Annonce
Svendborg

Gudme: Madhistorie i lokalforeningen

Gudme Lokalhistoriske Forenings arrangerer 9. november åbent hus med tema om smag og madlavning gennem tiderne. PR Foto

Gudme: Gudme Lokalhistoriske Forenings næste arrangement holdes lørdag 9. november klokken 13-17, hvor der er åbent hus i Gudme - dels i arkivet, dels på skolen.

Dagens tema er "Smag og Behag – madlavning og husholdning gennem tiderne". Der vil være en lille udstilling og der bydes på kaffe og kage bagt efter gamle opskrifter.

Klokken 14 fortæller madhistoriker Nina Bauer om revolutionen i køkkenet fra 1800-tallet og frem. En del retter er opstået som følge af fødevaremangel i fattige husholdninger.

Andre retter er opstået i de finere køkkener. Senere har moderne køkkenredskaber og en højere levestandard medvirket til udviklingen af nye retter.

Klokken 15.30 fortæller Ann Jeppesen om oplevelser på Ankerhus Husholdningsskole og Seminarium i 1950´erne.

Arkivet modtager meget gerne gamle opskrifter og også gerne kage bagt efter de gamle opskrifter, som så vil indgå i udstillingen og kaffebordet.

Alle velkommen - tilmelding nødvendig på telefon 23737441. /exp

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Kan vi holde klimamomentum?

Byrådet har sat rammerne for en visionær Klima- og Energipolitik og for en progressiv bæredygtighedsstrategi, som vil blive besluttet i byrådet i februar. Men har byrådet styrken og viljen til at holde momentum, når de store politikker og strategier skal føres ud i livet? Svaret er helt selvfølgeligt: Det er vores pligt! Med den massive opbakning der er blandt unge på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner, og med det stigende pres der ligger fra en bred befolkning, der nu mærker konsekvenserne af vores levevis gennem de sidste 50 år, hvor sommeren bliver stadig varmere, vinden stadig stærkere og vandet meget voldsommere. Målene for en grøn omstilling er sat og skærpet i 2018. Vi skal som kommunal virksomhed i 2030 være dækket med 100 procent vedvarende Energi og allerede i 2025 være dækket med 75 procent. Det er en voldsom opgave, som vi endnu ikke har alle løsninger til at nå. Men politisk har vi sat en retning, som betyder, at vi har løftet os fra at være passive tilskuere til en katastrofal udvikling, til en handlingsorienteret kommune, som tager ansvar. Men også her vil den progressive del af beslutningstagere og befolkning møde modstand og skepsis. Der vil komme anslag mod dele af de mange løsninger, der skal til for at nå målene. Vi har set det, hver gang der skal rejses vindmøller, solcelleanlæg eller et biogasanlæg, og vi vil mærke det, når vi skal til at omlægge til mere et økologisk grønt køkken i institutioner. Vi vil opleve det i svære budgetforhandlinger, når der skal skaffes flere penge til at udskifte kommunens bilpark til elbiler, og det bliver rigtig svært, når vi skal finde et flertal i byrådet til at nedlægge vores kraftvarmeværk. Men det er den vej vi skal. Vi vil blive berørt af en grønne omstilling. Det vil få konsekvenser for vores levevis, men det er den vej, vi skal gå. Men det er ikke alene kommunen, der har en opgave der skal løses. Det er hjemme hos den enkelte borger, der skal energirenoveres, og forbrugsvaner skal ændres. Det er i landbruget, produktionen skal omlægges, og jordarealer skal tages ud af driften. Det er i erhvervene, der skal findes nye veje i en grøn omstilling. Det gode er, at rigtig mange initiativer allerede er sat i værk, men vi skal op i et helt andet gear for at nå de mål, vi har sat. Nationalt har regeringen - med dens støttepartier - taget et kvantespring med den nye klimalov, og vi har i Svendborg Byråd skabt bred enighed om de politikker, der skal til for at nå de satte mål. Nu skal det vise sig om byrådet magter opgaven.

Annonce