Annonce
112

Groft overfald på J-dag i Svendborg: 22-årig varetægtsfængslet for medvirken

På J-dag den 1. november var der et overfald på parkeringspladsen lige over for Kahytten på Frederiksgade i Svendborg. En 22-årig var i grundlovsforhør fredag middag. Arkivfoto: Andreas Bastiansen
Et overfald i Frederiksgade fandt sted på j-dag den 1. november i Svendborg. Flere var involveret, og fredag middag blev en 22-årig varetægtfængslet for sin medvirken i sagen.

Svendborg: - Jeg har ikke lagt en finger på nogen.

Sådan lød det fra den 22-årige mand, der fredag middag var i grundlovsforhør i retten i Svendborg.

Han blev anholdt torsdag klokken 17.25 i forbindelse med, at politiet har efterforsket det voldsomme overfald, der fandt sted på den såkaldte J-dag 1. november, hvor julebryggen udkommer.

En mand blev nemlig den nat overfaldet på parkeringspladsen overfor baren Kahytten på Frederiksgade i Svendborg. Han blev sparket og slået, og blandt andet en 21-årig mand var 7. november i grundlovsforhør, hvor han blev sigtet for vold og trusler og endte med varetægtsfængsling i fire uger.

Flere har været involveret i sagen, og fredag var det altså en 22-årig mand, der var i grundlovsforhør, da politiet mener, at han også var til stede ved overfaldet klokken 2.57 natten mellem den 1. og 2. november.

Ifølge den 22-åriges forklaring i retten var der to parter, der havde et udestående med hinanden. Med ordene "dit stikkersvin" udviklede det sig til et overfald af den forurettede på parkeringspladsen, hvor flere formentlig var involveret.

Den sigtede nægtede fredag i retten at have slået eller sparket den forurettede, men erkendte at han var tilstede.

Annonce

Gav ikke slag ud

Anklagemyndigheden var dog ikke af helt samme overbevisning. For på baggrund af forurettedes og vidners forklaringer samt billeder fra et overvågningskamera ved parkeringspladsen er politiets vurdering, at den 22-årige mand tog del i voldsepisoden. Det fortalte anklager Anne Marie von Lowzow.

- I politiets efterforskning af videoovervågningen har man set, at sigtede slår forurettede med sin højre knytnæve, da forurettede er ved at rejse sig fra jorden igen, sagde Anne Marie von Lowzow.

Den sigtede rystede på hovedet, var stille i lidt tid og sagde så, at det ikke var rigtigt.

- Jeg har hverken sparket eller givet knytnæve, sagde han.

- Hvorfor var du der så?, spurgte anklageren den 22-årige.

- Min fætter var vred og var sprunget på ham (forurettede, red.), og jeg ville prøve at stoppe ham og få ham væk, svarede den sigtede.

Fire uge bag tremmer

Det kom også frem, at den 22-årige tidligere i år er dømt for røveri og besiddelse af euforiserende stoffer. Dommen faldt i maj i år og lød på fem måneders fængsel, hvoraf de to måneder skulle afsones, mens han skulle gå med fodlænke resten af tiden. Desuden fik han en advarsel om udvisning, da han er tyrkisk statsborger.

Anklagemyndigheden krævede fire ugers varetægtsfængsling.

- Vi frygter gentagelse, og taget i betragtning at han har en dugfrisk dom og stadig er under tilsyn hos kriminalforsorgen, frygter vi, at han kan begå noget igen, forklarede Anne Marie von Lowzow i sin begrundelse for begæring om varetægtsfængsling.

- Der er i sagens natur også vidner og adskillige sigtede - ikke mindst den forurettede. Der er mulighed for påvirkningsrisiko, og vi har mistanke om, at han har været med i overfaldet, tilføjede hun.

Forsvarer Susanne Rasmussen modstred sig dog varetægtsfængslingen.

- Jeg synes mistanken er spinkel. Samtidig er der mange mennesker på overvågningsbillederne, så man kan ikke se, hvorvidt sigtede her har taget del i overfaldet. Jeg synes ikke, vi nøgternt kan sige, at sigtede her har gjort det, sagde Susanne Rasmussen.

Dommer Rasmus Aggersbjerg Kristensen valgte dog at varetægtsfængsle den 22-årige i fire uger - en kendelse, som den 22-årige kærede.

Sagen om overfaldet på Frederiksgade slås sammen til en samlet sag, som skal for retten i december og forventes at vare i tre dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Legeplads er det hidtil bedste torveforslag

Torvet i Svendborg mangler liv. Det er både tilhængere og modstandere af det bilfri torv nogenlunde enige om. Nu har det entreprenante par Luise og Anders Føns Haaber lagt en idé om en legeplads på torvet frem. Den tanke er tidligere blev luftet lidt i krogene, men nu ser det ud til, at parret lægger en god portion krop og sjæl i forsøget på at etablere en mobil legeplads på torvet. Det er en idé med et stærkt potentiale. Kan det lykkes at omsætte tankerne til handling, vil der kunne komme et helt naturligt liv på den plads, der både er en politisk slagmark og et smertensbarn. Sidstnævnte, fordi det endnu ikke er lykkedes at knække koden til, hvordan pladsen kan blive det samlingspunkt, den er tænkt som fra det politiske flertals side. Altså oftere end nogle gange om året som når der holdes fødevaremarked i juni, og når Svend-priserne uddeles i sensommeren. Et særligt bemærkelsesværdig element i forslaget er det ansvar, parret har påtaget sig. De nøjes ikke med at lægge idéen frem, hvorefter de læner sig tilbage og venter eller koncentrerer sig om andre ting. Anders Føns Haaber er blevet en del af torvegruppen, og parret er i gang med at søge fonde og lede efter sponsorer, samtidig med at de forsøger at aktivere deres netværk, så frivillighed også kan blive en del af projektet. De har med andre ord stillet sig i spidsen for projektet i stedet for at overlade det til politikerne at løse opgaven, og det kan vise sig som en vigtig forudsætning for realiseringen af idéen. Luise og Anders Føns Haaber har naturligvis en indlysende interesse i at få etableret en legeplads på torvet, fordi deres café er målrettet småbørnsfamilier, men der er ikke noget forgjort i det. Den personlige interesse i projektet kan være en løftestang, og udkommet kan vise sig at være til glæde for mange flere. Projektmagerne har også blik for, at torvet skal kunne have andre funktioner. Derfor har de foreslået, at legepladsen skal kunne flyttes, når store arrangementer skal kunne bruge hele torvet. Det kan gøre arbejdet lidt sværere, men det viser også, at der tænkes i helheder. Netop denne tilgang, hvor initiativtagerne fastholder initiativet og tænker i helheder, ligner en god model for udviklingen af torvet. Ansvaret for fremdriften skal ikke isoleres hos byrådsmedlemmerne og forvaltningen. Det skal fordeles, så det politiske og administrative led blot er en del af projektet.

Annonce