Annonce
Fyn

Grimme grøntsager går som varmt brød

Stop Spild af Mad hedder den frivillige organisation, som Alfred Pedersen & Søn samarbejder succesfuldt med. De grimme grøntsager er måske lidt vinde og skæve og krumme, men i smag og kvalitet lever de fuldt ud op til deres "kolleger", som koster mere. Foto: Alfred Pedersen
370 tons tomater, agurker og pebre har de seneste to år undgået madspildsdøden og er i stedet blevet solgt i danske butikker. Langt størstedelen af grøntsagerne kommer fra fynske Alfred Pedersen & Søn, hvor salgschef Claus Duedal Jakobsen for små tre år siden fik en god ide.

370 tons krumme agurker, halvgrimme pebre og tomater i skæve størrelser har de seneste to år mættet maven på danske forbrugere i stedet for at havne som madspild i bunden af en container.

Langt hovedparten af grøntsagerne kommer fra fynske Alfred Pedersen & Søn, Danmarks største tomatgartneri, hvor salgschef Claus Duedal Jakobsen for små tre år siden fik en idé, som hurtigt viste sig at blive et hit hos forbrugerne og et givtigt samarbejde med den frivillige organisation Stop Spild af Mad.

Der lå mange affaldstomater i containeren, og de så jo fine ud og var - og er - i kvalitet fuldt på højde med vores 1. klasses varer. De lever bare ikke op til EU-normerne og de specifikke krav til, hvordan en 1. klasses vare skal være. Men i stedet for at smide dem ud, besluttede vi at teste, om de kunne sælges som grimme grøntsager.

Claus Duedal Jakobsen

Affaldstomater

Claus Duedal Jakobsen havde det ikke godt med at se alle de grøntsager, der ganske vist ikke levede op til at være 1. klasses, men absolut intet fejlede udover at være krumme, skæve eller for små eller store.

- Der lå mange affaldstomater i containeren, og de så jo fine ud og var - og er - i kvalitet fuldt på højde med vores 1. klasses varer. De lever bare ikke op til EU-normerne og de specifikke krav til, hvordan en 1. klasses vare skal være. Men i stedet for at smide dem ud, besluttede vi at teste, om de kunne sælges som grimme grøntsager. Vi fik dem pakket i pæne bakker, som vi plejer at bruge, vi skrev grimme grøntsager på etiketterne, og så testede vi sammen med Rema 1000, om de kunne sælges, siger Claus Dueal Jakobsen.

Forbrugernes svar faldt prompte:

- Varerne solgte sig selv, så det blev hurtigt til 10-15 kasser, så til en palle og derefter et par paller om ugen. Det var en simpel test, men den viste, at det ville forbrugerne i hvert fald gerne, og så tog jeg kontakt til Stop Spild af Mad og Selina Juul (stifteren af den frivillige organisation, red.). Derfra har det bare eskaleret, som jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, siger Claus Duedal Jakobsen.

Annonce

Landsdækkende

Han og Selina Juul skruede et landsdækkende koncept sammen, og i dag samarbejder Alfred Pedersen & Søn og Stop Spild af Mad med Gartneriet Østervang, med salgsorgansationerne Gasa Odense og Gasa Nord Grønt samt detailkæderne Rema 1000 og Salling Group. Mængderne af grøntsager, der redder livet, er vokset til mange tons, fordi madspild står højt på forbrugernes dagsorden.

En undersøgelse, som Epinion har lavet for Stop Spild af Mad, viser, at mere end halvdelen af danskerne ville foretrække at købe et fødevareprodukt med et mærke, der viser, at varen bidrager til mindre madspild, end en tilsvarende vare uden. Det er en udvikling, der glæder Selina Juul:

- Flere madspildsprodukter på markedet vil bidrage både til mindre madspild hos fødevareproducenterne, og det vil også være med til at markedsføre fødevareproducenter, som tager aktivt ansvar. Samtidigt vil det også gøre det nemmere for os forbrugere at træffe nemme og aktive valg i forhold til madspild, siger Selina Juul, der er bestyrelsesformand i Stop Spild af Mad, som hun stiftede i 2008.

Alfred Pedersen & Søn har opgjort, at der i 2018 blev reddet 190 tons tomater, agurker og pebre, mens der i den forgangne sommer blev reddet 180 tons, som for størstedelens vedkommende bliver solgt i supermarkederne, mens en mindre del ender som madspildsketchup, der er fremstillet af overskudstomater.

- Vores totalproduktion svinger fra år til år afhængigt af vejret, men vi har cirka ti procent som en sideproduktion, og cirka halvdelen af den redder vi gennem den her madspildsindsats. Det er ikke noget, vi tjener mange penge på, for omkostningerne til produktionen er den samme, men vi er meget glade for at være med til at redde maden, og madspild er jo kommet højt på dagsordenen de seneste år. Vi er meget begejstrede for, hvordan forbrugerne har taget imod produkterne, siger Claus Duedal Jakobsen.

Erhvervssamarbejdet om de grimme grøntsager fortsætter med uformindsket styrke i 2020.

Top ti - danskernes madspild

47 kilo spiselig mad smider hver dansker i snit ud om året.

Disse madvarer bliver mest spildt - procenten er andelen af det totale madspild

1. Middagsrester med fisk, fjerkræ og kød - 14%.

2. Friske grøntsager (ikke forarbejdet) 13%.

3. Brød og kager med datomærkning - 12 %.

4. Frisk frugt (ikke forarbejdet) - 9 %.

5. Kartofler og grøntsager (forarbejdet) 5%.

6. Mejeriprodukter (ikke forarbejdet) 5%.

7. Pålæg af fisk, fjerkræ og kød (ikke forarbejdet) 4%.

8. Andre tørvarer (slik, nødder, rosiner mv). (ikke forarbejdet) 4%.

9. Fersk og frossen fisk, fjerkræ og kød (ikke forarbejdet) 3%.

10. Brød med pålæg (også madpakker) (forarbejdet) 3%.

Kilde: Landbrug & Fødevarer, Stop Spild af Mad.

370 tons tomater, agurker og pebre er de seneste to år blevet til mad og ketchup i stedet for at ende som affald. Arkivfoto: Kim Rune
Claus Duedal Jakobsen er salgschef hos Alfred Pedersen & Søn og fik, hvad der viste sig at være en supergod ide, for små tre år siden. I dag har ideen om at redde grøntsager spredt sig med lynets hast til hele landet. Foto: Alfred Pedersen & Søn
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Lynmanøvre i Svendborg: Assens-firma køber konkursramt skiltefabrik - og sælger den videre til tidligere ejere

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Svendborg

Små partier rykker sammen: SF og Alternativet i valgforbund til kommunalvalget

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Gigant-virksomheder har et særligt ansvar over for de små

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Stærkt felt til start i Vissenbjerg: - Det er de bedste hjemlige cykelryttere i øjeblikket

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Erhverv

Vred hotelejer har droppet bookingportal og vil klare sig selv: - Jeg vil ikke finde mig i deres metoder

Ærø

Politiet rykkede ud: Sejler mistænkt for at være spirituspåvirket

Langeland For abonnenter

Mindre lodsselskab fra Spodsbjerg taber overskud, men er alligevel tilfreds:  - Vi har egentlig gjort det udmærket

Faaborg-Midtfyn

Ingen andre kunne hjælpe havarist ved Avernakø: Marinehjemmeværnet trak lystsejler fri efter syv-otte timer på grund

Annonce