Annonce
Svendborg

Grøn plan bliver kraftvarmeværks endeligt

Der kommer langt mindre affald, der skal brændes i forbrændingsanlægget i fremtiden. De ældste og mest forurenende værker skal nedlægges fremgår det af regeringen netop vedtagne grønne plan. Det rammer værket i Svendborg. Arkivfoto: Kim Rune.
SF og Enhedslisten vil lukke kraftvarmeværk snarest - borgmesteren håber at kunne udvikle nye anvendelsesmuligheder.

Svendborg: Formanden for Svendborg Kommunes Miljø- og Naturudvalg SF'eren Bruno Hansen er helt klar i mælet. Regeringens grønne plan er det endelige dødsstød for Svendborg Kraftvarmeværk.

- Vi kan ligeså godt lukke værket hurtigst muligt og så arbejde på at få del i de 200 millioner kroner, der er i aftalen om at lukke kraftvarmeværker, siger Bruno Hansen.

Jesper Kiel, Enhedslisten er enig.

Annonce

- De nye beregninger viser, at værket har udledt betydeligt mere CO2 end de gamle beregninger har vist. At lukke værket, vil reducere kommunens CO2 udledning med en fjerdedel, siger han.

Miljø- og Naturudvalget har haft kraftvarmeværket på dagsordenen forleden, fordi politikerne i forbindelse med en kommisisonsundersøgelse af fjernværkets fremtid ville have opklaret flere spørgsmål, inden man satte undersøgelsen igang. Og forleden kom de nye beregninger af værkets CO2 udledning som er højere end tidligere beregninger har vist. Det viser sig at tidligere beregninger har været behæftet med fejl.

Aftale opsagt

Også borgmester Bo Hansen (S) har svært ved at se en fremtid for forbrændingsanlægget efter  regeringens grønne aftale.

-   Det ser svært ud for et ældre anlæg som vores, der kommer mindre mængder affald, der skal brændes i fremtiden og regeringens plan indeholder stop for import af affald. Men der er også en anden ting, der har betydning, siger han.

- Vi har, i forbindelse med undersøgelsen af værkets fremtid, spurgt Svendborg Fjernvarme, hvorfor de har opsagt aftalen med kraftvarmeværket, om det handler om prisen, eller det er fordi de vil finde en helt anden løsning. Fjernvarmen har svaret, at det er fordi, de vil benytte en anden løsning, fortæller Bo Hansen .

- Sammen med de andre ting er grundlaget for et forbrændingsanlæg væk. Men jeg vil da tage kontakt til ministeren og undersøge, hvordan vi eventuelt kan få del i de 200 millioner, der er afsat til lukninger af anlæg.

- Men det er også min intention at forsøge at finde en anden anvendelsesmulighed for kraftvarmeværket. Det kunne være interessant, om vi kan gøre noget klogt istedet for bare at lukke ned. Det er jeg ikke ekspert i, det er der andre, der ved mere om, siger Bo Hansen.

Venstres medlem af Natur- og Miljøudvalget, Birger Jensen, vil ikke på baggrund af hverken nye beregninger om CO2 udslip eller regeringens grønne aftale, mene noget om kraftvarmeværkets fremtid.

- Det er måske et politikersvar, men jeg synes ikke, jeg kan mene noget endnu, før jeg ved noget mere. Jeg mener stadig, at vi skal have en kommissionsundersøgelse af kraftvarmeværkets fremtid. Måske ikke til 500.000 kroner som er en maksimumspris, men måske er der ting, vi skal undersøge, inden vi træffer en endelig beslutning i forhold til værkets fremtid, siger Birger Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Dispensationer i stride strømme

Annonce