Annonce
Faaborg-Midtfyn

Greenpeace forklarer: Derfor demonstrerer vi foran 'svinefabrik' på Midtfyn

- Det her er jo ikke en bondegård, som da jeg var dreng. Det her er en fabrik, der producerer 40.000 dyr om året, og hvor der til hver en tid vil stå 9-10.000 grise spærret inde. Vi ved godt, at vi ikke kan stoppe byggeriet, men måske kan vi sætte nogle tanker i gang, siger langbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace Kristian Sloth (i midten). Foto: Frederik Steen Nordhagen.
Torsdagens demonstration foran en kæmpe midtfynsk svinestald skal sætte fokus på såkaldte svinefabrikker, men ikke stoppe byggeriet i Heden. Greenpeace vil derfor ikke bøje så meget som et søm. Det forklarer langbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace Kristian Sloth.
Annonce

- Byggeriet af den store svinestald i Heden er jo allerede godt i gang, så det virker måske lidt sent med sådan en demonstration. Hvad håber I på at opnå?

- Det er bestemt sent. Det er en symbolsk og fredelig protest imod hele den udvikling, vi ser i dansk landbrug. Vi har så sindssygt mange landbrugsdyr i Danmark, og det er så skadeligt for miljøet, for klimaet og for biodiversiteten.

- Vi vil gerne have frem, at der er nogen, der ser anderledes på de svinestalde, end landbruget gør. Det her er jo ikke en bondegård, som da jeg var dreng. Det her er en fabrik, der producerer 40.000 dyr om året, og hvor der til hver en tid vil stå 9-10.000 grise spærret inde. Vi ved godt, at vi ikke kan stoppe byggeriet, men måske kan vi sætte nogle tanker i gang.

- Hvis demonstrationen er mod en generel udvikling, hvorfor demonstrerer I så foran en enkelt midtfynsk landmand, som vel bare driver virksomhed efter den lovgivning, som der nu en gang er?

- Demonstrationen er heller ikke rettet mod netop denne stald. Når vi vælger dette sted, så er det fordi, den er udråbt til at være Danmarks største slagtesvinestald. Derfor synes vi, at der ligger noget symbolsk i at demonstrere lige her. Det kunne lige så godt være et hvilket som helst andet sted, og vi har intet at udsætte på Langerod ApS eller på ejeren af svinefarm. Overhovedet. Derfor bøjer vi heller ikke så meget som et søm dernede. Vi går ikke ind på ejendommen, vi besætter ikke noget, og vi ødelægger ikke noget. Men vi lægger et 66 meter langt banner ud på vejen og tager et dronebillede for at vise, hvor syg - efter vores mening - den her industri er.

- I tager også lokale borgere og naboer til andre svinestalde, som er plaget af støj og lugt, med til den her demonstration. Men i området, hvor denne svinestald bliver bygget, ligger der i forvejen et biogasanlæg og minkfarm, der i forvejen kan genere. Når nu der skal bygges så stor en svinestald, er det så egentlig ikke et meget fint sted?

- Prøv at spørge de tætte naboer. Der er ikke noget sted, hvor der bor mennesker, hvor det er godt at lægge en svinefabrik. Alle, der bor på landet, ved godt, at der ind imellem skal køres gylle ud på markerne, og så lugter det i to-tre dage. Det er ikke det, folk protesterer imod. Det er de store fabrikker, som via deres ventilationssystemer udsender den her rådne lugt og ikke at forglemme de kemiske stoffer, som kan være sundhedsskadelige. Det er kun fordi, det er et landbrug, som ikke hører ind under industrilovgivningen, at de får lov at ligge der.

- Men hvor burde de så ligge, de her svinestalde?

- Ja, det er myndighedernes opgave at finde ud af. Vi synes jo slet ikke, de skal være der. Vi mener, vi bør have en væsentlig mindre animalsk produktion og væsentlig større produktion af og forskning i plantebaseret mad, som er fremtidens mad, i stedet for alt det kød, som ødelægger klimaet.

- Men ellers må man oprette nogle industriområder, langt fra hvor folk bor, og hvor der er god infrastruktur, så de kan komme frem og tilbage med deres døde dyr, foder og kuldioxider. Det er 1.400 lastbiler om året, som kommer til at køre til og fra den bette vej i Heden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce