Annonce
Langeland

Gud, konge og genbrugsplads: Hjemmeværnet holdt stand mod havefolket

Den store invasion blev det ikke til på genbrugspladserne, så Vagn Eggert Hansen og de øvrige hjemmeværnsfolk fik en stille dag på kontoret. Foto: Finn Eriksen
Det var Hjemmeværnskompagni Langeland, der skulle sørge for ro og orden, da de langelandske genbrugspladser genåbnede i går. Og hjemmeværnsfolkene slap fint fra opgaven, der da også var til at have med at gøre. Den helt store invasion udeblev nemlig.

Rudkøbing/Langeland: Det var ikke lige det, de havde forestillet sig.

Det erkender de to garvede hjemmeværnsfolk, Kurt Petersen og Kim Fagerli-Schmidt, da vi møder dem i terrænet ved genbrugspladsen i Rudkøbing kort før middag tirsdag.

- Jeg meldte mig ind i 1974, så det var under den kolde krig. Og jeg ville gerne gøre en forskel, siger Kurt Petersen, der er delingsfører og manden med ansvaret for indsatsen på de tre kommunale genbrugspladser.

Det kan Kim Fagerli-Schmidt godt genkende. Han er i dag chef for det langelandske hjemmeværnskompagni, og også han fortæller, at konflikten mellem øst og vest drev værket, da han meldte sig under fanerne for 32 år siden.

- For mig var det Gud, Konge og Fædreland. Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle forsvare fædrelandet, siger Kim Fagerli-Schmidt.

Annonce

For mig var det Gud, Konge og Fædreland. Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle forsvare fædrelandet.

Kim Fagerli-Schmidt, kompagnichef, Hjemmeværnskompagni Langeland

Ingen stress

Nu gælder det så om at forsvare tre langelandske genbrugspladser, og Kurt Petersen fortæller, at der er tre mand på opgaven i Rudkøbing samt to i henholdsvis Helsned og Lejbølle.

Og Kim Fagerli-Schmidt, der lige har været en tur rundt på pladserne i nord og syd, kan berette, at ingen er løbet over ende af horder af havefolk og andre med behov for at slippe af med sager.

- Der holdt fire biler i kø i Lejbølle og 8-10 biler Helsned, siger kompagnichefen, mens hans hjemmeværnskollega Elo Kjær Hansen vinker en mand på en ladcykel med haveaffald ind på pladsen for så igen at slikke solskin.

Dagen har da heller ikke været præget af stress, beretter Kurt Petersen.

- Vores opgave er at sikre, at der ikke kommer for mange ind ad gangen. Der må være fire ved pladsen til haveaffald og fem på pladsen med det øvrige affald, og jeg må sige, at det er gået meget stille og roligt. Folk respekterer fuldstændigt det, vi siger, og har stor forståelse for situationen, lyder det fra delingsføreren.

For civilsamfundet

Opgaven med at lede folk de rigtige steder hen på de rigtige tidspunkter er lagt i hænderne på Elo Kjær Hansen, Vagn Eggert Hansen og Torben Vestergaard Jensen, og mens de arbejder, kan de to befalingsmænd se tilbage på værnets historie over en kop thermokaffe.

- Vores formål har ændret sig. I dag er vi involveret, når der skal lukkes broer, ved oversvømmelser, og når der er festival. Vi støtter civilsamfundet meget, siger Kurt Petersen, og Kim Fagerli-Schmidt supplerer:

- Vi meldte os ind for at forsvare fædrelandet, og det mener jeg faktisk stadig, vi gør - bare på en anden måde. Og vi er altså stadig en militær enhed, siger han.

Drama på drengen er der som nævnt ikke, hvilket ifølge Kurt Petersen kan skyldes, at de langelandske genbrugspladser i modsætning til så mange andre kun har været lukket i en uge. Og så oplyser han i øvrigt, at det er planen, at hjemmeværnsfolkene skal i indsats ved genbrugspladserne til og med torsdag, men at det er klart til at rykke ud ugen ud, hvis der bliver behov for det.

- Men vi regner ikke med, det bliver nødvendigt, siger han, og så kan vi lade vi lade Vagn Eggert Hansen få det sidste ord.

- Du skal derind, men der må kun være fire ad gangen. Så du må lige vente lidt, siger han til en nedrullet siderude på en sølvgrå Renault med trailer - hvorefter motoren går i stå.

Situationen er under kontrol ved Rudkøbing Genbrugsplads.

Kurt Petersen (tv.) og Kim Fagerli-Schmidt gik ind i Hjemmeværnet for at forsvare fædrelandet, men værnets opgaver har ændret sig. Og tirsdag var det ikke helt ved siden af at omskrive sloganet "Gud, Konge og Fædreland" til "Gud, Konge og Genbrugsplads", eftersom Hjemmeværnskompagni Langeland havde til opgave at sørge for ro og orden under genåbningen af de kommunale genbrugspladser. Foto: Finn Eriksen
Elo Kjær Hansen havde tid til at slikke sol, da Hjemmeværnskompagni Langeland var på opgave på de kommunale genbrugspladser. Foto: Finn Eriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jubilæum For abonnenter

Fra billettering og klingende mønt til digitalt rejsekort: For halvtreds år siden kørte Kjeld Uhrenholt sin første bus

Annonce