rank holdning og ryg- og mavemuskler aktiveres. Med en sadelstol ranker du ryggen og vægten bliver flyttet fra ballerne til lårene. Din arbejdsstilling bliver bedre og du undgår at få ondt i baller eller smerter i ryggen samt du mindsker belastningen på rygsøjlen. På en sadelstol skal du også bruge dine mave- og rygmuskler. Det gør at du ud over at stabilisere leddene i overkroppen og forebygger smerter i hofter, baller og lænd. På en normal kontorstol aktiverer du ikke de samme muskler, der er med til at forebygge skader og smerter, hvorfor det kan være godt at have en balancebold og bruge den en del af dagen, hvis ikke du har en balance- eller sadelstol. Du skal stadig huske at rejse dig op i løbet af dagen og stå op og arbejde, selv om du har en aktiv stol …


Find stolen, der passer til din krop

Vi er alle bygget forskelligt, det er kontorstole også. Derfor skal du finde en stol, der passer til din kropsbygning, om du er høj og bredskuldret, petit eller et sted imellem. Du skal være opmærksom på, at den model ikke er for alle, den kan give et uhensigtsmæssigt vrid i dine hofter og være for bred hvis du er smal om hofterne og lille. Er du derimod hærdebred, så er en stol med høj gas og god volumen lige dig, du kan hæve stolen op til en passende siddehøjde. Sveder du let er en åndbar ryg god, ventilationen er ideel i stole med netryg. Du kan bruge søgefiltre, når du vælger stol så du får den helt perfekte model. Vælg om det skal være med eller uden nakkestøtte, ønsker du en læderstol med høj ryg kaldes den en chefstol. Det er en bred model med højt ryglæn og ofte med armlæn. Du kan tilkøbe ekstraudstyr som armlæn, gaspatron og lændestøtte der sættes på stolen.
Det er ikke kun unge med hang til computerspil, der sidder i gamer stole. Gaming stole bliver også solgt som kontorstole til dage bag skrivebordet.

Ergonomi, pris og kvalitet hænger sammen, når du køber en ny kontorstol

Der er forskel på hvor meget vi sidder i vores skrivebordsstol, alt efter vores arbejdsopgaver. Mange af os sidder rigtig mange timer og derfor er det en god idé at investere i en kvalitetsstol. Ergonomi og siddekomfort hænger sammen og er tæt beslægtet med prisen, høj kvalitet giver også en virkelig god komfort i løbet af de lange dage på kontoret foran skærmen. Sidder du derimod kun op til et par timer om dagen fordi du hele tiden har varierende stillinger og har mange forskellige arbejdsopgaver, kan du godt nøjes med en billigere model. Antal timer du sidder ned og hvilken stol du skal vælge, hænger sammen. Når du bruger søgefiltre, kan du finde den rigtige stol efter hvor mange timer du bruger den.


Taler du meget i telefon i løbet af arbejdsdagen?

… Så er en skrivebordsstol med armlæn måske lige noget for dig! Du kan hvile dig i flere positioner med armlæn. På nogle modeller er armlæn et tilvalg, altså noget du køber som tilbehør. De fleste af os bruger ikke armlæn, hvis vi sidder og ’klimprer’ i tastaturet dagen lang. De kan endda være i vejen, hvis du vil trække stolen tæt ind til bordet.


Tænk over dine arbejdsstillinger når du arbejder

Du forebygger skader ved skiftevis at stå op og sidde ned, derved nedsætter og forebygger du risikoen for skader i nakke, skuldre, ryg, lænd og ben. De smerter der opstår, skyldes ofte ensformige og gentagne bevægelser, samt at du ikke bevæger dig nok. Din koncentration øges ved vekslende at arbejde siddende og stående. Forkorter du tiden på stolen med to timer om dagen, mindsker du også risikoen for diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Når du står op, kan det være rart at stå på en ståmåtte, det giver et blødere underlag og gør det mere behageligt at stå op. Desuden er der en bonus, fedtforbrændingen øges ved at stå op et par timer på jobbet. Sæt bordet op inden du går til frokost og inden du går hjem, så er det naturligt at starte stående.  Samtidig kan du aflaste når du sidder ned og sætte fødderne på en fodstøtte. Fodstøtten aflaster din lænd og ryg. Brug et balancebræt til balancetræning fx når du taler i telefon, så styrker du kropsholdningen samtidig. Derimod giver stillesiddende arbejde en konstant komprimering af spinalskiverne, der kan medvirke til for tidlig nedslidning. Du skal finde den gyldne middelvej, da det heller ikke er sundt at stå op hele dagen, det kan belaste benene. Fysioterapeuterne siger, at den næste stilling er den bedste. Så skift ofte stilling … Vil du have endnu mere aktivitet på jobbet kan I anskaffe jer en skrivebordscykel og deles om den. Du hæver dit skrivebord og stiller cyklen ind under, sætter dig på sadlen og cykler, mens du stille og roligt arbejder ved skrivebordet. Inden du ved af det har du cyklet 10 km uden at tænke over det.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.